16 september 2024

Jag tog det jag hade


Tog orden från mitt förra inlägg på allvar... Börja där du är, ta det du har. Gör allt du kan. Så jag gjorde mig en ljuslykta av ett stycke dricksglas och två meter bastsnöre. Inte på något vis likt min saknade, sönderslagna ljuslykta, men god nog.

Tog det jag hade. Lindade bastsnöret runt glaset och knöt en knut. Det enkla tilltalat mig som ni vet. Helt gratis också... inte dumt.

Jag fortsätter ändå att leta efter den saknade. Vem vet, kanske det dyker upp en kopia någon gång i framtiden. 

Ha det gott i sköna september.

12 september 2024

Börja där du är...

Jag såg ett så bra citat hos Krikelins där hon uppmärksammade meningarna som Fredrik Backman lyfte fram i sitt sommarprat 2017. Minns inte att jag lyssnat då men tänker göra det nu. Jag har gått och tänkt på dessa kloka ord sen dess. Rader som man kan tillämpa på det mesta här i livet. Vill ni höra?


                                        Börja där du är. Ta det du har. Gör allt du kan.

Meningarna säger mycket och är så självklara. Ett mantra att upprepa för sig själv i situationer när man känner sig liten och villrådig. Börja där du är. Ta det du har. Gör allt du kan. 

Så inspirerande tycker jag.

9 september 2024

Jag vill ha september tillbaka!


Den här tiden med temperaturer nära 30-gradersstrecket i september gör mig orolig. De flesta tycker det är toppen med rejäl sommarvärme igen. Jag blir urlakad, trött och bekymrad. Sorgsen. Ser tydligt tecknen på att vårt klimat är ur led. Jag längtar efter sköna dagar med luft att kunna andas i, svala kvällar och fuktigt gräs.

Jag vill hellre sätta på mig strumpor, ta fram en kofta, dricka te med rostat bröd. Känna hösten. Tända ett ljus. Frysa lite och bli varm av ett glas rött. Sitta och läsa på mitt fårskinn. 

Jag vill inte ha 23 grader på balkongen när det är läggdags. 

Jag vill ha september tillbaka.

5 september 2024

Balkongen i slutet av augusti och Trädgårdsmästarens dotter

Tog några bilder på balkongen i slutet av augusti. Just inget har hänt med växterna sen jag fotade sist. Men vill ändå för min egen skull dokumentera.

Trodde inte att den rosa petunian skulle växa till sig, inte heller blomma vidare, men det gör den. Tack för enda färgklicken!

Men grönt är det i alla fall. Har klippt jordrevan flera gånger och några av skotten...

... har satts i krukor. Rotar sig lätt. Kan man spara dem inomhus under vintern tro? För i källarmörkret klarar de sig troligen inte. Tror jag ska testa att vinterförvara en kruka.


Pelargonen Filippa vill fortfarande inte blomma och jag vet ju varför. Solen räcker inte till. Även kantnepetan tjurar. Den kommer jag att planera ut i rabatten utanför samlingslokalen tror jag.

De fåtal blommorna på Mårbackorna har långa skrangliga stjälkar och även om växterna är kraftiga och stora så är det här sista sommaren de bor på min balkong.

Dotter Lisa vill ärva alla Mårbackakrukorna och det känns bra att de får fortsätta sitt liv i hennes trädgård. Flera är gamla och har blommat villigt genom åren på mina soliga balkonger.

Men om någon tror att jag längtar tillbaka till mina gamla balkonger så tror den fel! Jag mår så bra i skydd av mitt skuggande äppelträd.

Tipsar om en nyutkommen bok som jag tyckte var mycket bra. Trädgårdsmästarens dotter, av Marcus Jarl, är en relationsroman som ställer frågor om hur vi påverkas av arv, miljö och oväntade besked. Hur livet sätter krokben för Flora, sin pappas dotter. Och om den komplicerade kärleken till familjen.

September är här och jag välkomnar den med öppna armar. Hoppas ni gör detsamma!

2 september 2024

MSM


Det där med hårkvalité kan man prata om hur mycket som helst. De flesta av oss här i landet har väl nordiskt fint hår, jag har det. När jag kom i klimakteriet upplevde jag att jag tappade mer hår och jag försökte med olika produkter förhindra det. Märkte ingen skillnad, det bara ökade istället.

Men sedan 2018 har en stor förbättring skett, ganska lång tid tog det men Rom byggdes ju inte på en dag ni vet. För det var då som en väninna berättade om MSM, ett kosttillskott att ta i ett glas vatten varje morgon. MSM är en organisk svavelförening som förekommer naturligt i kroppen och är en beståndsdel i kollagen - det protein som bygger upp bindväv, muskler, skelett, hår och hud. 


Är inte mycket för varken extra vitamin- eller andra kosttillskott utan försöker få i mig det naturligt via en varierande kost. Men just MSM är för bra för att inte tipsa om för dem som upplever sämre hårkvalité på äldre dar. Jag tycker jag vet vad jag talar om för mitt nu 78-åriga hårsvall (nåja, svall är nog att ta i) talar för sig själv. Som extra bonus har jag också fått starkare naglar. 

Nu vet ju ingen hur mitt hår och mina naglar skulle vara om jag låtit bli att ta MSM. Men jag tvivlar på att jag skulle vara så nöjd som jag är nu. Som sagt... om du börjar, låt det ta sin tid. Håret måste ju få växa ut för nån mirakelkur på det redan befintliga håret tror jag inte på.

Prata med hälsokostpersonalen om du undrar över nåt. Jag köper Holistic MSM i pulverform i min hälsokostbutik. Finns också som dragéer, dyrare dock. Och detta är inget samarbete utan min egen åsikt, jag har faktiskt en reklamfri blogg.

Min hårkvalité har inte varit så här bra sen jag var ung. Det måste ju betyda nåt, eller hur?

Hoppas du som har problem också lyckas!