22 augusti 2014

Från en liten kärna


Tänk att en liten grapefruktkärna kan bli ett helt träd! För några år sen så petade ner kärnor i fem rostiga plåtburkar fyllda med grus och jord. De grodde snabbt och blev en uppskattad gebortpresent. En sparade jag, och nu, efter många beskärningar så har trädet blivit större än nånsin under sommaren på balkongen. Det har blåst ner två gånger där det stod på en trälåda och en gren gick av, så nu har trädet fått komma in igen. Men var ska det få plats? Här är det för mörkt. Måste nog beskära det till fönsterstorlek igen...


Mitt träd har stora vassa taggar och jag trodde grapen var ensam om det bland citrusarterna men efter att ha kollat runt på nätet så är jag tveksam. Någon som vet?

Just nu skiner solen från en närapå molnfri himmel. Måste nog ta en promenad innan jag ska göra en lökpaj med västerbottenost till kvällens efterlängtade kräftskiva. Åh, vad jag längtar... älskar kräftor!

Ha en fin fredag och en skön helg!

19 kommentarer:

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Men i all verden så flott tre da , at du har fått til det vovv! Jeg visste ikke at det var torner på tre stamman på sånne trær ! Jeg ville satt hele treet i et vindu , så sant du får plass til potten eller på et bord innenfor vinduet . Tenker med gru på mine to ganske store Oliventrær som skal inn etter hvert , vanskelig med plass. God helg til deg og klem !

Meta sa...

Så kul med ett träd som man drivit upp själv. Antagligen kommer det inte att bära frukt men vad gör det vackert är det. Taggar fick jag på ett apelsinträd som jag hittade i en kruka en gång, någon av barnen hade stoppat i en kärna.
Ha en fin kväll med kräftorna
Kram Meta

Skaparglädje sa...

SÅ roligt när man lyckas!
Kram och trevlig helg!

Huset bakom lindarna sa...

Javisst är det kul att en liten kärna från en frukt man köpt blir ett stort träd. Min bror hade ett apelsinträd en gång och det blev jättestort. Du kanske kan ha det på en piedestal nära fönstret så det får ljus ändå?
Här skiner också solen en stund idag!
Kram/Finas mammis

Vardag och flärd sa...

Så vackert trädet har blivit! Jag har sått citruskärnor tillsammans med barnen många gånger men av nån anledning har de blivit "ofina" efter en tid och kasserats. När jag ser ditt fina träd blir jag sugen på att göra ännu ett försök och då med grapefrukt.
Hoppas du får det mycket trivsamt på kräftskivan ikväll, vännen!
Kramar Eva

lisashus sa...

Tänka sej, från en liten grapefruktkärna! Vilket vackert träd och så fint bladverk! Men det är alltid lite knepigt med stora växter inomhus!
Känner inte till detta med taggarna - hade faktiskt ingen aning att de fanns här heller.

Så härligt det låter med kräftskiva och västerbottenost! Nästa fredag är det min tur - då blir det traditionsenligt kräftfest hos min farbror!
Ha en jätte fin fredag och en härlig fest!
Kramar
Lisa
(Åh, dina gardiner är sååååå snygga!)

Rosa i huset i vitt sa...

Jättekul när det växer och frodas
ha en fin helg
kram Rosa

Merja sa...

Den ser ut att trivas ditt lilla träd. Såg din krans av blåbärsris och timjan...så fin!
Kräftskiva låter gott:)
Ha det så trevligt!

Ninnis sa...

Vilken växtkraft.....=)
Trevlig helg !

Kram Ninni

Villa Ryttarängen sa...

Kul att sätta kärnor och se dem växa till små träd. Kraaam Pia

Lena sa...

Vilken växtkraft!
Åh, kräftor!!!! Älskar skaldjur!
Kram Lena

Unknown sa...

Oj så den har växt! Kommer det någon grape framöver tror du?

Lät som supergott tillbehör till kräftorna. Ha det så trevligt.

Nästa helg är det våran tur. Funderar på paj med västerbottenost och sparris. En härlig sallad. Rostbiff... ja vi får se.

Mvh, Lotta

Winkel's Crazy Ideas sa...

Tenk at den har så lange torner, det visste jeg ikke. Min farmor hadde et sitrontre i stuen som Hun plantet fra ett frø. Husker bladene luktet godt. Klemmer Pam

Rost och rädisor sa...

Kul med grapen och bra idé med gå-bort-presenterna. Du är fiffig. Men hur beskär du den?
Och så blev jag så glad över att få se dina köksgardiner igen. Du visade ju dem när de var nysydda och jag blev helt förälskad. Säg till och du tröttnar på dem :-)
Anette

Snäckskalsdalen. sa...

Du har verkligen gröna fingrar, du får allt att växa, du! Och så fina dina växter alltid blir!
Och grapefrukt, häftigt!
Jag tror nog att citrusträd har taggar lite allihop men av olika storlek, men jag vet inte. Vill bara minnas att det är så.
Kräftskiva låter trevligt! Hoppas att den blir bra!
Agneta kram

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vad häftigt med ett grapefruktsträd! Hade ingen aning om att de hade taggar. Hos oss hänger regnet i luften. Synd att du inte kan få ett badkar...för mig är det viktigt att ha ett badkar för det varma vattnet är det enda som lindrar när värken i kroppen sätter in under hösten och håller i fram till våren.
Ha det så trevlig på kräftskivan, pajen låter smaskens!
Kram,
Regina

Blommiga Rutan sa...

Hej!

Oj! Det var ingen dålig planta!
Låter härligt med kräftor, det är verkligen gott!

Kram Anncathrine

promenader på landet sa...

Vilken växtkraft och så glad man blir när man lyckas med odlande:) Må så gott kram från Maria

Annie sa...

Taggarna är vad som kommer bli löv senare! har själv ett litet klementinträd som jag själv sått för ett par år sedan. de gamla löven ramlar av och det ser lite kalt ut, men så fort taggarna blir löv så ser det fint och fräsht ut igen :)

Hälsningar Annie, blurgctv.blogg.se