20 mars 2017

Nu börjar den roliga tiden!


Trots förra årets föresats att inte så ett enda frö i vår så skrotade jag raskt det dumma beslutet. Bara en endaste sådd med kryddtagetesfrön bestämde jag och letade frön på Plantagen, utan resultat. Tänkte, då tar jag årets första cykeltur till Lövhyddans trädgård utanför stan som jag vet har ett brett frösortiment. Men tursamt så tittade jag först i min lilla resväska...


... där jag har mina fröer, de där som jag flera år tänkt fröbomba någon rondell eller park med, och tur att jag inte gjort det! För där låg ett kaffefilter med just... kryddtagetesfrön! Glömda och förmodligen flera år gamla eftersom jag inte märkt dem med året jag tjuvade dem, för jag är, eller i alla fall var, en frötjuv av rang.


Nu är de sådda och vill de inte gro så gör det inget. Det finns plantor att köpa i handelsträd-gården när säsongen börjar. Men jag har fått stoppa fingrarna i jorden en stund. Och hålla några frön i min hand. Fröna som är kvar räcker i många år...

                                                                                                                                                      Bild lånad från Impecta
Så här ser de ut. Och hela växten är ätlig och blommorna är hur dekorativa som helst i en sallad eller strösslade över en maträtt. Smaken är kryddig och god. Om ni vill se dem makalöst blommande så kika in här hos fantastiska Isas trädgård. Isa är en stor entusiast och inspiratör som fått det ärofyllda uppdraget att designa en av balkongerna på årets trädgårdsmässa Nordiska trädgårdar den 7-9 april!


Jag har alltså börjat planera lite smått för min balkong. Och jag tror banne mig att jag ska ha en hel del gult i år! Tänk, för några år sen skulle jag aldrig tänkt tanken ens! Det visar sig, än är det inte färdigtänkt i mitt huvud. Och så måste jag ju vänta in och se resultaten av mässans inspirationsbalkonger, och framförallt... Isas!

Mina fina kvistar jag visade här på bloggen förra veckan tog slut innan några blad orkat fram. Kanske spröten i de knoppar som öppnades var blommor? Vet fortfarande inte vad de härstammar från för träd.

Må gott och känn vårvindarna!

9 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Spännande tid du har framför dig nu. Vad synd du inte hann få se vad kvistarna var? Vet du var du tog dem, så du kan se på plats vad det blir?

Erikslundsliv sa...

Så härligt att få så och pyssla inför balkongsäsongen! Det är nog den bästa sysslan idag när det toksnöar över oss. Jag sår inget i år för tiden räcker inte till och det brukar sällan bli särskilt välväxande exemplar när jag försöker. Tycker mest att det är bökigt och tar plats. Men visst är det roligt när det gror. Ja, du hör så kluven jag är... Du kommer säkert att få jättefina plantor och gult är inte alls fult, så kör på det!
Ha en fin vecka!
Kram, Ann

Isas Trädgård sa...

Tack snälla för alla fina ord Eva-Mari - så roligt att du blivit inspirerad av mina kryddtagetes. Det kommer att bli jättefint på din balkong med dom i sommar.
Hoppas vi ses vid balkongen på Nordiska (kommer att vara där hela veckan) - nu pågår förberedelserna för fullt.
Ha det så gott !
KRAM/Isa

lisashus sa...

Men titta, vad du har samlat i din lilla resväska! Du gör precis som jag - samlar dem i kaffefilter och tjuvar gör jag också, det är väl så man ska göra!?
Vilken tur att du hittade de rätta fröna!
Ja, nu börjar man verkligen längta efter allt som ska spira och tankar och planer finns, och bara DET är ju härligt - själva planerandet! Ser att du gör noggranna planer här!
Jag försöker vara lite sparsam med balkongen, eftersom jag mest är på torpet när allt blommar, men visst kommer jag att ha blomster där både hängande och andra!
Vilken härlig blomma denna tagetes är och det gula lyser verkligen upp! Det ska bli spännande att se din balkong när det börjar spira sen!
Lycka till med planerna!
kramar
LIsa

Villa Ryttarängen sa...

Vilken skattväska. Jag hade missat kryddtagetes kom jag på nu. Måste absolut leta efter frön. Jag sparar också i melittapåsar, så smart. Kraaam Pia

Vardag och flärd sa...

Jag har också sett Isas kryddtagetes och känner att jag MÅSTE ha några plantor. Har ännu inte tittat efter frö men det finns förhoppningsvis plantor att köpa. Tur att du hittade dina fröer i väskan! Jag samlar också fröer och de flesta har lång hållbarhet, gror efter flera år när man förvarat dem rätt.
Lycka till med din frösådd!
Kramar Eva

Merja sa...

Åh så kul med planeringen! Gult låter varmt, fint och skönt!
Ska bli spännande att följa hur det blir. Ser också fram emot att se Isas balkong:)
Ha en fin vecka!

Lena sa...

Älskar gula och tegelfärgade tagetes! Kryddtagetes är nog favoriten trots allt och de fröna håller sig i många år. Lycka till!
Här har vi en härligt solig vårdag idag!
Ha en härlig dag du också!
Kram Lena

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Så søt koffert med masse frø poser i ,så spennende. Det er jo litt ekstra moro å så frø man har høstet selv da. Klem