29 juli 2015

Skedvibröd


Ett besöksmål så gott som något annat i södra Dalarna är Stora Skedvi. En bygd som har mycket gott att erbjuda från egna gårdar, sprätthönsägg, surdegsbröd, potatis, grisuppfödning och så Visthusboden. Visthusboden är en saluhall i miniformat med chark, bröd, ostar, oljor, choklad... allt lokalt producerat. Där finns också det nystartade knäckebrödsbageriet Skedvibröd.


Här kan man få se tillverkningen på nära håll eftersom både bageriet och Visthusboden ligger i samma byggnad. Allt bröd är gräddat i vedeldade ugnar och tillverkningen sker helt manuellt. Här bakades tidigare Vikabröd men eftersom jätten Leksandsbröd ansåg att det blev olönsamt, så rev de alla gamla vedugnar och tog hem tillverkningen till Leksand där det tillverkas på helt annat sätt. Bygdens bagare hade inget jobb längre men med förenade krafter och med hela bygden bakom sig så startade de upp den gamla traditionen genom att mura nya ugnar efter att ha de gamla rivna som förlagor.


Brödet finns till försäljning i fabriken och i många livsmedelsbutiker i Dalarna. Den som gillar vedeldat bröd bakat med äkta kärlek... bara älskar detta Skedvibröd med stor smak och karaktär. Dyrt, men handgjort av skickliga bagare som det är en fröjd att se på när de med vant handlag skyfflar brödkakorna in och ut ur ugnarna. Här kan du läsa mer om Skedvibygden och här om Skedvibrödet.Heja alla lokala eldsjälar som håller bygden och de gamla traditionerna vid liv!

Må gott!

10 kommentarer:

Ezter sa...

Så roligt att de kunde starta om igen!

Villa Ryttarängen sa...

Härligt att det finns eldsjälar som vill hålla gamla fina traditioner igång. Kraaam Pia

Margareta sa...

Jag beundrar dessa människor som satsar på ett hantverk.Så viktigt att det finns någon som är envis och vågar. Ofta är det ju så att man får vad man betalar för,som kund.För visst smakar ett knäckebröd,mycke mer och bättre,när det är tillverkat på detta sätt.
Och lilla Maja,hon är ju för söt....vi har aldrig haft någon katt som badat.
Utom nu förstås...nu får dom en dusch varje dag när dom är ute och jagar.Men helst ligger dom i växthuset.
Ha det så gott!
Kram Margareta

lisashus sa...

Visst är det fantastiskt med alla dessa eldsjälar som tar hand om gamla traditioner och för över dem till nutiden! Vilka härliga bilder och så gott brödet ser ut! Jag känner bara till det välkända Vikabrödet, men detta var en ny bekantskap.
Så härligt med lite utflykter då och då och så kul att du delade med dej!

Jag är så fascinerad och imponerad över den kreativitet som ofta råder på landsbygden, och jag tänker också på min egen bygd, med både mejerier, slakterier, kalkon- och strutsuppfödning m.m.!
Ha nu en fortsatt fin julivecka!
kramar
Lisa

Meta sa...

Men så kul att det gått framåt för dom och att det finns att köpa, det får bli några paket när jag kommer ser jag.Det är så synd att inte folk(läs fabriksägare) fattar vitsen med det lokalproducerade äkta varan.
det finns inget som det.
Tack för att du skriver om det
Kram Meta

MårsArt sa...

Åh, en sån go och...busig liten katt Maja är. Vår katt gillade INTE att bada.
Så trevligt att hantverket med knäckebröd, nu Skedvibröd, lever vidare.
Jag köper alltid Leksandsbröd, en vana sedan jag bodde där... men ska titta efter Skedvibröd i fortsättningen.
Kram
Agneta

Skaparglädje sa...

Där skulle man vilja titta in.
Kram!

Vardag och flärd sa...

Jag blir så glad över alla lokala mathantverkare som vågar satsa! Och de blir fler och fler. Handlar så mycket som möjligt av sådana eldsjälar och just idag var jag i ett lokalt surdegsbageri och köpte matbröd. Så gott så det tar slut alltför fort.
Ha det fint, vännen!
Kramar Eva

Snäckskalsdalen. sa...

Ååå, jag som älskade Vikabröd. Det riktiga. Har undrat vart det tog vägen, nu vet jag. För det var det "gamla" som var på riktigt. Och nu får jag leta Skedvi knäcke i stället. Jättetråkigt när det blir så där, men ännu roligare att det finns människor med framtidstro och energi som sätter igång så som dessa har gjort! Vi hade alltid sommargäster häromkring som tog med Vikabröd från Dalarna där dom bodde då.

Maja är så söt så det finns inte. Tänk att du fått henne att bada, det kan jag ju säga att det har inte vi kunnat göra med våra katter, men dom har varit ena riktiga bondlurkar med mycket vilt i sig och då går det inte. Tror jag.

Hur som, Maja är bedårande!

Och väldigt trevligt inlägg om de du inte känner så bra. Det är fantastiskt med bloggandet, man lär känna varandra på ett lagom sätt i många fall, och man umgås när man har tid och det passar, det är suveränt tycker jag. Och så får man så många goda idéer!

Agneta kram

G:a Affären sa...

Du skriver så bra att du borde belönas med ett paket Skedvi Bröd!
Jag brukar också stanna till där och handla både bröd och annat i Visthusboden. De är driftiga och beundransvärda i "Skävi" med omnejd.

Kramar /Cia