19 september 2016

Lars Lerin... forever


I fredags tog vi en tur till Karlstad, jag och dotter Åsa. Länge hade vi pratat om att besöka Lars Lerins konstgalleri Sandgrund. Solen sken och resan blev oförglömlig.


Det gamla danspalatset Sandgrund var fyllt av hans akvareller. Stora och små målningar, collage och målade vykort från världens alla hörn som föräldrarna sparat, dagboksanteckningar från resor, burkar med färgpigment, flaskpost... Det måste ses! Nästan alla målningar var skyddade av glas och det var svårt att fota utan att få med speglingar och sken av spotlights.


Jag tog många bilder men ingen gör tavlorna rättvisa. Det här är en så magnifik utställning som måste ses på plats. Både Åsa och jag var helt tagna av besöket. Nästan tre timmar gick vi runt och bara njöt.


Han har haft ett tufft liv. Och som så många skapande konstnärer syns det i hans uttryck. Mycket svärta men alltid med ett stråk av ljus.


Om ni har tänkt åka och se hans konst... gör det! Han har även gästkonstnärer som ställer ut och just nu var det Kakan Hermansson som visade sin keramik. Om den tycker jag inte! Däremot skulle jag gärna vilja se Nino Ramsbys målningar som kommer att ta över Kakans plats första oktober.


Som sagt... de här bilderna ger inte målningarna rättvisa alls. De måste ses med egna ögon. I fiket fanns goda räkmackor och gott te i udda koppar och vi åt ute på caféterrassen, denna soligt varma och helt magiska septemberfredag.


Vi fortsatte till Kristinehamn för besök i butiken Lev vackert och till Skärgården med Picassostatyn. Trevligt och vackert... men våra tankar fanns kvar hos Lars Lerin och hans magiska målningar. Än idag tänker jag på dem medan jag handsyr det sista på fåtöljen...

Må gott!

12 kommentarer:

Meta sa...

Mannen var där får någon vecka sen och tyckte att vi skulle åka dit så jag fick se det med. Han blev imponerad av all konst. Det var en man som berättade om honom och hans värk då En gruppresa var det ju.
Kanske det blir någon tur någon gång. Lev vackert är fint om det är lika nu som förr.
Ha det gott och njut veckan
Kram Meta

Erikslundsliv sa...

Vilken härlig utflykt ni gjorde! Såg Lars Lerins tv-program när det gick på tv och tyckte verkligen om det. Hans konst har jag inte sett så mycket av men det vore ju kul om man fick chansen att besöka utställnngen i Karlstad.
Ha en fin vecka!
Kram, Ann

Vform sa...

Wow, OM jag bott lite närmare ... åtminstone i ditt land :)
Då skulle jag absolut åkt dit!
Fantastiskta målningar!
Kram Vivan

Vardag och flärd sa...

Jag MÅSTE till Sandgrund, Lars Lerin är en fantastisk konstnär som faller mig helt i smaken! Dessutom är han en stor personlighet utan divalater. Ja, jag är förtjust i honom och hans konst!
Då får vi snart se din fåtölj!
Ha en fin vecka, vännen!
Kramar Eva

September sa...

Håller med dig. Fantastisk upplevelse som stannar länge i minnet. Jag vill, nej jag ska tillbaka.

Ulla sa...

Var där i augusti och instämmer i allt! Ett underbart ställe för både syn och smak.
Ulla

lisashus sa...

Vilken härlig utflykt ni hade och Sandgrund är verkligen värt ett besök och blir otroligt berörd av allt man får uppleva där! Jag har följt Lerin sedan början av 90-talet och blir lika förundrad vid varje utställning! Jag var där förra sommaren samtidigt som vi besökte Västanå teater - också värt ett besök vill jag lova!
Fortsatt sköna septemberdagar önskar jag dej! Kram
Lisa

Eleonora sa...

Så roligt att få se så många av hans verk här hos dig. Att du var uppfylld av besöket kunde jag konstatera då vi träffades - du talade så varmt och gott om den fina utställningen.
Tack för att jag fick se litet av den här på nätet.
Kram från
Eleonora

Blommiga Rutan sa...

Hej!

Jaaaaa, visst var det en helt fantastisk utställning! Maken och jag var där i slutet av augusti och vi blev också helt tagna båda två. Vi gick också där i flera timmar. ( vi tyckte inte heller om Kakans utställning, vi hade otur för dom hade precis bytt från Mikael Persbrandt och det hade varit roligt att se).
Så otroligt duktig han är! Vilka detaljer man såg på långt håll, och så gick man nära och såg knappt dessa detaljer, låter krångligt, förstår du hur jag menar? Alldeles fantastiskt så fint han målar i varje fall. Och sedan verkar han ju ovanligt trevlig och sympatisk också när man sett honom på tv.

Kram Anncathrine

Blommiga Rutan sa...

Glömde säga, vi var också och hälsade på hos Lev Vackert, drack kaffe med gott hembakat bröd.Roligt att träffas när man följt varandra på bloggen flera år.

Mycket annat & lite betong sa...

Vilket härligt besök!
Jag som alla andra gillar både Lars Lerin och hans otroliga målningar.
Vi hade tänkt besöka galleriet i somras när vi var i Karlstad men tyvärr räckte inte tiden till. Måste göra ett nytt försök!

Kram Agneta

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Det måtte jo vært en ganske lang reise til Karlstad fra deg ? Dere kunne sving innom meg ...hehe. Nydelige malerier og ja det er så moro å gå på sånne fine utstillinger , virkelig mat for sjelen , synes jeg . Klem