10 augusti 2015

Wij trädgårdar i Ockelbo


Ett uppskattat besök gjorde vi i fredags när jag och dotter Lisa, Mille och Max for till Wij trädgårdar i Ockelbo. Solen sken, det var lagom varmt och inte anade vi att dagen skulle bli så bra med en nio- och en fyraåring i släptåg.


Jag tog över hundra bilder men ingen gör trädgården rättvisa. Den är anlagd med känsla och yrkesskicklighet och med ängar och fält runt om känns den så rymlig. Här finns en mångfald som bara kan upplevas på plats.


Och inga små puttenuttplanteringar, nej här är det målat med bred pensel. Ser Lisas huvud sticka upp bland ringblommorna, hon fotade minst lika mycket som jag.


En magnifik rosgård, en labyrint, var bland det första Lars Krantz anlade när han mot alla odds beslutade att anlägga trädgården i Ockelbo. Några av rosorna hade blommat över men eftersom där finns över 130 olika sorter blommade många fortfarande så fint och doften kändes lång väg.


Många växthus, kök- och örtagård, barnens trädgård, sinnenas park, utställningar, restaurang, lekpark, öltillverkning, egen badplats... ja här fanns allt man kan tänka sig. Men det som intresserade barnbarnen mest...


... var barnens egen skattjakt där de efter karta skulle leta efter insektsfolkets småhus i trädgården. Inte lätt att hitta gömda bland växtligheten, så små som de var. Mamma Lisa letade också!


Rabatten med sömntuta får avsluta mina bilder som inte på något sätt kan visa bredden på trädgården, den måste helt enkelt upplevas. Gå in på www.wij.se eller klicka här så kan du läsa mer.

Innan vi åkte hem så blev det ett bad i det 17-gradiga vattnet... ja, för barnbarnen alltså. Vilken trevlig dag det var!

Må gott och ha en fin vecka.

12 kommentarer:

Ezter sa...

Ser fint ut, men förstår hur du menar med att inte kunna fånga det på bild. Det är svårt att göra något så storslaget rättvisa!

Helena sa...

Jag tycker att dina foton är mycket fina! Tycker också att det är svårt att fotografera så att man känner själv att man gjort vyer rättvisa. Tänk ibland att det har att göra med att man inte riktigt får in vidvinkeln som man själv ser det när man är på plats. Så många underbara dofter ni måste fått uppleva där. Fin måndag till dig!/Kram

lisashus sa...

Vilken spännande utflykt och vilken härlig trädgård!
Jag kan tro att ni fick många intryck och uttryck! Så pedagogiskt allt verkar också!
Har ju bara hört talas om den trädgården, men kommer ju ihåg när Lars Krantz hade hand om Rosendal på Djurgården i Sthlm. Tror t.o.m. att han startade upp den en gång.

Härlig samvaro med barn och barnbarn och att alla fick en upplevelse!
Ha en fortsatt skön vecka!
kram
Lisa

Erikslundsliv sa...

Åh, dit har jag tänkt åka men det har än inte blivit av. Det får bli nästa sommar för nu börjar jobbet imorgon igen. Bara att bita ihop!
Fina bilder du tagit!
Kram, Ann

Blommiga Rutan sa...

Hej!

Har hört talas om Wij trädgårdar, nu känner jag att det nog absolut måste bli ett besök där nästa sommar, ser ju underbart vackert ut!
Så roligt att det även var ordnat lite roligt för barnen.
Vilka pelargoner!!!!

Ha det så gott
Kramar Anncathrine

Vardag och flärd sa...

Ja, det måste vara ett paradis att ströva omkring i! En kollega har varit där i sommar men vi har inte talats vid eftersom vi haft semester på olika tider, ska bli roligt att höra hans upplevelser.
Pelargonsamlingen ser helt fantastisk ut!
Roligt för barnen att avsluta dagen med ett bad, 17 grader är ju lite kallt men det klarar man.
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

Merja sa...

Låter kul! Var där med Britt för flera år sedan...undrar om det inte var med trädgårdsföreningen. Det har säkert hänt mycket där sen dess:)
Ha det gott!

Meta sa...

Vad kul att få se lite bilder därifrån Har inte lyckats komma dit än men det kommer säkert att bli någon gång alla pratar så väl om det.Mannen har ju naturligtvis varit dit med en grupp.
Ja du nu har vi sommar äntligen det känns bra bättre sent än aldrig heter det ju
Ha det gott
Kram Meta

Rosor och ruiner sa...

Ja det låter som en trevlig dag! Men badade du inte..? ;) Det som är så skönt! Fast nja, 17 grader är ju ingen höjdare förstås...;)

Och vilken oas du har fått på balkongen, förstår att du trivs där!

Kram och ha det gott!
Gunilla

Vform sa...

Men så fint!
Förstår att du hade svårt att välja vilka bilder du skulle visa oss :) Du får allt lägga ett till inlägg ...
För att tala om vackert ... din balkong är ju alldeles underbar!
OM man ändå hade lite grönare fingrar!!
Mina har bara målfärg på sig ;)
Ha det gott i sommar/höstvärmen!
Kram!

A House With A View sa...

Åååh det är ett underbart ställe!! Jag har varit där en gång och njöt i fulla drag. Åt en lunch med rätter hämtade från den egna trädgården, häftigt! Rosorna var magiska och så fint planerat överallt - vilken inspiration.

Vad fint du fått det hemma, så mysigt på balkongen. Så kul också med missen som gillar att bada, det gör iiiiinte min, haha :)

Kramizar aka

Jord under naglarna sa...

Jag tycker också om Wij Trädgårdar mycket, men det var alldeles för många år sedan jag besökte det. Tack för att du tog mig med så här istället. :)

Gillar din jättefina sänggavel, jag hela ditt hem faktiskt. :)