8 augusti 2014

Askregn... och avbruten skönhet


I tisdags föll ett otäckt askregn över oss från skogsbranden utanför Sala. Allt blev svartprickigt av sot! Tur att jag hann visa mina Mårbackor innan, efteråt såg de inte roliga ut! Inte heller det andra på balkongen, trots Ajax går inte sotfläckarna bort på trädgårdsmöbel eller balkongräcke. Dessutom gick flera pelargongrenar av på grund av den häftiga blåsten. Jag tog rätt på några av de minst sotiga som nu pryder matbordet i vardagsrummet. Vi har haft brandrök som legat över oss i flera dagar och fått ha dörrar och fönster stängda i hettan. Vi hade minsann den högsta temperaturen i landet just den dagen askregnet kom, officiella 35,1 grader!

Nu är tack och lov röklukten borta, vädret är betydligt svalare och jag hoppas verkligen att den stora skogsbranden är under kontroll snart... och släckt! Och att alla som drabbats får flytta tillbaka hem igen. Hur deras hem ska lukta kan jag inte ens föreställa mig! Några har inte ens nånting att återvända till, det måste vara förskräckligt... och här gnäller jag över några futtigt sotprickiga Mårbackor! Nog är vi små och sårbara i såna här katastrofer.

Ta hand om er och ha det så gott som det bara går!

11 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Det är verkligen förskräckligt med den där branden som drabbar så många. Ja fast inte är det roligt med askregn heller även om det är en droppe i havet om du förstår. Fina mårbackor i alla fall. Kraaaam Pia

Villa Ryttarängen sa...

Glömde säga att vi har känt röklukten ända hit och gnällt över det, så är vi människor. Kraaam Pia

Lena sa...

Ja, det är verkligen otäckt med den här skogsbranden! Man känner sig liten och hjälplös när naturens krafter tar över.
Tråkigt när man får saker förstörda, men det finns ju alltid de som har det värre!
Så vackert med Mårbackan där på bordet!
Önskar dig en skön helg!
Kram Lena

Skaparglädje sa...

Skogsbranden i Sala-trakten är fruktansvärd. Jag får gåshud bara jag tänker på det. Stackars alla människor som blir drabbade. Och jag tänker på alla människor som arbetar dag och natt med den här elden. De borde få varsin stor medalj.
Kram!

Felix sa...

Det är verkligen otäckt med skogsbranden. Och tänk så många som drabbas på olika sätt. Inte kul när det regnar aska, det kan jag förstå.

Så otroligt maffig din stora Mårbacka på balkongen är! Hoppas att den repar sig efter blåst och askregn! Och om du tänker avyttra några Mårbackapelargoner är jag spekulant (är ju inte så långt till Nora härifrån...). Mina Mårbacka brukar sällan överleva vintern. Andra sorter klarar sig bättre konstigt nog. Kanske kan det bli ändring på det nu med det nya uterummet... ;-)

Boken jag läste är Julia Franck: Hjärtats blinda fläckar. Den handlar om två systrar i Tyskland, och utspelar sig främst mellan första och andra världskriget. Kan rekommenderas om du inte har läst den.

Sommarhälsningar
Elisabet

lisashus sa...

Du kan då ändå finna på råd, när Mårbackan går av! Så vackert i vasen på ditt bord!

Det är fruktansvärt med branden och att den blev så omfattande!
Jag hoppas innerligt att de får bukt med den och att det kanske kommer rejält med REGN!

Ha en skön helg!
Kram
LIsa

Snäckskalsdalen. sa...

Jag tänkte på dig när jag hörde att röklukten var lite överallt. Är branden där du bodde tidigare, eller? Jag har så dålig koll. Men vi är ju inte vana vid sådana här katastrofer, tur dom kom med specialplanen. Men stackars alla människor som drabbats och indirekt genom att skogen försvunnit för dom. Den kommer ju inte upp på en säsong inte.
Din pelargon är jättefin, söt!
Agneta kram

Vardag och flärd sa...

Branden är så ohygglig, arma människor och djur! Att du fått sot hos dig är ju inte kul - men en bagatell i det hela - det tar nog en tid innan du får bort allt. Bra att du räddade några pelargonsticklingar så de kan leva vidare i framtiden också, de är ju så vackra.
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

Vardag och flärd sa...

Branden är så ohygglig, arma människor och djur! Att du fått sot hos dig är ju inte kul - men en bagatell i det hela - det tar nog en tid innan du får bort allt. Bra att du räddade några pelargonsticklingar så de kan leva vidare i framtiden också, de är ju så vackra.
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

G:a Affären sa...

Det är många som drabbas av skogsbranden, på något sätt. Den kom mig så mycket närmre när det visade sig att den omkomne varit elev i en skola där jag jobbat. Och skogsägaren som mist skog för flera hundra miljoner bor här på andra sidan sjön.
Jag tyckte också det var jobbigt när röken låg på i värmen och det inte gick att ha något öppet. Men här slapp vi i alla fall askan. Och visst tänker vi ändå på dem som drabbats av katastrofen!

Kramar och trevlig helg!
Cia

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Huff a meg , jeg hørte om den store skogbrannen , noe så tragisk ! I sommer har det vært usedvanlig tørt for åker og skog . Lurt å passe på å plukke inn Pelargoniene , og så nydelige de er i den koselige vasen din . God ny uke til deg ! Klem