22 september 2014

Min favorit inomhus... murgrönan


Finns det någon tacksammare inomhusväxt än murgrönan? Växer så det knakar och är fin i vas också, en ensam ranka kan stå hur länge som helst. Mina murgrönor är alla syskon, de kommer från samma mamma, köpt för så länge sen att jag inte kommer ihåg! På våren behöver sticklingarna inte ens ha rötter, jag bara sticker ner ett par i en kruka jord och, vips, så börjar de växa. Gillar deras graciösa växtsätt mycket!


Hösten är på väg, det märktes tydligt på eftermiddagen igår när inte solen sken som vanligt. Idag blåser det halv storm men solen är tillbaka, tack för det!

Hoppa med i min utlottning i förra inlägget! Böckerna jag lottar ut är så himla bra, alla på sitt sätt!

En fin måndag önskar jag er!

17 kommentarer:

Ezter sa...

Murgröna är fint, både inne och ute!

Meta sa...

Den är också en favorit hos mig både ute och inne. det kan bli lite för mycket av den ibland hos mig. Då gör jag ett uppehåll.
Ha en skön dag hoppas blåsten ger sig
Kram Meta

lisashus sa...

Jag håller verkligen med den - murgrönan är otroligt tacksam och så dekorativ på många sätt!
Jag har gjort som du, tagit skott och har flera på balkongen som snart får komma in, men än så länge får de stå ute, de verkar ju gilla det, tids nog...!
Ja här har stormat idag och regnet har piskat på rutorna, säkert bara 8 grader varmt ute! Brrrr, så chockartat det blev med höst så snabbt!
Nu ser jag blåa fläckar och det blir lite ljusare. Mörkret kan få vänta lite till!
Kramar
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Jag tokälskar också murgrönan. Har alltid minst en här hemma antingen inne eller ute. Kraaaam Pia

Rosor och ruiner sa...

Kan inte annat än att hålla med, murgröna är så fina! Och så är det ju gotlands nationalblomma också ;)
Fast jag har inte lika bra hand om dem som du... men skall försöka igen, var så säker! Har en kvist inne på toaletten nu, det är jättefint!

Kram Gunilla

Vardag och flärd sa...

Ja, den är verkligen vacker där den ringlar sig fram! Tyvärr lyckas jag aldrig med murgrönan, har gjort många försök men den vill inte trivas hos mig, kanske är det något i huset den inte tycker om.
Jag som trodde att det var dina lästa böcker du lottar ut - så har du gått och köpt nya! Mina lästa böcker lägger jag i en korg på jobbet så får kunderna ta och lägga en slant i kaffekassan, mycket uppskattat.
I morse var det riktigt busväder här men sedan har det varit fint solsken och nu ikväll är det stilla men kyligt.
Ha en riktigt fin höstvecka, vännen!
Kramar Eva

Lena sa...

Så vackert med det gröna mot den vita väggen!
Kram Lena

Skaparglädje sa...

JAg får så lätt ohyra på min murgröna...för lite eller för mycket vatten kanske.
Kram!

G:a Affären sa...

Visst är murgrönan tacksam och förgyller platsen där den hamnar.
Men vilken orolig natt, det blåste väldigt och jag hade svårt att sova. Några stora plåtar där ute hamnade på nya platser, och vilket skrammel!
Och så var det måndag!

Kramar
Cia

Snäckskalsdalen. sa...

Alltså, så här måste det vara, du har supergröna fingrar och kanonbra klon av murgröna. Här går det inte alls att göra skott eller ha en slinga i en vas, jag lovar, jag har provat när jag sett dina. Funkar inte. Däremot ute, där växer dom snällt och bra. Det är en av mina favoriter i växtvärlden så jag hade gärna haft lite slingor här och där, inne alltså! Får titta på dina!
Agneta kram

Huset bakom lindarna sa...

Jag håller med dej om att murgröna är bland det tacksammaste man kan ha!
Har en sort som jag har tagit plantor av sen säkert femton år tillbaka!
Kram/Finas mammis

Rost och rädisor sa...

Utan murgröna skulle det kännas tomt. Inomhus kan den få det lite för torrt hos mig. Jag är inte tillräckligt flitig med sprejflaskan och jag måste nog erkänna att jag kanske haft ihjäl någon, men i trädgården är den en karaktärsväxt som täcker tre stora flyttblock. Tar ständigt sticklingar som toppas och får buska ut sig till plantor som jag sen kan använda i olika arrangemang. Känner mig rik när jag bara kan gå och hämta långa lianer till kransar och pyssel.
Imponerad av att du lyckats hålla igång din så länge och fin är den.
Klart att en Tant Murgröna hade varit välkommen vid bordet. Ska tänka på det om jag får fler chanser : )
Kram Anette

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Jeg skjønner ingenting ! Senest i går så jeg etter på de nye blogg innleggene om du hadde skrevet noe nytt , men nei ikke noe nytt fra deg kom opp . Så ser jeg her nå at du har skrevet to innlegg som jeg ikke har sett ! Jeg må begynne å lete opp bloggen din på søkelinjen i stedet for . Vakkert bilde , med murgrøna som dere sier Efeøy som jeg sier. Lysestakene er så elegante og fine ! Fin dag til deg og klem !

Unknown sa...

Vilken supermysig blogg du har. Har spanat runt här en stund och förstår att du har många som följer dig! Murgrönan är en magisk växt, så tacksam!
Önskar dig en fortsatt härlig dag :)
/Pia

Snäckskalsdalen. sa...

Apropå lagom, kul det du skrev som kommentar till mitt inlägg, jag skrattade för mig själv.
Hur många gånger har man inte råkat ut för liknande och ibland kan jag inte låta bli utan jag säger något.....och flera gånger tittar man på mig som om jag kanske borde tas om hand, eller är hon berusad.....många konstiga reaktioner, alla småflinar (inte ler, som flina!) generat. Fyyy, så tråkiga vi är!
Kramar

Blommiga Rutan sa...

God kväll

Vilka fina bilder på murgröna, det är nog den mest dekorativa växt man kan tänka sig, det håller jag verkligen med om. Så fin att fylla ut buketter med och sedan putta ner slingorna i jorden när blommorna vissnat.

Önskar en skön helg till dig
Kram Anncathrine

fridasofias sa...

Vilken fin blogg du har! Hit hittar jag tillbaka igen!