10 januari 2014

Gammal trotjänare


Jag har ju berättat flera gånger tidigare om mitt gamla olivträd men jag tycker det tål att visas ännu en gång. Så här vackert är det i dagsläget efter att ha bott inomhus i mitt sovrum hela vintern. Har det fällt några blad? Kanske tio. Trädet är 18 år gammalt och köptes som mycket liten planta. Alla år har det trivts hos mig men eftersom det står inne hela vintrarna och inte blir utsatt för någon köldknäpp så har det aldrig blommat. Men det gör inget. Jag är så glad över min gamla trotjänare.

Jag brukar få frågor hur jag sköter det. Jag vattnar när det känns torrt. I slutet av februari när jag brukar plantera om mina blommor kommer jag att beskära olivträdet. Hårt. Likaså beskär jag rötterna... lika hårt. Så får det ny jord uppblandat med lite grus. Jag visar sen hur det kommer att se ut.


Idag har det äntligen blivit lite vitt på marken! Och tänk så ljust det blir genast. Idag är det också första dagen på länge som inte Nisse behöver sköljas efter långa promenaden. Vädret har inte varit det bästa för en liten hund med mycket korta ben!

Sköt om er och må gott!

20 kommentarer:

Meta sa...

Vad roligt att kunna ha olivträdet så länge. Jag har ju några jag med, mina har fått stå ute i kyla så de har blommat och till och med fått oliver på det.
Nu är de på balkongen så de får kyla igen eftersom jag är ute på en tur.Få se om det blir oliver till sommaren.
Att beskära rötterna visste jag inte att man skall göra.Undrar varför??
Ha det gott med all vinterkänsla.
Kram Meta

Lena sa...

Intressant att läsa om ditt olivträd. Har aldrig haft något, men ofta tänkt att skaffa ett.
Hoppas vi nu får en frusen och vit helg. Är så trött på lervällingen!
Trevlig helg!
Kram Lena

lisashus sa...

Så fantastiskt att kunna bevara ett sånt träd och så vackert det är!Kul att höra att det GÅR att övervintra i en vanlig lägenhet.
Jag läser med intresse hur du behandlar ditt träd, eftersom jag fick mitt första i födelsedagspresent i maj. Det får stå på torpet som håller ca +10 tillsammans med pelargonerna. Jag hoppas ju att det håller sej och trivs där.

Här var ymnigt blötsnöfall igår kväll, men idag är det mest lite vita fläckar här och där. Kallare dock. Vi får hoppas att det blir lite mera vinterlikt ändå - varje tid ska ju ha sitt ändå.
Ha en fin fredag!
Kramar
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Det krävs nog riktigt gröna fingrar för att man ska lyckas med det. Jag har provat en gång men det gick inte alls. Kraaaam Pia

bakom berget sa...

Du kan tydligen konsten eller så har du det bara i fingrarna så där. Jag har testat ett par gånger, med olivträd, men icke sa Nicke. Det vill sig inte. Kanske jag borde göra ett nytt försök.
Visst är det skönt att det har frusit på lite så man slipper smutsen under magen och på benen. Ja...på hunden menar jag :-))
Jag har klipp ner lille Benny nu, för det fungerar dåligt med lång pudelpäls i kombination med snö.
Hoppas du får ett fint helgväder.
Kram och ha det gott!

Åsa.

Eleonora sa...

Ditt olivträd är mycket vackert. Du pysslar ju om det fint så då måste den nu växa och frodas.

Lycka till när beskärningstiden kommer. Kram

Isas Trädgård sa...

Det är helt otroligt att du lyckas få olivträdet att trivas inomhus i värmen. Mitt brukar tappa alla bladen direkt och står det i förrådet under vintern dör den där med.
Kanske skall jag göra ett nytt försök utifrån dina tips och trix !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Huset bakom lindarna sa...

