30 augusti 2015

En rosa skönhet värd att spara?


En söt rosa pelargon har jag i vardagsrumsfönstret. Blommorna har varit så hållbara och inte skräpat alls. I motsats till  de vita i köket och de röda på balkongen som skräpar så fort man tittar på dem! Ska försöka få tag på just den här svenskodlade zonalesorten igen nästa år. Eller... ska jag göra som Lisa i Lisas hus brukar göra, ta bort all jord, stoppa plantan i en mörk plastpåse och hänga den upp och ned i garderoben? Ja, tror jag ska prova!


Men än blommar den vackert och visst märks det på träden i parken utanför åt vilket håll det går. Så vare sig vi vill det eller inte så kliver september strax in. Och lika mycket som jag varje år väntar på våren så välkomnar jag hösten. Men... inte riktigt än!

Nu njuter vi av de sista augustidagarna!

16 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Du skriver alltid så trevliga rader, är så pysslig och har det så fint! Pelargonen så perfekt att den nästan inte ser verklig ut. Mina fyra sorter är tyvärr av det skräpigare slaget.
Allt gott
Anette

Ezter sa...

Lika fint som alltid hos dig! Spännande med papperspåsen!

Villa Ryttarängen sa...

Vilken fin färg. Du kan ju alltid ta några skott som får växa till sig i fönsterkarmen. Kraaam pia

Kulturtanten och Lilla gummann sa...

På Kulturtantens order så kastade jag i en hel drös med avskakade pelargonrötter i en rejäl papperspåse i höstas. När jag sedan skulle plocka fram dom i våras så mådde dom inget bra, nej, än värre var det, dom var stendöda. Jag satsar på att ställa undan pelargonerna i höst även om dom tar så himla mycken plats. Men om nån ska lyckas med papperspåsemetoden, så är det Du!/Lilla gummann

Rosor och ruiner sa...

Oj, det lät ju lite drastiskt, men säkert fungerar det! Jag borde prova med någon av mina pelargoner också. Jag brukar sätta dem i källartrappan där det är lite svalare, men det får ju inte plats så många..;)

Trevlig söndag till dig!
Gunilla

lisashus sa...

Visst är väl den fina pelargonen värd att spara. Om du hänger dem i en mörkt plastpåse upp och ner, tänkt på att lämna öppet nedtill, och att de ska hänga svalt.
Du har så himla fint i ditt fönster och vilken vacker grönska utanför.
Ja, nu går det mot höst, men ännu känns det lite som sommar ändå.
Kram
Lisa

September sa...

Du har så fint!

Och vad gäller pelargoner gör jag ung som Lisa, skakar av jorden och hänger blomman upp och ner på en krok nere i källarförrådet. Tar sen upp dom i mars/april, klipper ner alla stänglar, planterar och ser nytt liv inom några dagar bara.

Annica sa...

Vilken fin pelargon! Helt klart värd att spara. Låter spännande med påsförvaring... Värt att testa på några av dem. ;)
Ha det gott!
/Annica

Vardag och flärd sa...

Eller kan du göra som jag gör med mina pelargoner som jag är rädd om. De får stå i ett fönster som vilken krukväxt som helst (dock lite undanskymt) och jag vattnar när det behövs, då brukar de alltid klara sig.
Jag välkomnar verkligen september, hösten är min bästa tid, luften blir så härlig och det känns redan skillnad. Livet blir lite lugnare och doften av jord och löv och äpplen är så behaglig.
Hoppas du får en fin vecka!
Kramar Eva

Meta sa...

Alla pelargoner tål inte den behandlingen har jag erfarit. Brukar göra så jag med. Torsångspelargonen ska man vara försiktig med sa de när jag köpte min. Likaså Doftpelargoner tål inte den behandlingen.
Lycka till
Kram Meta

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Klart den må spares til neste år , den nydelige der !!! Har aldri hørt om den måten å ta vare på Pelargoniene til neste år , men kanskje verdt å prøve. Fin siste august dag til deg ! Klem

Erikslundsliv sa...

Klart du ska prova att spara din fina pelargon!
Pelargoner som jag sparat och tar fram igen i februari blir så kraftiga när de väl sätter fart. Dessutom är det ju underbart att se när de från att ha varit helt snustorra, fula och nerklippta sen kommer igen med nya ljusgröna skott på bara ett par dagar. Då är det vår för mig!
Kramar, Ann

Eleonora sa...

Ljuvlig färg! och dina vita gick inte av för hackor heller. Jag har haft mina pelargoner i källaren (vinterförvaring) nu i 10 år. Samma balkonglåda, samma jord. När dom får komma upp i mars/april så klipper jag ner och lägger på ny jord. Och får jättestora blommor. Mina är röda. Ska visa dem snart på bloggen eller FB.

Kanske blir det ingen resa för mig nu i september. Fam ska renovera och jag kommer nog när allt är klart istället.

Sköna dagar och visst doftar det litet höst i luften. Men jag gillar det med. Ha det så gott min söta vän och stor kram
Eleonora

Helena sa...

Vilken fin pelargon du har där. Kraftfulla gröna blad och en underbar rosa färg på kronbladen. Jag har aldrig prövat sopsäcksmodellen, men kanske är det värt ett försök. Ha en fin ny vecka!/Kram

Skaparglädje sa...

Det var ett nytt tips på hur man kan övervintra pelargonier. Jag tycker du ska testa för den där pelargonen vill du säkert ha fler av näta vår.
Kram!

Huset bakom lindarna sa...

Jag håller med dej om att pelargoner är tråkiga när de skräpar. Jag har i flera år bara haft en enda sort, röd zonalpelargon, som jag övervintrat i sina krukor eller bara ställt ner jordklumparna i plastpåsar och haft dem frostfritt i vår verkstad. De klarar sig jättebra så och kommer tillbaka troget varje år. Men jag har hört att de kan bli för gamla så nu kanske de börjar dö för mej. Hursomhelst har i år skaffat en rosaröd ny sort som kallades för kärlekspelargon och den skräpar alldeles förskräckligt. Dör den så gör det inte så mycket även om den var vacker. Det är alltid en chansning med växter, det är väl det som gör det så spännande att hålla på med dem!? Lycka till med dina!
Kram/Finas mammis