20 maj 2022

Små rabarberpajer


Av den sista påsen fryst rabarber tänkte jag baka en paj. Jag tog fram den vanliga pajformen men ändrade mig och tänkte, varför inte portionspajer?

Sagt och gjort. Som tur var fanns rätt antal aluminiumformar kvar som jag har haft i lådan sen tidernas begynnelse, ja närapå. Nu kom de till användning.


Praktiskt att ta fram portionspajer istället för att kladda med en stor paj. Jag tummade ut nästan hela pajdegen i formarna och fyllde dem med en kompott som jag kokat på rabarber och socker. Det blev bra för frysta rabarber är så vattniga. Siktade ändå över lite potatismjöl för fasthetens skull och strösslade resten av pajdegen över. Jag smakade den första när den var ljummen, ojojoj! En klick grädde med en dutt kanel fullbordade det hela. Så njutbart tillsammans med en kopp starkt kaffe.

Jag använder alltid samma pajdegsrecept som härstammar från Kallholmen, en fin blogg som fanns en gång. Receptet kommer här...

Kallholmens 5-minuterspaj
175 gr smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret i kastrull, blanda i övriga ingredienser, låt svalna lite och tryck så ut ca 2/3-delar av smeten i pajform (ca 24 cm), eller i små portionsformar. Fyll med valfri fyllning och ströklicka den sparade degen över. Grädda i 20 minuter mitt i ugnen. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Må gott och njut av en nybakad paj... som smälter i mun!

9 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Åh, de ser ljuvligt goda ut! Perfekt ju med portionsformar, att ta fram till kaffet! Jag älskar ju paj i alla former, och nu blev jag riktigt sugen på rabarberpaj!

Kram Gunilla

Vit Hortensia sa...

Mmmmm.....det här receptet måste jag prova! Har i veckan gjort 8 flaskor rabarbersaft som är så svalkande på sommaren, men det är fortfarande rabarber kvar att plocka av. En knackig paj har jag redan gjort, men att fylla pajskal med rabarberkompott låter ju jättegott!
Ha en fin helg Eva-Mari! Kramar
Birgitta

lisashus sa...

De ser verkligen jättegoda ut! Så smart att göra dem i formar också.
Nu blir jag riktigt sugen! Tack för tipset och receptet!
Önskar dej en fin fredag och helg! Här regnar det tack och lov.
Kram
Lisa

Vit Hortensia sa...

Hahaha....klart att jag inte gjort en "knackig" rabarberpaj utan en knäckig :-) Den där autokorrigeringen är bra att ha många gånger men inte alltid!
Birgitta

Eval8 sa...

Åh, så gott!
Trevlig helg!

Villa Ryttarängen sa...

Underbart! Kraaaam Pia

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Here too I made a rhubarb pie. I always do it in the spring because this is the period when rhubarb is best.

I always make a homemade pie dough so much better than the industrial one and at least I know what I put in it!

Enjoy your weekend. Here it is warm and sunny as in summer!

Hélène

MirandaMaräng sa...

Älskar rabarber med vaniljsås. . .så detta recept ska jag prova! Mums!
Ha en fin söndag!
Kram

Eva Persson sa...

Ser jättegott ut ,men jag funderar på hur aluminiumform fungerar ihop med sura
rabarber ....eller är det en speciell sort du använder .Jag skulle vilja testa för det är ju smart att bara kunna fram en i taget :)