Jag har aldrig haft något olivträd, det verkar knepigt att få dem att leva. Du lyckas visst med ditt, det kanske är dina magiska fingrar som klarar det.
Ha en fin helg!
Kram/Finas mammis

Rosa i huset i vitt sa...

Önskar dig en fin helg
kram Rosa

Ezter sa...

Vi får se hur vårt klarar sig :)

Högagärde sa...

Det är tur att olivträdet tål lite beskärning. Mitt såg så fult att att jag övervägde att slänga det men nu är det fint igen.
Ha en finfin helg. Elisbeth

Steekjes en Stygn sa...

Så roligt att ha ett träd så länge. Har inte lyckats hittills med ett olivträd ,inte andra heller. Det är problemet med två hus. Och jag kan inte släpa växterna fram och tillbaka.
Tyvärr.
Ha en fin helg.
Anje

Vardag och flärd sa...

Ditt olivträd är fantastiskt och jag blir avundsjuk vare gång du visar det! Nu skulle jag haft ett i min veranda, tror det skulle trivts där denna milda vinter. Nog ska jag kunna ha ett olivträd i mer än en säsong....
Ha en fin helg!
Kramar Eva

Rosor och ruiner sa...

Det kan man kalla olivgröna fingrar ;) men jag säger som Åsa, här är det icke sa Nicke, har försökt tre ggr.. Men jag blir sugen på att testa igen när jag ser din! Man kanske skulle prova igen...;)

Felix sa...

Fantastiskt att du har lyckats bevara olivträdet så länge i vårt torra inomhusklimat! Jag köpte en miniplanta av ett olivträd hos Odla.nu i våras. Det står nu i vinter i garageförrådet bredvid tunnan med guldfiskarna, så det får lite ljus från fiskarnas belysning. Men det är i stort sett bara en stjälk full med blad. Ska jag toppa plantan nu i vår så att den förgrenar sig? Har sedan tänkt att vinterförvara olivträdet och ett citronträd i vårt uterum som är under byggnation (hade trott att det skulle ha varit färdigt i höstas...).

Trevlig helg!
Elisabet

Felix sa...

Glömde en sak...
Spännande med ditt skrivande. Lycka till! Säg till när du har boken färdig, för den vill jag ju läsa! Jag hör till den lyckliga skaran som har din förra bok. :-)

Elisabet

Solglittret sa...

Vad fint du berättar om det "gamla" olivträdet... så duktigt av dig att lyckas så fint med det i alla år...imponerande.
Olivträd är så vackra tycker jag..tänk om man kunde lyckas med att få egna oliver...tanken är häftig! :)

Önskar dig en fin fortsättning på helgen vännen

~Lollokram~

Anonym sa...

Oj oj det vore nåt för mig det, kan inte ha en blomma längre än någon månad sen så har den somnat in för gott.
Nu är jag igång igen, vi får se hur länge det håller.
Kram
AC

G:a Affären sa...

Alltid lär man sig något...jag väntar också med spänning hur du ska beskära rötterna!
Ett av mina olivträd fick sköldlöss, jag tror faktiskt de ingick vid köpet. I höstas när det var frost under nätterna lät jag plantan stå ute. Jag hoppades att lössen skulle frysa ihjäl och jag tror det lyckades! Så nu förtjänar plantan en ny chans.

Så vi har likadana bord? Det var med viss tvekan jag sågade av benen för att det skulle fungera som soffbord, men jag har ännu inte ångrat mig.

Idag har vi kallt och Leodin har redan hoppat runt i snöhögarna och visst är det skönt med rena hundar!

Önskar dig och Nisse en fin söndag!
Kramar
Cia

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Det var rart du for jeg tenkte på Oliventreet ditt her om dagen !!! Foreløpig er det liv i mine to også . Alle de gammle bladene har falt av , men det har kommet nye blader og nye grener. Får håpe at det går bra ! Ojj jeg hadde aldri tort å beskjære røttene , men hvis du pleier å gjøre det , så går det vel bra. Klem