7 maj 2014

Efterlysning... och loppistips till nästa år


Jag loppade den här krukväxten i lördags och undrar om det är nån som vet nåt mer om den och vad den heter? Enligt säljaren så är det en gammal liljeväxt som ger vita spiror... som pärlhyacinter ungefär. Bladen har fläckar som synes och de är tunna, inte tjocka som de ser ut på bilden. Jag har då aldrig sett den tidigare. Vet ni?

Uppdatering: Jag fick genast svar vad den heter, tack Sofia Hisings-Backa! Det är en Syskonstjärna, Ledebouria socialis, som jag fått tag på! Den tillhör hyacintsläktet och blommar med vitrosa hyacintlika glesa stänglar. Tänk så bra bloggen fungerar som infomedia!!


Varje år, en lördag i början av maj, så anordnar den anrika gamla stadsdelen Elsborg här i Falun storloppis. Ett 70-tal gårdar öppnar sina grindar och portar. Det är jättemycket folk under de fem timmar det är öppet. Jag gick där i tre! Förutom krukväxten så gjorde jag flera fynd, bland annat en gamla halvliters oljekanna som stått i vedboden till en gruvstuga. Men det allra roligaste var att få komma in på gårdarna bakom staket och plank och annars stängda portar. Åh, så många fina trädgårdar jag sett! Och solen den sken och gatorna var fulla av glada människor, en riktigt härlig loppislördag!

Ha en fortsatt fin vecka!

17 kommentarer:

Ezter sa...

Nej, det vet jag inte vad det är för krukväxt! Fint loppisfynd :)Låter som om du hade en bra dag :)

Vardag och flärd sa...

Tack snälla vän, för dina vänliga ord hos mig, det värmer! Jo, jag ska nog göra något åt min arbetssituation, alternativet är sjukskrivning om jag inte får gå ner i tid. Jag har två år kvar till pension - och då vill jag ju vara frisk och leva för det jag tycker om.
Din krukväxt känner jag igen, har sett den på någon blogg också, men jag vet inte vad den heter så jag kan inte hjälpa dig.
Men så roligt att komma in i trädgårdar och njuta och inspireras och loppis är lite spännande!
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

Steekjes en Stygn sa...

Vilken härlig loppisdag du hade. Så roligt att se sig omkring på ställen som man annars inte får se. Söt kanna du hittade. Vad krukväxten heter vet jag inte
Ha en fin dag
Anje

Lena sa...

Krukväxten har jag sett, men har inget namn på den. Den ser ut att må gott i varje fall!
Ingen sol här idag. +4 och spöregn.....
Kram Lena

Annica sa...

Vilken spännande växt du hittat! Har aldrig sett den tidigare. Loppisen låter ju helt fantastisk! Kanske kan bli ett besök ett annat år...
Kram
Annica

Sophie sa...

Hej!

Det ser ut som att du har hittat en syskonstjärna, Ledebouria socialis. Trevlig växt som växer mycket, men själv har jag inte lyckats få den att blomma.

Hälsningar
Sofia

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Jeg aner ikke hva planten heter , tror aldri at jeg har sett sånn før , men koselig var den . Veldig koselig oljekanne du fikk tak i der og så gøy da , med sååå stort loppemarked !!! Ønsker deg en fin onsdag ! Klem

Huset bakom lindarna sa...

Jag hade heller ingen aning om vad plantan hette, men eftersom Sofia kunde namnet på den så slog jag upp det i en av mina krukväxtböcker: Har du boken Krukväxter från jordens alla hörn av Susanna Rosén och Anna Skoog så står den omnämnd där. Det är en lökväxt och vill du veta mera vad som står i boken om skötsel m.m så kan jag ge dej de uppgifterna! Hör av dej i så fall!
Kram/Finas mammis

lisashus sa...

Du verkar ha haft en jättehärlig dag! Bara att få komma in och titta lite innanför grindarna, kan vara nog så intressant och inspirerande!

Det verkar vara en riktig raritet du har hittat i växten! Så spännande och så kul att du fick visshet.

Oljekannan - så fin och så snyggt med den blommande häggen! Tänk, att den blommar redan - det känns så tidigt! Om syrenerna kommer slag i slag får ju inte skomakarn nån semester! :)
Regnigt och ruggigt här idag! Hoppas att du får en fin dag!
Kram
Lisa

Rost och rädisor sa...

Loppisfynd helt i min smak både växten och kannan. Bara att gratulera!
Låter ju hur mysigt som helst med denna jätteloppis i så charmig omgivning.

/Anette

Rost och rädisor sa...

Loppisfynd helt i min smak både växten och kannan. Bara att gratulera!
Låter ju hur mysigt som helst med denna jätteloppis i så charmig omgivning.

/Anette

Meta sa...

Vad mysigt både att se och att få göra så med loppisen. Har heller aldrig varit in där fast jag bott i närheten i 20 år. så kan de va.Förresten så kommer jag till Dalom snart.
Vad kul med blomman hoppas den blommar så vi får se hur den ser ut.
Önskar dig fina dagar nu här är grått idag med men inget regn, har fixat en del av det jag skulle gjort igår.
Kram Meta

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka fynd du gjorde och en växt också och en raritet därtill! Kul! Även om den inte skulle blomma så är den väldigt tjusig i bladen!
Agneta kram

Huset bakom lindarna sa...

Tack så mycket för din fina kommentar och boktipset hos mej! Jag skrev svar på din kommentar hos mej så jag ber dej titta där också! Kram/Finas mammis

Elzie sa...

Den blomman har jag aldrig hört talas om. Ska bli intressant att se den när den blommar.
Ha en fin kväll.
Kram Elzie

Isas Trädgård sa...

Åhh vilken härlig dag du verkar ha haft bakom plank i gömda gårdar !
Visst är det en härlig tid nu när så mycket öppnar upp och loppisarna ploppar upp som svampar ur jorden !
Ha det så gott kära bloggvän !
Kram/Isa

Eleonora sa...

Guldlock hade fått nytt i sitt rum så hon hade sorterat ut en hel del, som hon sålde på loppisen. Var du händelsevis förbi deras hus?

Kram från
Eleonora