16 december 2015

Med lummer och små pappersstjärnor


Ljuskronan över matrumsbordet ser olika ut beroende på årstid. Inför advent lindade jag slingor av lummer runt om och satte i de söta små pappersstjärnorna jag fått av finaste mejlvännen Ninni. Hon har vikt dem själv... tack Ninni!


Jag planerar och förbereder lite inför den lutfiskmiddag jag ska bjuda mina närmaste på till fjärde advent. Vi äter den alltid tillsammans med potatis, knaperstekt rimmat fläsk, vit sås och kryddpeppar. Så gott! Nåja, det får bli lasagne också eftersom alla inte äter lutfisk... konstigt, det som är en sån delikatess.

Sköt om er och jäkta inte. Sänk kraven... och axlarna!

Ps. Man får plocka lummer för eget bruk utom i Blekinge där den är helt fridlyst.

14 kommentarer:

Huset bakom lindarna sa...

Lutfisk har jag inte ätit sen jag var barn, men då tyckte jag om den. Nu har jag tom gått ifrån "doppigrytan", som tidigare var heligt för mej, men när jag fick sitta där ensam med mitt "dopp" slutade jag för något år sedan.
Så vackert du gjort med lummer i din ljuskrona!
Ha en fin haelg!
Kram/Finas mammis

Meta sa...

Ja men du så trevligt och välkomnande det är med ljuskrona. Det kommer säkert att bli en fin fest hos dig. Ha det gott och lycka till
Kram Meta

Ezter sa...

Fast jag är fiskälskare har jag aldrig tyckt om lutfisk! Tacka vet jag kokt torsk med senapssås :)
Sådana stjärnor kunde jag också vika en gång i tiden...

lisashus sa...

Vilken fin ljuskrans du har gjort och du har också hittat lummer, precis som jag! Jag var tveksam först men kom sen ihåg att jag sett en granne som också plockat i samma skog. Så vackert med de små stjärnorna! Vilken flink och snäll bloggkompis!
Nej, lutfisk är inte min grej heller, även om det låter så gott när du beskriver den här med knaperstekt fläsk etc.

Inget jäkt här inte, jag anstränger mej inte alls inför julen och jag ska ändå åka bort.

Ha en härlig dag och lycka till med fjärde advent!
Kram
Lisa

Margareta sa...

Lummer är så fint. Här finns det gott om den varan. Vi har lite mer äkta lummer på nåt ställe. Den är mer finstråig och tätare. Den verkar sällsynt.Och den kan plötsligt vara borta på ett ställe,men så hittar vi på ett nytt.
De vita stjärnorna är jättefina. Det har jag vikt många i både papper och näver.Finaste pyntet...
Lutfisk gillar jag stort. Vi har som tradition att äta det på juldagen.
Lycka till med din festlighet!
Kram Margareta

House and Garden by Bia sa...

Vilken fin ljuskrona !!...allt från naturen är fint att pynta med tycker jag ;))...gillar granris,tallris, enris, mossa och kottar...så mycket man kan göra av det ;)
Kram bia

Rosor och ruiner sa...

Jo, man borde sänka kraven... känner att mina axlar åker upp lite, har en del på attgöralistan....
Så fin takkrona du har! hm, lutfisk, nu får jag väl skämmas men har aldrig ätit faktiskt, så jag kan inte svara på om jag gillar det eller ej...
Kul att du provat mandelmusslorna ;)

Kram Gunilla

Radka sa...

You have just given me an idea what to do with our chandelier :-)
xx

Vardag och flärd sa...

Din uppmaning har jag verkligen anammat, det viktigaste är gemenskapen och man kan inte mer än äta sig mätt så mat i överflöd blir dt inte. Lutfisk är ju så gott men det är väldigt många som inte tycker om det. Mina föräldrar lade alltid lutfisken i blöt och det var kalas på juldagen när vi åt den med mammas goda senapssås. Jag lägger inte i blöt utan köper färdig och inte lyckas jag med såsen som mamma gjorde, men kanske jag lär mig.
Din lummerkrona är så fin och stjärnorna lyser upp det hela. Numer dekorerar jag bara utomhus med lummer, där gör det inget att det skräpar.
Ha ett fint veckoslut och en trevlig lutfiskmiddag, du fina!
Kramar Eva

Blommiga Rutan sa...

Så vackert i din fina ljuskrona! Och vilka söta stjärnor.
Njaaa, lutfisk hoppar jag helst över ...

Kramar Anncathrine

Jord under naglarna sa...

Vi hade en stor ljuskrona ovanför matbordet tidigare, men jag saknade en riktig lampa så den är utbytt. Den var alltid helt avskalad utom just till jul då jag dekorerade den på lite olika vis. Det hade varit mycket fint att ha lummer i den.

MårsArt sa...

Så vackert med lummer och stjärnor i din krona. Förra julen vek jag massor av de stjärnorna. I år är det andra som viks. Älskar fisk, men lutfisken...hoppar jag över. Inte min favorit.
Kram
Agneta

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Så vakker lystakkrans ! Nydelig ! Lutfisk er veldig godt synes jeg , med alt tilbehøret ! Du vi bor i Sverige hver helg foreløpig , du vet Jan har noen år igjen å jobbe, men jeg kommer nok til å være der enda mer i tiden fremover. God helg ! Klem

Min soltrappa sa...

Lummer är nytt för mig... men kanske beroende då på att jag bor i Sveriges trädgård. Fint i alla fall att dekorera ljuskronan. Det är brukligt även här hemma och jag använder mig ofta av murgröna från trädgården.
Tidigare idag kom jag hem från matbutiken med flera stora kassar inför helgen, varav en innehållande också nummer 52. Efter mycket "styr" under eftermiddag och kväll ska jag nu ta mig en välförtjänt stund för att få veta hur det går. Jag ser fram emot den stunden. Tack för läsning!
Ha det gott!
/Mia