3 juni 2024

En Lill-Eva


När jag var 5-6 år hade jag en lekkamrat som hette Eva men kallades inget annat än Lill-Eva. Hon var yngst i sin familj och bodde i huset på andra sidan gatan. Hennes syskon hade flyttat hemifrån och hon var nog ganska bortskämd av föräldrarna. Hur som helst så skar hennes far alltid av en bit på osten åt henne med kniv. På deras bord fanns ingen osthyvel. Tyckte det såg så gott ut. Jag gick hem och ville också ha en avskuren bit... som så småningom fick namnet Lill-Eva hos oss.

Begreppet följde mig och mina barn har också fått sig en Lill-Eva då och då under uppväxtåren. Och i morse när jag öppnade en ny ostförpackning...

... tog jag mig en Lill-Eva. Förmodligen en större bit än alla Lill-Evor som gavs förr.

Tänk hur somliga saker finns kvar genom hela livet. Och som poppar upp emellanåt.

Har ni också några egna udda minnen som följt er?

5 kommentarer:

Vit Hortensia sa...

Vilken rolig historia om den lilla skurna ostbiten :-)
Finns säkert otaliga såna där saker som följer med genom generationer och jag tänkte precis på det senast igår när jag kallade lilla hunden för "Skrutt, Plutt, Glutt". Det kommer från min svärmor som, när maken var i tonåren, vid ett tillfälle sa "Kom nu Skrutt, Plutt, Glutt Johansson". Han skämdes eftersom hans kamrater hörde det, men just det där Skrutt, Plutt, Glutt i lite olika variationer har följt med under alla år vi känt varandra.....och det börjar bli ganska många nu :-)
Njut av din Lill-Eva och ha en bra dag! kramar
Birgitta

Mamma C sa...

Jag kommer ihåg att min mormor och morfar hade sommarbarn. En flicka hette Karin och var mycket större en jag. Hon kallades för Kajsa som jag gjorde med. Och då blev det stor Kajsa och Lill Kajsa, när jag var hos mormor och morfar.
Ha en fin ny vecka.
Kram CArin

Lisas hus sa...

Vilket fint minne och en god bit ost är inte dumt. Kul att Lill-Eva lever kvar hos dej och de dina. Vissa minnen etsar sej fast och dyker upp lite då och då. Kommer inte på något minne i stunden, men fint när man blir påmind.
Kram
Lisa

Anonym sa...

Kan inte heller komma på något minne just nu.
Kul med Lill-Eva😀 god natt! Eval8

ime sa...

Jag fick en lekkamrat när jag var 3, en flicka mitt över gatan som var 2, flyttade in. Hon brukade rymma, kröp under staketet så min storebror såg henne och gick hem med henne. Hon hette också Eva. Än idag är hon min bästa vän, hon fyller 60 i år 😊