Dotter Åsa undrade om vi ville komma och tillbringa en lördag i hennes keramikverkstad. Om vi ville! Hennes gamla bagarstuga har blivit keramikverkstad och här står hon nu och välkomnar oss in. Tänkte berätta om den ytterst trevliga dagen och det blir ett lååångt inlägg kan jag säga.
Såhär var det...
Såklart var kaffe och te uppdukat på gamla vedspisen när vi klev in. Bara att vistas här i stugan är en lisa för själen.
Men nu skulle vi jobba. Två drejskivor finns så... varsågoda!
Barnbarnet Sofie tog den ena. Hon är en fena på att dreja.
Anna och Åsa diskuterar hur man bäst får Annas drejade tallrik att släppa från skivan. Så här gör man...
Ett, två, tre... vänd!
Lisa dricker kaffe medan hon funderar på hur en knopp till ett klätterväxttorn ska se ut.
Winston tyckte det var långtråkigt och ville helst gå ut.
Jag drack också kaffe men i egen mugg hemifrån som jag tummade vid ett besök i våras hos Livia och leran. Älskar den, dricker ur den varje dag och nu tänkte jag göra några till.
Tre till tummade jag. Stengodsleran krymper ca 5-10 procent så det gäller att tänka till om man vill ha de nya muggarna hyfsat lika i storlek som den gamla. En vas blev det också.
Att hålla på med lera är ren njutning för själen. Alla har fokus på det man gör. Rent meditativt är det för mig. Tiden flyger iväg. Har ju hållit på med lera till och från under åren. Haft kurser till och med. Därför känner jag mig hemma. Men som man säger, allt har sin tid. Roligt är att intresset fortsatt inom familjen...
... för både Åsa och Sofie säljer lite av sitt överflöd under namnet Keramikbyrån och planerar några pop-up-sälj lite här och där under nästa år.
Finns så mycket fint till salu. Sofie tar också beställningar i mån av tid. Finns på Instagram under @efrikgarden.keramik.
Eftersom jag inte hann med allt jag tänkte göra så tog jag med ett kilo lera och fortsatte hemma. Ni undrade i förra inlägget varför jag röjde köksbordet. Nu vet ni. Här börjar en kråka växa fram. Eller en fågel av okänt ursprung rättare sagt.
Nu är den ituskuren och urgröpt och ligger och vilar sig lite. Att gröpa ur tjocka saker gör att de inte spricker så lätt.
Nästa dag skulpterade jag vidare och satte den på en sockel, också den ihålig.
Nu torkar den både upp och ner och stående i ca en vecka, kanske längre, tills den är helt torr. Sen lite putsning och justering av fjäderdräkten innan det är dags för skröjbränning hos Åsa. Därefter ska den glaseras och brännas ytterligare en gång innan den är klar. Om den nu överlever alla stadier förstås. Det är det som är det pirriga, för lera är ett levande material som inte alltid gör som man förväntar sig.
Och om det blir ett resultat så visar jag er framöver. Både kråka och muggar.
Ha det gott.