16 september 2020

Septemberbalkongen


Nu följer en radda bilder från min septemberbalkong. En dokumentation av hur växtligheten ser ut just nu. 

Vildvinet klänger nu under hela taket och ger den där djungelkänslan som jag älskar. Inga bär i år, den måste kanske ha ett par år på sig?

 Vita verbenan har börjat sin andra blomning, som brukar hålla i sig ända tills frosten kommer.

Svartögat är som alltid en vinnare. I år valde jag att dra upp 'African Sunset' från frö, en vaniljgul och aprikos variant. Men de aprikosa blommorna har varit väldigt få. Ska nog försöka mig på en rosa sort nästa år.

Pelargonerna fortsätter oförtröttligt att blomma. De är finast utifrån även om kattnätet håller emot dem från att välla ut som jag egentligen vill. Ingen bild på det tyvärr.

 De röda har enorma blommor. Alla ska sparas i dotter Lisas källare till nästa år. 

Traditionell spegelbild.

 Iris njuter nu när det blivit svalare. Jag också.

Förnyade lådan där vildvinet bor med några perenner som jag tror ska trivas. En alunrot 'Silver Gumdrop' och en stäppsalvia 'Mainacht'. I framkant två ljust rosa minipetunia som såldes ut för en tia styck. 

Ljusbollarna lyser så fint på kvällen. Redan har jag fått ändra timern två gånger. Det mörknar på! Men jag älskar den här tiden. Inte så mycket vattning behövs längre och det känns befriande. Lika roligt som vårens igångsättning, så är den här tiden kravlöst skön. Tänk så bra vi har det med våra olika årstider.

Jaha, det var septemberbalkongen. Undrar om allt hänger med till nästa månads dokumentation eller om frosten hinner före?

Just det...


... höll på att glömma dokumentera spireakvistarna. Jag beskar dem och gjorde som några av er föreslog, planterade dem i kruka. Får se om de klarar vintern och hur stora de blir på balkongen. Vet ju inte ens hur blommorna, eller plymerna rättare sagt, kommer att se ut. Livet är spännande!

Ta hand om er och njut av den ljuva september.

5 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Tänk att det ryms så mycket på en liten balkong. Svartöga ska jag testa nästa år. Mina klängväxter vill ju inte blomma som de ska. Kul att ha perenner också och spännande med spirean i kruka. Septemberkram från mig / Pia

Vit Hortensia sa...

När man ser dina bilder kan man inte tro att det är septemberbalkongen du visar! Spegelbilden är sååååå vacker! Tycker också (för en gångs skull) att det känns skönt att hösten närmar sig. Tänkte börja rensa i växthuset idag och går igenom rabatterna ute så allt kan få gå i vila fram över (jag också :-))
Varm kram!
Birgitta

Eva-Lotta sa...

Fortfarande en fantastisk oas! Vad jag önskar jag kunde göra det så mysigt som du kan!

Mamma C sa...

Så vackert på din balkong och nog kommer det finnas något kvar till nästa månad. Om det inte blir ett kolossalt väderomslag.
Kram Carin

lisashus sa...

Din balkong är verkligen något alldeles extra! Jag kan tro att den väcker uppmärksamhet (på ett positivt sätt) i din närhet! Ljuvligt med allt som blommar där och hur du har lyckats hålla liv i så mycket, trots torka. Eller ni kanske ändå haft mera regn än vi....men ändå, så prunkande och vacker.
Härligt med all blomning nu en bra bit in i september. Ofta är det väl så att det är som vackrast just NU när frosten snart kommer krypande.
Njut så länge det bara går och var stolt!
Kramar
Lisa