25 april 2016

Aprilmåndag


Ömsom sol och regn, hagel och isvindar... balkonglivet känns långt borta. Tur att man kan vara inomhus och lukta på blommorna, den här vackra rosen till exempel.


Passar utmärkt till soffkuddarna också! Kanske meningen?

Tack för fina ord om mitt porslin. Som ni vet så är jag alldeles för petig med vissa saker. Så är det med detta svarta blanka porslin. Inte jag riktigt. Måste förklara mig...

För det första vill jag egentligen jobba enbart i stengodslera men det fordrar annan ugn som tar högre temperatur än det lergods vi arbetar med på min kurs behöver för att brännas. Skillnaden mellan lerorna är att stengodsleran inte behöver någon glasyr för att vara vattentät, den är frosttålig utan att spricka sönder om den står ute under vintern, och, inte minst, glasyrerna är mycket vackrare... om du frågar mig. All lera, både stengods- och lergodslera, måste först torka sakta och när den är absolut torr sedan skröjbrännas. Lergodsleran måste glaseras och brännas igen i en högre temperatur för att bli användbar. Ugnen vi har på min kurs är usel och oberäknelig och resultatet av speciellt glasyrbränningen är som att spela på lotteri. Därför fortsätter jag inte till hösten fastän jag tycker det är så roligt. Synd att det inte häromkring finns någon som har kurser med stengodslera. Folkhögskolorna finns ju men jag har ingen lust att åka långt för just detta. Nåja, det finns säkert annat jag kan göra...


Idag syr jag klar sommarklänningen jag kopierat från Gudrun Sjödénkatalogen. Ser det som inspiration, inte stöld. Dessutom har jag inga fickor på min klänning... och så är den grå- och vitrandig!

Ha en bra måndag och en fin sista vecka i april!

13 kommentarer:

lisashus sa...

Vilken fin klänning och så duktig du är som bara kan kopiera från en bild! Sånt imponerar på mej i alla fall! Klänningen kommer att bli jättefin, och grå/vit - supersnyggt!

Intressant detta med din utläggning om leran. Jag kan tro att det känns lite frustrerande när det inte finns de resurser som du vill ha. Jättesynd!
Att du ändå lyckats göra så fint "porslin" vittnar ju om din kreativitet!

Rosen är såååå vacker och matchar verkligen dina kuddar!
Ja, vädret SER vackert ut, men går man ut får man närmast en ischock! Så svinkallt det är! Igår snöade det lite här och i morse var det frost och -3 grader! Skönt att vara inomhus som sagt, och balkongen lockar inte det minsta!
Kram och ha en fin måndag!
Lisa

Erikslundsliv sa...

Vilken söt klänning! Det blir ju superfint i grått och vitt! Det är ju så kul att sy och duktigt av dig att konstruera eget mönster efter en bild. Jag sydde mycket kläder när jag var yngre, nu blir det nästan ingenting, mest ändringar av köpta kläder som jag nästan aldrig tycker är helt perfekta från början. Jag vill ofta korta av, sy om, och ändra lite i allt!
Vacker färg på rosen!
Ha det fint!
Kramar, Ann

Black Iris sa...

Det där med stöld tycker jag är lite fånigt. Precis som du säger blir man inspirerad och gör sitt eget av en bild. Klänningen kommer att bli kalas-fin till sommaren..

Kram Maidi

Ezter sa...

Kan inte heller förstå det där med stöld...Som han träsnidaren som skällde ut mig efter noter när jag fotograferade hans alster. Så sa en bekant som är keramiker att man stör sig så på folk som aldrig handlar, bara fotar för att kopiera. Så tror jag inte alls att det är, för hur många har de talangerna? Och att sy efter en annan klänning, det är väl ett tecken på uppskattning, tycker jag?

Snäckskalsdalen. sa...

