18 februari 2014

Olivträdet... råd och tips


Hög tid för omplantering och beskärning av mitt gamla olivträd. Spretigt och med alldeles uppäten jord behöver det en rejäl makeover.

Det står i normal rumstemperatur i ett fönster hela vintern och vattnas sparsamt liksom de övriga krukväxterna. Eftersom det inte får någon köldknäpp så stimuleras inte blomningen och därför får den inte några oliver. Mitt träd fäller inte heller sina blad över vintern. När jag köpte det var det ett mycket litet träd och därför tror jag att det vant sig vid min skötsel och vårt klimat. De senaste åren har det stått ute under sommaren, innan dess i sitt vanliga fönster hela tiden. Ungefär vartannat år beskär och planterar jag om.


Här ligger årets avklippta delar för jag beskär det hårt och är noga med att ta bort alla skott och grenar som växer in i kronan.


Sen krafsar jag bort all jord så att rötterna friläggs. Lättast är det med en gles gaffel.


Så klipper jag rötterna ordentligt. Fyller sen med vanlig krukväxtjord med lite extra grus.

Eftersom jag vet att det finns många olika sätt att hantera sitt träd på så är kanske detta inte rätt för just ditt. Men såhär har jag gjort i alla år och mitt är nu minst 18 år, det kan rent av fylla 20 i år om jag tänker efter!


Och såhär ser olivträdet ut nu. Lite kalt... men vänta bara! Och jag är säker på att det mår mycket bättre.

Lycka till med ditt!

Tillägg: Jag har fått frågor om element under fönstret och jag kan säga att olivträdet har flyttat med mig till olika boenden flera gånger och det har stått i fönster både med och utan element.

19 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Tack snälla, för att du berättar hur du gör! Jag ska än en gång skaffa ett olivträd och sköta det efter ditt recept, kanske jag lyckas. Jag är förvånad över att ditt träd klarade flytten, det är nog så att det är DITT träd.
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

Steekjes en Stygn sa...

Oj den blev verkligen ganska kal. Går det att ta sticklingar av det du tog bort? Hoppas du mår bra.
Anje

Meta sa...

Det låter spännande ska nog försöka med mitt det som är så risigt. Mina har stått på balkongen hela vintern i 2-3 minus de ser fina och inge hängiga.
Tack för att du delar med dig av ditt sätt att göra trädet livskraftigt
Ha en fin dag i dag
Kram Meta

Skaparglädje sa...

Jag har aldrig lyckats att övervintra mina olivträd. Just det mina för jag får köpa ett nytt varje år. Men du har känsla för olivträd.
Kram!

Huset bakom lindarna sa...

Jag har aldrig ägt något olivträd! Jag har så många pelargoner så jag har fullt upp med dem!
Men en bra beskrivning för dem som behöver. Femöringen som du inte lyckats med tycker jag är väldigt lättskött, ångrar du dej så slutar inte utlottningen förrän på söndag!
Det är kanske mer krut i mina kottar!
Kram/Finas mammis

Merja sa...

Så härligt det är att få börja pyssla om blommorna igen. Har klippt ner några pelargoner och tog nya skott.
Inhandlade nya Vita klockmalva skott från Solhem igår.
Sköt om dig! Kram

lisashus sa...

Tack snälla för tipsen! Jag fick mitt första i födelsedagspresent i maj förra året och nu har det stått på sparlåga i torpköket i sällskap av pelargonerna. Bladen är dock lite torra och liksom ihopkrympta! Jag har vattnat sparsamt...hoppas att det klarat sej! Kanske jag skulle våga mej på en omplantering enligt ditt recept! Din har ju ändå klarat sej fint!
Det ser verkligen välmående ut!
Kram
Lisa

Ezter sa...

Mitt ser inte så piggt ut, så det dör väl, liksom det förra gjorde!

Melody and M.E sa...

Fantastiskt att ditt träd klarar sig så bra i ett vanligt fönster, men du kanske inte har ett varmt element just där det står. Mina står just nu ett svalt rum, men i år verkar våren komma tidigt så snart åker de ut i glashuset! Jag hoppas få en liten olivskörd även i år!
kram M.E

Eleonora sa...

Nu har jag inget olivträd men det var fint och välskrivet hur man ska hantera trädet.

Jag funderar på resa norrut och hoppas att vi kan träffas. Kommer tillbaka med tidförslag.

Kram från
Eleonora

Rosor och ruiner sa...

Ditt olivträd ser jättefint ut, med den omvårdnaden så! Vad roligt att kunna ha ett sånt träd i så många år, det är gröna fingrar det!

Jag har försökt tre gånger... men de dör alltid för mig,hm kanske köpt för stora exemplar... nu blir jag sugen på att skaffa ett igen, nån gång skall väl även jag lyckas! ;) De är ju så fina!
Kram GUnilla

Lena sa...

Tack för tipsen! Måste verkligen skaffa mig ett olivträd i år!
Kram Lena

Snäckskalsdalen. sa...

Ditt olivträd är fantastiskt. Nej, det är det inte. Det är du som är fantastiskt duktig på att ta hand om ditt olivträd. Jag minns det ju från ett par, minst, tillbaka, och din oliv vill helt klart ha det så här!
Jag har ett men det har inte ett blad kvar......Tack för att du delar med dig av dina knep.
Agneta kram

A House With A View sa...

Det var bra tips, tack för det! Jag äger inget olivträd men har länge tänkt köpa ett och planerar för det inför sommaren :)

Många kramar aka

Rost och rädisor sa...

Tack för tips! Jag började med en rak stam utan krona avsedd för utomhusplantering i Spanien, som jag under några år har stammat upp så den fått en fin tät krona, men att trädet behöver en frostknäpp för att ge frukt och att man borde beskära rötterna har jag inte tänkt på. Ska ta tag i detta.

Tycker både ditt träd och krukan är jättefina och jag tvivlar inte på att det kommer att bli riktigt fluffigt famåt sommaren.

Allt gott

/Anette

Solglittret sa...

Imponerande och att du haft det så länge och så fint :)...det kallar jag kärlek och omvårdnad av högsta klass :)
Härligt att se hur du gör!
Verkar så fint att ha ett eget olivträd...skulle jag vilja ha men har inte vågat;)

Ha det gott vännen
Kram Lollo♥

Mycket annat & lite betong sa...

Så fint ditt olivträd är! Och så gammalt!
Jag har aldrig haft något just för att jag trott att det skulle vara svårt med övervintringen.

Härligt med blåbärsriset!
Kram Agneta

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Du har vært så flink å tatt bilder steg for steg . Jeg bar lurer på en ting , hvrfor kutter du av røttene ? Det har jeg aldri hørt om før. Mine to Oliventrær har mistet alle bladene og ser inntørket ut , bortsett fra de nye lange skuddene. Fin søndag til deg ! Klem

G:a Affären sa...

Det var en tuff behandling men jag köper den!
Plantan har en kraftig stam som jag vill att de tillslut ska få. I höstas släpade jag hem en planta med sköldlöss... den fick stå ute i några minusgrader och jag hoppas lössen strök med. Nu ska den få en Eva-Mari behandling! Tack för råd och tips!

Kramar
Cia