8 mars 2021

Grekisk pytt på mitt sätt


 Måste visa vad jag åt i fredags. En grekisk pytt... så goood!

Har gjort den många gånger. Det bästa är att man kan variera den. Byta ut och lägga till. Ta det man har hemma. Prova. Alla jag bjudit har ojat sig och jublat.

Vill ni ha receptet? Tänkte väl det.

Grekisk pytt för fyra personer

Blanda marinaden i en plastpåse: 0,75 dl olivolja, 2 msk kinesisk soja, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk mald ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, svartpeppar.

Skär tvåcentimeters bitar av ca 500 g fläskytterfilé (eller fläskfilé) och lägg i marinaden. Knyt till, mojsa runt och låt dra i kylen 6 timmar. (Kortare tid funkar också).

Sås: Blanda 2 dl creme fraiche med 3 msk majonäs och 1 tsk salladskrydda, pressa i vitlök efter smak. (1, 2 eller rent av 3).

Nu kommer vi till variationerna. I grundreceptet skär man potatis i klyftor, strimlar röd och gul paprika, rödlök, skär tomater och fetaost i tärningar. 

Men i fredags tog jag det jag hade hemma, dvs en stor spetskål, skar den i 2 cm skivor, skivade en rödlök och la allt på bakplåtspapperklädd plåt, ringlade olivolja över, skar de få tomater jag hade, saltade och svartpepprade och stekte i ugn 10 minuter i 225 grader. Sen klippte jag upp marinadpåsen med köttet, hällde över allt och stekte ytterligare i 15 min. När 5 min återstod av tiden la jag på basilikablad och tärnad fetaost. Så några varv med svartpepparkvarnen när det var klart.

Sen njöt jag... mmm, det är så gott!


Kanske kan man byta ut köttet mot Quornbitar och få en vegetarisk variant? Nån som har marinerat Quorn? Kanske det räcker med en timme i så fall? Det är ju ändå marinaden som är den viktigaste ingrediensen i den här rätten. Tror jag ska testa Quorn nästa gång.

Ha en ny fin marsvecka.

8 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Det ser verkligen gott ut! Önskar dig en trevlig måndag!

Mamma C sa...

Åhhh, gud så gott det lät och såg ut.
Tack så mycket för receptet.
Ha en bra måndag.
Kram Carin

lisashus sa...

Det ser otroligt gott ut! Ett recept jag måste prova. Alltid roligt med nya infallsvinklar på maten. Det är lätt annars att bara gå i sina egna cirklar och det blir oftast samma rätter hela tiden, i alla fall för mej. Men jag försöker!
Tack för tipset!
Kram
Lisa

Vit Hortensia sa...

Mums vad det låter gott.....måste prova! Är såååå less på mina gamla recept som går på repeat om och om igen. Och du.....vilken fin kudde du och Iris har fått i soffhörnet! helt perfekt färgmatchning med kudden bakom :-)
Underbara dagar önskar jag dig!
KRAM //Birgitta

Villa Ryttarängen sa...

Så gott det ser ut. Bara själva namnet, Grekisk pytt gör ju att det vattnas i munnen. Jag har inte testat att marinera quorn men det går nog jag kan testa kyckling till min pytt. Kraaam Pia

Bettys beundran sa...

Något att prova i morgon fredag. I St-holm ska vi få busväder då så det blir att handla i dag det som saknas. Du och Iris har god smak och när ni bestämmer tillsammans blir det inte fel. Ha det gott ni båda.

MirandaMaräng sa...

Det ser såå smarrigt ut. . . kanske är det lika gott med kyckling!
Jätte fin kudde i ditt tidigare inlägg och Iris ser verkligen cool ut!!! :-)
Ha det så bra!
Kram

Bland Kastruller och Vinglas sa...

Tur jag bläddrade vidare i dina inlägg...Vilken pytt. Recept sparat, måste testas
Kram Kajsa