12 maj 2021

Betraktelse över några apelsiner


Inte vet jag hur ni tänker när ni plockar apelsiner från fruktdisken i affären. Jag tar de som har tunnast skal och verkar lagom mogna. Ibland har de ett blad kvar och då blir jag glad för då inbillar jag mig att de är nyplockade.

När jag plockade ur påsen med apelsiner jag köpt häromdagen så upptäckte jag att skaftet på dem var avklippta med sekatör. Nyklippta såg de ut! Och jag funderade vem som gjort det. Vem som gått där i soliga apelsinlunden och valt ut just dem. Med varsam hand valt och klippt. Kvinna eller man? Kanske i Israel... Marocko eller Italien? Eller vilket varmt land de nu kommer ifrån. Undrade vad arbetarna tänkte på när de arbetade. Lyssnade de på musik i hörlurar? Eller fågelkvitter, insektssurr... vindens sus? Kanske funderade på vad de skulle äta till middag? Såg framför mig hur den som valt just mina apelsiner varsamt tömde sin korg i stora trälårar. För inte går det väl att maskinplocka apelsiner? Nej. Det vill jag inte tro.

Nu är de uppätna. Och inte har jag fått nåt svar. Men funderat lite har jag gjort över hur det går till där i apelsinlunden. 

Ja, det är vad jag tänkte på. Brukar ni också fundera och fantisera över oväsentliga saker?

Ha en fin dag alla!

4 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Aldrig att jag sett skaften kvar! Läser en blogg där skribenten beställer apelsiner från odlingslandskap direkt hem. Ska vara en väsentlig smakskillnad och inte alltför dyrt. God onsdag!

Mamma C sa...

Här är de inne på sluttampen nu med apelsinerna har man sett på odlingarna man åker förbi.
Vi fick nyligen en påse med apelsiner från en vän som han plockat själv. På vårt apelsinträd blev det inget i år.

Kram Carin

lisashus sa...

Ja, tankarna kan verkligen fara iväg ibland, och kanske är det lite klokt att fundera lite över varifrån våra livsmedel kommer. Jag tänker så också ibland när jag äter färska blåbär som de just nu sålde billigt på ica.
Men, apropå apelsiner så minns jag smaken när vi en vinter var i Egypten och fick närodlade apelsiner (plus en massa andra grönsaker och frukter). Alltså - DEN smaken! Den var himmelsk. Nåja, snart kan vi äta närodlat från Sverige också.
Intressanta tankar som du förmedlar här!
Ha en fin helg!
Kramar
Lisa

Vit Hortensia sa...

Ser inte alls dina tankar som oväsentliga!
Tänker på en filmsnutt jag såg för många år sedan utifrån temat "mindfulness" då en munk i saffransgul fotsida dräkt plockade en solmogen apelsin direkt från trädet som dignade av frukt. Han tittade noga på frukten i sin hand, lyfte den mot solen, snurrade sakta på den. Förde den sen mot sin näsa, luktade på den, tittade på den igen och började sen sakta skala. Njutningsfullt stoppade han en klyfta i munnen, blundade, verkligen kände på smaken i tacksamhet över att få ta del av dess näringsrika fruktkött. Jag var helt förtrollad och tänkte att om vi alltid skulle äta så med alla våra sinnen skulle vi verkligen må bra!
Dina apelsin tankar gav nog dig också lite mindfulness :-)
Kram till dig!
Birgitta