Aha, intressant att höra om leran. Jag hade ingen aning. Synd att det inte finns en sån ugn som behövs för att få det riktigt fint. Hoppas det dyker upp en nära dig snart! För om man tycker något är roligt vill man ju gärna greja med just det.
Fin klänning! Tänk att du kan sy kläder också! Måste vara roligt. Eller ja, jag har allt sytt kläder till mig själv när jag var ung och ett par byxor gick på en kväll, men det var då det.....fast ibland tänker jag, kanske jag skulle försöka....
Rosen, vilken slump att den passar så bra!!! Märkligt!
Kram

House and Garden by Bia sa...

Kommer säkert att bli en fin klänning att ha till sommaren ;))
Och rosor kan väl aldrig bli fel...skulle haft ett gäng jag med och trösta mej med en sån här trist och kylig dag (snöar här nu, men allt på marken är snart borta)...nä nu vill vi ha värme !!
Kram bia

Meta sa...

Det är nog drömma man får göra ett tag till om sommaren känns det som. Var till kolonin idag men fy så kallt och snöigt det var. En tidig hemfärd blev det allt.Nu lyser solen igen men antagligen har den gått i moln när jag ska gå till affären om en stund. Så har ju hela dagen varit.
Fin klänning du får till sommaren.
Ha det gott iaprilvädret.
Kram Meta

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Ååå neei du må ikke slutte med keramikken når du er så glad i det og lager så fine saker, det ville være synd . Så gøy å se så fint det blir ! Kjolen blir sikkert også fin , vi får vel se den på ? God ny uke til deg ! Klem

Hem ljuva hem sa...

Kul att sy egna kläder. jag ser så dåligt trots nya glasögon annars hade jag sytt jag med. Synd att du ska sluta men man ska ju känna att det är Ok det man gör. Kraaam Pia

Vardag och flärd sa...

Så tråkigt att ugnen inte är så bra så du måste sluta kursen. Finns det inte någon i närheten som har rätt ugn där du kan få bränna? säger jag som inte förstår så mycket.
Visst är det roligt att sy egna kläder, det är en riktig avkoppling att sitta vid maskinen och skapa (samma som att jobba med lera kan jag tro).
Ha en fortsatt fin vecka och hoppas iskylan ger sig!
Kramar Eva

Eleonora sa...

Det där med att jobba med lera känner jag till genom min "franska" väninna (hon som numera bor i Stockholm). Hon gjorde många fina serviser, skålar och härliga tekoppar när hon bodde i Provence. Men där fanns allt i lokalen hon fick lektionerna i. Det måste vara lätt och enkelt för att allt ska funka till belåtenhet. Förstår om du kan ha tröttnat och överväger att sluta. Sök litet mer, du kanske finner det du söker.

Jättesöt klänning du håller på med. Duktig du är som kan kopiera det du vill ha.

Ha det nu så gott och så får vi hoppas att vi på varsitt håll snart kan få sitta och njuta på våra balkonger.

Kram kram
Eleonora

Snäckskalsdalen. sa...

Hej igen!
Våra vildvinsgardiner hänger rakt i söder, dom hänger precis i kanten av där verandataket slutar och på var sida om verandan går huset ut, så dom hänger som i en ugn nästan.
Har hört med Omgivningen och han säger (han är hortnonom, vet inte om jag sagt det, jag har i alla fall aldrig skrivit om det på bloggen, det vet jag) att du borde kunna ha det på din balkong. Absolut. Övervintring bara som kan vara lite knepig, men man kan ju packa in dom!
Jag har ju hur många skott som helst i min trädgård eftersom vi planterar ut dom när dom blivit för stora. Så om du vill kan jag skicka dig ett par tre skott om du vill ha! Dom är inte klara för skörd ännu, kylan du vet, har gjort att dom inte kommit igång och då kan jag inte se var dom finns, men så snart vi får värme kommer dom igång och då kan jag "skörda".
Om du vill ha, kan du bara maila mig på aggie.true@telia.com så skickar jag!
Kramar

Lena sa...

Vilken vacker ros! Passar perfekt ihop med kuddarna.
Nu hoppas vi på värme och sol, så du kan använda din snygga klänning!
Kram Lena