10 december 2014

Vit amaryllis


Förutom vita hyacinter är den vita amaryllisen min favoritblomma såhär i juletid. I år har de hållit sig med kortare stänglar än tidigare. Måste nästan vara nya sorter för min skötsel är lika alla år... det vill säga, jag vattnar bara när jag planterar dem, aldrig senare. För mig är den en julblomma som när blomningen är över kan kastas med gott samvete. Vattnar ni och spar era lökar?

Vi närmar oss lucia med stormsteg och igår hade vi sol och -5, vinterns hittills kallaste dag! Hoppas att det kommer lite ny snö, den gamla regnade bort i söndags.

Må så gott!

16 kommentarer:

Merja sa...

Amaryllis hör jul till. Har några stycken, fast de är röda i år. Var till nya Trädgårdshallen och du skulle sett va mycket fint! Måste tillbaka dit igen:)
Varken vattnar eller sparar,
Ha en bra dag!

Ezter sa...

Fick årets första amaryllis igår av min svägerska. Ska bli kul att se vilken färg den har. Den var redan ganska hög, hoppas den inte växer mer. Jag vattnar inte. Inte hyacinterna heller, risken är ju att blommorna torkar där...

Vardag och flärd sa...

Amaryllisen är så magnifik och vacker - och speciellt den vita. Jag har köpt en vit men den har inte slagit ut än, kommer nog att köpa någon mer till jul. Numera slänger jag mina lökar, tidigare sparade jag dem men det var inte alltid jag lyckades så nu åker de på komposten.
Vi hade också sol igår, idag är det storm och ösregn.
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

Skaparglädje sa...

Jag sparar mina, varför vet jag inte för jag lyckas aldrig få dem att blomma om.
Kram!

Huset bakom lindarna sa...

Så fin och låg din vita amaryllis är! Här har min skjutit i höjden så mitt stöd är långt under knoppen och heller ingen vattning sen plantering. Ja, jag försöker få dem att blomma om men det har bara hänt en gång! Kram/Finas mammis

lisashus sa...

Åh, vilken vacker Amaryllis och så märkligt med en så pass kort stam!

Själv fick jag en av min kör vid terminsavslutningen, och den var röd, men stammen växte något enormt! :)
Ja, Amaryllisen är verkligen en vacker julblomma, och den vita är favorit här också.

Jag sparade en lök, men ....nej, den verkade inte vara något liv i den. Man kan gott skaffa nya på julen.

Här blåser det idag och är nermörkt, ingen snö här heller.
Ett litet puderlager, som lyser upp lite, längtar jag efter nu.
Ha en fin onsdag!
Kram
Lisa

Meta sa...

Så vacker den är din amaryllis. Min har visat två knoppar så jag bara väntar. det går fort tyckte December skulle bli så lång i år men tji fick jag. Nu är Lucia på väg och det betyder ännu mer ljus och det behövs. Här far snön på tvären och man får hålla i sig om man går ut.
Ha en bra och skön dag
kram Meta

Blommiga Rutan sa...

Hej!

Åhh vilken vacker Amaryllis! Så fint när den inte är så hög, undrar om det finns olika sorter,min är jättehög fast jag inte vattnat den alls, väntar tills den slår ut, det hörde jag på tv att man skulle göra.

Önskar dig en fin onsdag
Kram Anncathrine

Rosor och ruiner sa...

Håller med, vita hyacinter och vita amaryllis hör julen till! även om jag även provat någon färg på amaryllis nån gång. Jag har även provat att spara löken, men nej det blev visst inget av den så det gör jag nog inte om.
Förresten, la just in ett tips till dig på bloggen ;)

Kram Gunilla

Anonym sa...

Vacker blomma som är starkt förknippad med både gamla och nya jultraditioner. jag tycker lika mycket om både röd och vit. Blå tycker jag inte alls platsar in i gänget. :) Förhoppningsvis har du fått din snö idag. Här är det bara regn och rusk som gäller. Typiskt inomhusväder. Decemberkram Bosse

Erikslundsliv sa...

Amaryllisen är verkligen en fin julblomma1 Jag väntar på att mina ska slå ut. De är på gång! Idag vek jag några stjärnor till, men nu är det dags att jobba.
Kram, Ann

Rosa i huset i vitt sa...

Har inte sparat nån nåt år ..men en amaryllis till varje jul är ett måste
kram Rosa

Eleonora sa...

Det är ett riktigt skitväder vi har haft med blåst, regn och rusk, när det egentligen skulle falla små ljuva snöflingor.

Runt 24 januari kommer jag till Falun för att bla fira sonhustrun som fyller jämna år. Ska bo på det lilla B&B som ligger i Elfsborg. Vi kommer nog att fylla upp hela huset.

Julkort blir det skrivna nu fredag och lördag. Till denna julen gör jag nästan ingenting. Inget bak, ingen skinka, inget godis!! Gravar lax och lägger in sill får det bli.

Allt gott inför Lucia och jul önskar jag dig och naturligtvis varmt lycka till med flytten.

Julkramar i massor från
Eleonora

MårsArt sa...

Amaryllis och vita blommor överhuvudtaget gillas mycket. Mina första hyacinter(vita) har blommat över och nu köpte jag...blå! Är så galen i doften och de doftar mest.
Ha en skön tredje advent!
Börjat packa ännu?
Kram
Agneta

Filonico sa...

Jag älskar Hamarillis vit . För mig är det är bleka , är den röda i hans fulfore . Jag skulle vilja visa er ett foto , jag ska försöka . Jag gå långsamt inom inne i ditt hus ... Jag gillar mer och mer . Lina

Filonico sa...


Jag älskar Hamarillis vit . För mig är det är bleka , är den röda i hans fulfore . Jag skulle vilja visa er ett foto , jag ska försöka . Jag gå långsamt inom inne i ditt hus ... Jag gillar mer och mer . Lina