31 juli 2021

Balkongen i juli


Fortsätter med min månadsdokumentation av balkongen. Så här såg den ut 28 juli. Vildvinet fortsätter växa. Jag var ju rädd att det skulle tappa alla blad men det var tydligen bara de under plåttaket som tog stryk av värmen.

Pelargonerna kan man lita på!

Mårbackan sträcker sig stolt över sina mer simpla kusiner och vill briljera. Jordrevan har bränt sig lite i bladen, även om det inte syns just här. Den vill nog ha det lite skuggigare för att må bra. 

Är det fler än jag som upplever att det rosa svartögat inte är lika blomvilligt som de vita/gula/aprikos sorterna? Blommar ju förstås...

... mest förstås med blommor ut mot gatan och som jag bara kan se genom köksfönstret.


Rosa hängpelargonen 'Super Cascade Appleblossom' hänger lite väl mörkt i skuggan av vildvinet. Men ändå blommar den fint.

Mitt gamla 25-åriga olivträd, tappade ALLA sina blad för första gången nånsin i våras. Trodde det skulle dö! Beskar det kraftigt och nu har det börjat växa igen, dock ser det väldigt ynkligt ut. Det som varit så fint under alla år... Så här brukar det se ut!

Ser ni krukan med blad som ser ut som ramslöksblad? Jag hörde talas om att ville man ha ett snabbväxande gräs så kunde man lägga vanliga popcornkärnor i kruka och täcka med ett tunt jordlager. Så det gjorde jag.

Det växer så det knakar! Och får vackra vattendroppar på bladspetsarna. Ska bli spännande att se hur högt det blir. Men majskolvar kan jag nog glömma.

Jaha, det var julis balkong 2021. Mycket vattning i värmen. Nu går vi in i augusti och jag hoppas verkligen på mer angenäma temperaturer. För mig har det varit närapå outhärdligt. Och för vissa av växterna också.

Men idag är det äntligen 22 grader både inne och ute! Så skönt.

Ha en trevlig helg, det ska jag ha!

9 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Du behöver inte vara orolig över olivträdet. Dom tappar ibland alla blad och får börja om (har haft mitt i 20 år och varit med om det ett antal gånger, en gång tänkte jag till och med slänga det). Men dom blir oftast precis lika fina ... ja till och med finare efter det att dom börjat om. Klipp gärna in de små nya grenarna så att dom delar sig, då kommer du att få en tät, rund och fin krona. När jag tittar på din bild tycker jag att det ser väldigt friskt och fint ut i bladverket. Dessutom har det en kraftig och fin stam.
Och ... din balkong ser ut som en riktigt skön oas ...

Önskar dig en fin helg!
Anita

Villa Ryttarängen sa...

men kära nån så fint det blommar hos dig. Jag lyckades inte få en endaste svartöga att ens vilja växa. Är avundsjuk på dina. Nåja man får vara glad åt det man har. Kraaam Pia

Mamma C sa...

Det är en vacker blomoas din balkong.
Jag läste med att man kunde sätta popcorn och få ett vackert gräs. Föreslog det för min trädgårdsmästare (gubben) men det har inte hänt något ännu. Så jag får nog ta tag i det själv om jag vill ha ett snabbväxande gräs.
Kram Carin

Vit Hortensia sa...

Har undrat hur det gick med ditt vildvin. Nu vet jag :-) Så skönt att det bara var blad som blev brända och inte en hel planta som dog! Det där med popcornskärnor verkar vara en stor trend i år och bladen som kommer blir ju jättefina! Kan tänka mig att du måste ha fått vattna och vattna under den här varma sommaren, men nu börjar det kännas att vi går in i augusti med lite svalare temperaturer. Hoppas du nu får njuta av att vara ute på din vackert prunkande balkong och inte behöver sitta inne med nerfällda persienner. Det låter inte alls kul!
Önskar dig en härligt fin helg! Kramar
Birgitta

HWIT BLOGG sa...

Vilken härlig och grön oas du har på din balkong! De där popcornkärnorna måste jag testa, bra och kul tips :)
Hoppas vi får en skön, lång höst nu också, hoppas...
KRAM från Titti

Eva-Lotta sa...

Du har verkligen gröna fingrar!

lisashus sa...

Du har det verkligen ljuvligt vackert på din balkong, men jag kan förstå att det varit outhärdligt i värmen om den ligger i solen hela tiden. Apelblossom-pelargonen är sååå vacker! Kanske bra att den får lite skugga.
Vilken tur att vildvinet klarade sej. Så tråkigt när växter dör, speciellt en sån klassiker.
Popcornkärnorna har jag också hört talas om. Så fint och grön och liknar verkligen ramslök! Spännande att se hur den utvecklar sej, men några kolvar blir det nog inte, eller...man vet ju aldrig.
Alltid lika roligt att få se din fina balkong!
Lite svalare och skönare här också nu och lite regn har vi fått! Jätteskönt!
Kramar
Lisa

Margareta sa...

Så,äntligen har vi fått lite svalka.Hoppas det är så hos dig också.
Vi fick skyfall i början av veckan.Det är ju inte så bra,men regnet är så välkommet.Det blir en del att ta hand om efter oväder.
Ser jättefint ut på din balkong,trots hetta.Hoppas dina gamla växter klarar sig.Dom är ju som ens vänner år efter år.
Så fin bjudning du hade för dina döttrar.Blev så inspirerad av maten och servisen. Ser så gott och fint ut.Här blir det torskrygg idag.Fisk är gott.
Mysig väska också i tidigare inlägg.Den blir jag också inspirerad av.Kan tänka mig att det är lite styvt att virka i jute,men samtidigt blir det ju stadigt.

Ha en fortsatt bra sommar med lagomväder.
Kram Margareta

Rosor och ruiner sa...

Tycker det ser väldigt fint ut, trots värmen som varit! Och vilken tur att olivträdet tog sig igen, förstår att det är dig kärt!

Kram Gunilla