27 maj 2022

Balkongen i slutet av maj


Jag frångår inte tidigare års balkongdokumentation även om den såhär i början av säsongen är just... början. Ett Svartöga, orange i år, har redan börjat blomma och den har fått sällskap...

... av tre små Fönstervivor, som väntat på balkongliv efter att ha blommat rikligt i mormors soppterrin hela februari. Nu tror jag inte de orkar hela säsongen men de får stanna så länge de blommar.


Nytt för balkongen är en Funkia, en Hosta Elegans, ett rent spontanköp när jag cyklade förbi Coops blomstervagnar. Trodde i min okunskap att de var typiska skuggväxter. Döm om min förvåning, den här sorten tål stå i full sol! Så jag får väl se hur det går på min heta balkong.


Annars så satsar jag på säkra kort. Pelargoner, både gamla och nya, köpte vanliga Zonale-pelargoner, fyra för 99:-. Jag tänker inte ha så många växter i år. Tror jag, trallalla. Vi får väl se.

I ampeln, en dubbel rosa Snöflinga. Ni ser, som jag bestämde i slutet av förra säsongen, inget rött alls i år.

Penséerna blommar på. Värre är det med vildvinet. Jo, nytt kommer nerifrån men alla rankorna som var så fina förra året får jag nog klippa bort. De sitter intrasslade i kattnätet och nåra har pytteknoppar men de ser ynkliga ut, jag tror jag klipper bort alla.

Ja det var balkongen just nu. Mors dag stundar och jag ska på hemlig utflykt med döttrarna. Så spännande!

Ha en fin helg ni också.

9 kommentarer:

Eval8 sa...

Alltså dina växter! Du har verkligen gröna fingrar!
Trevlig helg och ha det så kul på utflykten!

Vit Hortensia sa...

Helt underbar skål med blå pensée! Har samma ambition som du....att ha lagom med växter, men det är så svårt att låta bli att köpa när jag ser alla vackra sommarblommor. Så är ju också allt så litet och beskedligt ända tills det exploderar av blomkraft och jag inser att det inte blev lagom i år heller :-)
Håller tummarna för att ditt vildvin sätter fart igen när det blivit nerklippt!
Fredagskramar till dig från mig!
Birgitta

Mamma C sa...

Även om det bara är början av sommaren så ser din blomsterprakt fin ut på din balkong.
Ha en fin och bra fredag.
Kram Carin

lisashus sa...

Din balkong prunkar redan och jag kan verkligen förstå dilemmat med den heta solen som blir. Så många härliga växter du har och pelargoner är ju alltid en hit i sammanhanget. Fint att du hittade en funkia som tål sol, den blir säkert jättefin!
Min egen balkong är oftast ganska sparsmakad eftersom jag ju har torpet att fokusera på.
Vilken härlig pensékruka, så tät och fin! Här börjar penséerna bli lite förväxta och jag måste snart se mej om efter mera somriga blommor. En favorit för mej är alltid tvillingsporren som blommar hela sommaren.
Ja, vi får se hur mycket du håller igen i år! Ha-ha!
Ha en underbar mors-dag med döttrarna! Så spännande det låter!
Kramar
Lisa

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Il semble que vous avez un balcon bien fleuri. Moi aussi j'ai acheté des hostas que j'ai laissés en pot car je sais qu'ils n'aimeront pas la terre de notre jardin. Les géraniums supportent très bien le soleil ardent donc les vôtres devraient être beaux cette année.
Le pot de pensées est absolument magnifique.

Bonne fête des mères. Ici aussi en France, dimanche nous célébrons toutes les mères.
Bon week-end

Hélène

Villa Ryttarängen sa...

Åhh så fint redan. Hur ska det bli sen då undrar jag. Ha en härlig tripp i morgon med döttrarna. Kraaam Pia

Bettys beundran sa...

Din balkong är helt otrolig, så många fina stunder du kommer få där. Du har tidigare nämnt att det kan bli mycket varmt där det blir till att vattna. Här har ännu inga plantor kommit ner/ut i jorden ännu. Jag bär brickor ut och in. Här i S-holm har vi i dag regn och mörka moln. Längtar till att jag kan plantera ut dem.

Eva Persson sa...

Har du satt en köpt planta av Svartöga ...jag blev så inspirerad av din balkong ,så jag satte frö i våras och har nu satt ut plantorna på balkongen ,men de är väldigt taniga och det lär dröja innan det blir några blommor ;)

Anonym sa...

Ja din balkong precis lika blomstrande och fin som jag minns den. Du har gröna fingrar helt klart och alla blommor är valda med omsorg och det är därför som det blir så vackert. Kram från Eleonora