15 september 2015

Min tåligaste krukväxt nånsin


Alla har vi väl växter som vi lyckas bättre med än andra. Min bästa är en porslinsblomma, eller Hoya som den heter. Förmodligen har jag en Hoya carnosa, enligt min bok om porslinsblommor är det den vanligaste hos oss.


Det här är mamman till alla mina skott jag planterat genom åren. Att den fortfarande lever är märkligt eftersom jag inte ens minns när jag köpt den. Kanske jag fått den som skott i min tur? Mina porslinsblommor har aldrig blommat, däremot har skotten som jag givit bort blommat hos andra. Måste bero på min skötsel, kanske jag sköter dem för bra? Men genom åren har jag både gödslat och låtit bli och de blommar inte ändå. Nu gör det inte så mycket, jag tycker om dem som de är... men nån lite blomma kunde jag väl få njuta av!


I köket häger en ner från vitrinskåpet och jag älskar dess växtsätt och de gröna tjocka blanka bladen. När de nya rankorna blir för långa klipper jag av dem, det går att frisera växten som man vill och det vanligaste sättet är ju att låta dem klänga runt ett klätterstöd som på första bilden. Den kan också stå en bit in i rummet. Att köpa en porslinsblomma är ett bra val. Eller att tigga sig till ett skott av någon som har en, det är bara att stoppa ner i jorden direkt och den rotar sig kvickt... ja, min sort gör det. En utmärkt ge-bort-blomma, lika bra som en orkidé.

Tack alla vänner för att ni röstar på min blogg på Besökstoppen. Några har röstat flera gånger till och med... så snällt! Än går det att rösta, klicka här om du vill!

Regnet öser ner idag men jag skriver så för min del gör det inget. Ha det bra ni också!

13 kommentarer:

Ezter sa...

En porslinsblomma tror jag aldrig att jag haft...

Meta sa...

Håller med det är en bra och tålig blomma finns i flera varianter med. Har en rosagrön som jag verkligen gillar. Men det gör inget att den inte blommar de doftar så mycket.
Ha det gott
Kram meta

Eleonora sa...

Underbar porslinsblomma du har och nog kunde den väl glädja dig litet med en liten blomma. Men är du allergisk så kan det vara problem. Doften är ju ganska stark - även om den är god.

Min porslinsblomma som blev så stor i vardagsrumsfönstret, bestämde sig för att halvdö - alltså en avbruten gren gjorde blomman hälften så stor. Dumt nog tänkte jag inte ens på att ta ett skott. Var bara så ledsen att mista ca 1 meter blomranka. Men men nu tar den sig igen

Jaha då får jag skrolla ner och ser vad jag ska rösta - har varit dålig nu igen på att hälsa på. MEN så har jag stället städat på min egen dator. Släkthistoria som jag skrivit, lagrat och lagrat om och hade alldeles för många versioner, så det har blivit jobb i två dagar med bara detta.

Ha det gott vännen och september-besöket blir inte av. Man renoverar så att säga så jag tittar upp när det nya finns att beskåda.

Kram från
Eleonora

lisashus sa...

Tänk, att porslinsblomman är så tacksam! Det visste jag inte! Väldigt vackert växtsätt har den! Blanka och fina blad också! Har för mej att de blommorna doftar väldigt starkt och sött? Ja, en liten blomma känns ju ändå som en liten belöning.
Min tåligaste och mest växtkraftiga växt är nog den sydafrikanska murgrönan! En mera snabbväxande växt har jag nog aldrig hört talas om.
Så spännande med växter och att man kan ha dem så länge som du ju har haft denna!
Kram och lycka till med röstningen! Jag går nog in och röstar en gång till, vore ju så kul om du vann!
Här kom solen i eftermiddag och det blev skogspromenad med liten svampskörd!
Kram och tack för rar kommentar hos mej! Kanske lägger jag ut den omslagsbilden, det är ju så många år sedan nu så det borde ju vara preskriberat! :)
Lisa

Erikslundsliv sa...

Så bra att du visar din porslinsblomma. Jättefin!
Jag har hela tiden trott att jag har två såna men nu ser jag att det inte är det ändå. Det är ju doftranka jag har! Förvillande lika i bladen och mina har inte blommat än för då hade jag ju sett skillnaden direkt. Hur som helst så är Doftrankan också väldigt tålig och lättskött och växer så det knakar.
Ha det gott!
Kram, Ann

Vardag och flärd sa...

Porslinsblomman är verkligen tacksam och har en enorm växtkraft. Men jag tycker inte om när de blommar, blommorna är mycket vackra men jag klarar inte doften, den är alldeles för stark. Kanske du klipper bort där blommorna ska komma, kolla noga nästa gång du klipper.
Ha det fint i veckan, vännen!
Kramar Eva
Psst, jag har röstat igen!

Villa Ryttarängen sa...

Våran porslinsblomma tackade liksom för sig här i somras. jag försöker med första hjälpen i växthuset fast den ser mer död än levande ut. Kanske jag ska testa ett skott i alla fall. Kraaam Pia P.s. jag röstar på...

Skaparglädje sa...

Porslinsblomman är vacker. Och vilka praktexemplar du har.
Kram!

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Porselensblomst er en artig plante ! Jeg har hatt den planten for mange år siden , 30 tror jeg , og den stikklingen stjal jeg fra et sted hvor det var overvåkingskameraer , hehh jeg hadde ikke gjort det i dag nei. Er det Oliventreet ditt som står ved siden av på det første bildet , har du tatt den inn fra balkongen alt ?? God onsdag til deg ! Klem

Merja sa...

Min favorit blomma inne! Har den också på flera ställen och flera sorter. Nu har jag röstat på dig:)
Ha en bra dag!

Snäckskalsdalen. sa...

Älskar porslinsblommor och bladkaktusar, och doftranka. Men jag har inte någon sådan som din, det ska jag skaffa! Jag tycker också att bladen är så blanka och fina utom när dom blir dammiga.....Det är roligt när man hittar de sorter man tycker om och trivs med!
Agneta kram

House and Garden by Bia sa...

Gillar ditt fina vitrinskåp ;))
Här öser regnet ner också ;(...så trist !
Ha en fin kväll och tänd lite ljus, det ska jag !!
Kram bia

Lena sa...

Vilken härlig grönska, även om den inte blommar!
Må så gott i höstrusket!
Kram Lena