27 augusti 2023

Den osminkade sanningen


Balkongen efter flytten är inte så mycket att hurra för. För det första vattnade jag av gammal vana och det blev på tok för mycket. Svartögat tyckte inte alls om varken vattningen eller placeringen. Bladen gulnade och jag plockade bort jättemycket. Till slut var den så kal nertill så jag satte helt sonika dit en pelargonkruka ovanpå jorden.

Men bakom syns eländet! Så nu blir det inget mer Svartöga på min balkong. För mörkt helt enkelt.

Men några få blommor orkade den med trots allt.

Mårbackorna har mest sett förvånade ut. Långa och taniga är de. Har knipsat av många grenar och satt i vas inne. En kruka klippte jag ner helt och satte på bordet i höganäskrukan. Bordet har jag ärvt från dotter Annas samling. Perfekt med fällskivorna om vi blir fler än två.

De kvarvarande pelargonerna har fått sällskap av en Jordreva som fick ersätta den söta rosa Million Bells som blev full av vita flygare. Den ser i alla fall ut att trivas.

Hädanefter ska jag försöka övervintra Mårbackorna i mitt källarförråd som verkar svalt. Går det så går det. De brukar inte vara särskilt knussliga. Men de är ju solälskare av stora mått och frågan är om de kommer trivas i skuggan bakom mitt äppelträd? Jag har mycket att fundera på till nästa säsong. Men eftersom jag gillar utmaningar så är det bara spännande. Jag funderar redan på en Vildkaprifol som klättrare till nästa år. De tål ju skuggiga lägen. Vad tror ni?

Hjälp! Nejdå... ingen riktig! 

Redan nu har jag använt min balkong så som jag drömde om. Trädet silar solen så fint. Och trots att det mest varit regn och rusk har ju temperaturen varit perfekt för att ha dörren på vid gavel. Känns som ett extra rum.

Nu njuter vi av augustis sista dagar. Kram!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mina pelargoner är inte speciellt frodiga denna sommar. Ska se om jag lyckas bättre med övervintringen i år.
Trevlig söndag! Eval8

Mamma C sa...

En spännande utmaning till nästa år att placera ut nytt blomster på din balkong.
Hoppas det går bra att övervintra dina mårbacka i källaren.
Ha en fin söndag.
Kram Carin

Villa Ryttarängen sa...

Fuchsia, murgröna, lobelia, flitig lisa, småpetunia och kinavildvin trivs i skugga. Spännande utmaning. Hoppas det fungerar att övervintra pelargonerna. Själv vet jag inte var jag ska ha mina som vanligt. Ha en fin söndag. Kraaam Pia

lisashus sa...

Du har verkligen en jättefin balkong och som ett extra rum.
Jag förstår att du får tänka om när det gäller blommorna, både med vattningen och sorterna.
Jag märker också av att mina Mårbackor som alltid varit så pålitliga och står i soligt fönster på torpet, de har varit riktigt trista med massor av gula blad och få knoppar. Kanske för lite sol, eller för mycket vattning där också, eftersom sommarvädret ju inte varit det vanliga. Mycket mindre sol och betydligt svalare. Säkert har jag också vattnat för mycket.
När det gäller din balkong, tänker jag på huset jag hyrde, som knappt hade någon sol alls på dagarna - hur fantastiska mina uteblommor alltid var när de slapp så mycket sol. Ser att "Ryttarängen" här ovan har många bra förslag.
Jag tror du kommer på knepet och är ju redan på god väg.
Kram
Lisa

Vit Hortensia sa...

Du kommer säkert att hitta de rätta växterna och få en vacker balkong till nästa år! Det finns ju så mycket växter att välja på med både sommarblommor och perenner. På vår veranda som alltid varit skuggig har jag haft jordreva, fuchsia och plättar i luften som trivts bra.
Ha en riktigt fin dag! Kram
Birgitta

HWIT BLOGG sa...

Ditt extra rum är så fint och grönskande! Härligt! Man behöver inte mer än så...
Ha den bästa av söndagar nu!
Kram Titti

Rosor och ruiner sa...

Det finns ju som tur är många trevliga växter som gillar skugga, jag har tex alltid flitiga lisor på min skuggsida. Och Funkia om du gillar såna, det kan du ju ha i krukor och övervintra år efter år. Skall bli spännande att se vad du hittar på till nästa säsong!

Kram Gunilla

Anonym sa...

Mysig balkong 🙂