13 maj 2016

Dalasymboler i stort och smått


Många mönster och symboler förknippas starkt med Dalarna. Som den här. Man kan tro att det är ett dräkttyg vid första anblicken. Men icke.


På Sibbes gård står den och är vacker, brevlådan i plåt med tryckt mönster inspirerat av Leksandsbandet. Måste glädja brevbäraren att få stoppa räkningarna i en sån vacker brevlåda.


Ett annat starkt varumärke är Carl Larsson-gården i Sundborn. Jag stannade till där häromdagen när jag hade vägarna förbi. Minst en gång varje sommar gör jag ett besök.


Inte alltid går jag med in på en guidad tur. Oftast räcker det med att titta på allt det fina runt om. Gården är numera öppen största delen av året och den här tiden är det fortfarande inte mycket turister. Nu kan man sitta på en bänk i solen och känna lugnet och ron... här härskar en särskild atmosfär.


Om det finns nån som inte varit hit till Lilla Hyttnäs, som gården egentligen heter, så rekommenderar jag varmt ett besök. Ett besöksmål som är genuint äkta, rakt igenom. Också närliggande gård, Stora Hyttnäs, är värt ett besök. Liksom Galleri Kvarnen med sommarutställning oftast på CL-tema, ja hela Sundborns by med den vackra kyrkan vid Sundbornsån, är sevärd.

Om någon undrar var brevlådan är köpt så är det just på Carl Larsson-gården, fast för några år sen. Numera finns den hos tillverkaren Lycka form i Leksand. Klicka här så kommer du dit.

Det verkar som det vackra sommarvädret tar en paus över pingst. Hur som helst önskar jag er alla en fin och rofylld pingsthelg.

15 kommentarer:

Ezter sa...

Tack för en trevlig rundtur! Fin postlåda :) Önskar dig också en fin pingsthelg!

Erikslundsliv sa...

Jättefin postlåda!
Carl Larsson-gården tröttnar jag aldrig på och Stora Hyttnös är ju också fint.
Min farmors syster som var sjuksköterska vårdade Carl innan han dog, men då bodde han i centrala Falun. Som tack fick hon en bok av sonen Esbjörn med en skriven hälsning från Carl. Lite kul att ha kvar för mig nu!
Trevlig helg!
Kram, Ann

Merja sa...

Dit kan man återkomma gång på gång. Mycket fint och finurligt att se:)
Trevlig pingsthelg till dig också!

Snäckskalsdalen. sa...

Alltså, Dalarna, jag har åkt skidor där många år, men det har ju varit norröver och sen bodde en svägerska i Smedjebacken i 17 år, men vi var dit först det sista året hon bodde där. Men ett slag fick jag för mig att vi skulle flytta till Dalarna och bo vid Siljan, men det rann liksom ut i sanden, vi var där ett par gånger en vinter och tittade på hus, men det vart inget. Så Dalarna finns kvar på önskelistan över resmål. Och då naturligtvis Carl Larsons hem!
Brevlådan är jättefin! Här är vi många som har rostfritt stål brevlådor beroende på att en kille i släkten gjorde sådana på sin fritid. Dom är faktiskt riktigt fina, men inte så hemtrevliga.
Kramar

Villa Ryttarängen sa...

En magisk och helt makalöst fin plats. jag har varit där när det var advent men att få se det på sommaren måste vara ett strå vassare. Härlig brevlåda! Kraaam Pia

Meta sa...

Dalarna är underbart med alla sina fina hus och folket är mån om sin kultur. Det är bra. Det är bra att det blir en liten paus i värmen så man hinner ikapp och kan njuta av allt. Det har gått lite väl fort nu tycker jag
Ha det gott även du i Pingst
Kram Meta

Jord under naglarna sa...

Jag har svårt att tro att det hamnar räkningar i den vackra brevlådan, det kommer nog vackra handskrivna brev och kalasinbjudningar. :)

Lena sa...

Åh, Sundborn är så vackert! Dit kan jag tänka mig att återvända!!!
Önskar dig en skön Pingsthelg!
Kram Lena

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Så vakkert mønster på tøyet ! Nydelige motiv du har her ! God helg ! Klem

Vardag och flärd sa...

Så trevligt med en vacker postlåda! Undrar just varför alla postlådor är så tråkiga ... även vår låda.
Sommaren tog ledigt över pingsten, kanske vädret surar för att vi inte får fira annandag pingst?
Ha en fin fortsättning på helgen, vännen!
Kramar Eva

Mycket annat & lite betong sa...

Vilken fin brevlåda! Precis som Leksandsbanden. Min dotter fick tag i band till mig men tack snälla du för ditt erbjudande!
Jag har inte varit i Sundborn trots att vi varit på semestertripper till Dalarna. Får bli en resa till!
Sommaren tog en paus och det är iskallt. Hoppas att det vänder snart för nästa vecka har jag semester.

Trevlig pingst!
Kram Agneta

Margareta sa...

Så tjusig brevlåda.Trevligt med personliga lådor. För många år sedan brukade jag måla träbrevlådor. Det blev ju mest blommor på.Tyvärr är ju brevlådor ganska utsatta,så livslängden blev inte så gammal.
Carl Larsson-gården är verkligen sevärd. Så roligt att du visar bilder därifrån. Har varit där en gång och det var berikande.Jag tänker ofta på trevliga detaljer och lösningar därifrån.
Idag har vi riktigt svalt 4,5 grader. Vi väntar på regn,men inget har kommit ännu.
Så fin din kamrat var där i förra inlägget...ja,hela gården.
Du vet att jag läser och tittar på alla dina inlägg,men ibland blir det ingen kommentar.Dels beror det på ett långsamt ,inte alltid fungerande internet och ibland är det väl lite långsamt hos mig.Tack så mycke för kommentarer hos mig.De gläder mig.
Ha en fortsatt trevlig pingsthelg!
Kram Margareta

Snäckskalsdalen. sa...

Hej igen! Jag igen!
Det är väl roligt med dom där minnena från barndomen! Du och din familj åkte till Göteborg och jag och mina föräldrar åkte alltid söderöver och jag minns dom där hotellen så väl, hur man kunde ställa ut skorna och få dom putsade, det var ett sånt där minne som jag inte glömmer! Tänk vad tiderna har förändrats, skulle man ställa ut skor idag skulle dom inte vara kvar nästa morgon och rakt ingen skulle ha putsat dom......
Så ni har vattensprut ni också, hoppas den inte kostade lika mycket dom den i Gbg. Idag i Göteborgs Posten har folkmunnen två namnförslag och det är Götaplasken eller Lågvattnet! Gbg humorn förnekar sig inte.
Kramar

House and Garden by Bia sa...

Åhhhh nostalgi på hög nivå ;))....var till Sundborn och Karl Larsson gården 1994...den första semestern jag gjorde tillsammans med min sambo, träffade honom 1993...och så mycket fint det var att se där...snacka om att Karin var före sin tid i hennes fina textilier !!....skulle gärna åka dit igen !
Ha en fin dag !
Kram bia

Radka sa...

Oh yes, a wonderful place :-) I visited there a couple of times and I hope I will one day have a chance to do it again :-)
xx