16 maj 2024

Just nu


Vår stora hägg i trädgården har slagit ut. Hon är magnifik! Högt däruppe finns ett stort skatbo. Nu kan det bara anas bland lövverket. Men att det är bebott märks. Häggens ljuva doft letar sig in genom min öppna balkongdörr, de spröda grenarna med vita blomklasar rör sig lojt i vinden. Det surrar av insekter. Nu tänker jag på Alf Henriksons talande dikt...

Jag såg att häggen blommade, jag kände doft av den.
Då gick jag till min älskade och sade: Se och känn!
Hon stod vid makaronerna och sydde på en klut.
Och när hon lyfte blicken hade häggen blommat ut.

Nu hejdar vi oss och lyfter blicken. För trots allt elände i världen blommar häggen som om inget hänt. Jag förundras och gläds åt allt det vackra. Dammsuga kan jag göra en annan dag.


Vi har flyttat ut på balkongen nu, jag och Iris. Vi gör det vi gillar bäst, hon sover, jag läser.


Vet inte för vilken gång genom åren jag lånat Ulla Molins inspirerande bok Leva med trädgård. Varje gång lusläser jag och njuter över berättelsen om hennes planering och genomförande av sina egna trädgårdar. Önskar att alla som tänker anlägga en trädgård nån gång ska läsa den först. Inga pekpinnar... bara så mycket klokskap.

Nu fortsätter vi njuta av allt fint. Kram!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vår hägg är redan överblommad. Nu är det syrenerna som blommar för fullt. Äppleblomningen är snart över, det snöar vita blomblad. Det är så fin tid och den är så kort.
God torsdag! Eval8

Mamma C sa...

Dammsugningen kommer finnas kvar.
Så njut av allt det vackra som finns just nu. För snart är det överblommat.
Ha en fin torsdag.
Kram Carin

lisashus sa...

Så vackert med häggen och doften...! Underbar dikt som beskriver det korta och förgängliga. Samtidigt som man ser allt det vackra finns det också en sorg över att allt går så snabbt över och man hinner knappt njuta av allt vackert just nu.
Din hörna på balkongen ser verkligen inbjudande och härlig ut och så kul med din lilla sambo som också verkar trivas.
Tack för tips på boken.
Önskar dej härliga balkongdagar nu på din nya balkong!
Kram
Lisa

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

On dirait qu’Iris a trouvé sa place idéale ! Le balcon est accueillant et invite à la lecture. J’aime bien la couverture du livre qui semble très intéressant. Je ne l’ai pas trouvé traduit en anglais ou en français. Dommage, je ne saurai jamais ce qu'il y a dedans !
Quelles sont donc ces belles fleurs blanches si odorantes ?

Je vous souhaite un agréable week-end de détente en écoutant les bruits de la nature tout en l’admirant.

Kram
Hélène

Vit Hortensia sa...

Som Povel Ramel skrev "Underbart är kort. Alldeles för kort", men.....kanske är det just därför det är underbart, för att det är så kort? Som häggens blomning, och allt annat som bara blommar ett kort tag. Som känslan av lycka som ett litet kort tag landar i bröstet, sprider sig i kroppen och sen försvinner bort.
Ja, det gäller att njuta av allt som växlar, som kommer och försvinner och idag har jag njutit av solens värme, samvaron med en god vän, en nyklippt gräsmatta, rentvättad bil och god mat på nya uteplatsen.....plus så mycket mer :-)
Önskar dig en riktigt fin helg så här i mitten av den vackra månaden maj och skickar en hjärtlig kram!
Birgitta

Rosor och ruiner sa...

mm, kan känna doften nästan hit... ;) Det är verkligen en ljuvlig doft!
Så mysigt ni har där på balkongen, Iris och du! Vad härligt att du fick din balkong i skugga till slut, där kommer ni att njuta många timmar i sommar!
Kram och trevlig helg!
Gunilla

HWIT BLOGG sa...

Ja nu blommar allt! Syren och hägg! Den boken är fantastisk, så inspirerande och vackra bilder!
Solig kram från Titti