28 augusti 2017

Som en prinsessa...


... blir jag alltid mottagen när jag besöker bästa Stockholmsväninnan. Titta bara på tallrikens kungliga kronor! Och det som serverades på dem en av dagarna var pepparotsfyllda laxfiléer med en helt underbar sherrysås... en sås to die for! Kungligt gott... både för öga och gom!


Vi har varit vänner i snart femtio år och precis som min gamla nalle i förra inlägget, vet hon nästan allt om mig. En sån vän man litar på i vått och torrt. Var hon bor ser man på långt håll. Rufsiga pelargoner i alla färger och vildvin som svämmar över...



... glasen får knappt plats. Och glasen, ja de blev många kan jag säga! 


Söndagslunch... inte vilken pannkaksrulle som helst utan en fylld av skaldjur, gröna ärter och dill. Så himla god!

Nu är jag hemma igen till fattigdom och elände... Nej, skojar bara, men en ljuvligt rolig helg har vi haft tillsammans. Och pratat... det har vi hunnit! Måste visa vad jag hittade i en av alla butiker och loppisar vi besökte. En sak jag trodde var omöjlig att hitta. Men det blir i nästa inlägg.

En fin dag önskar jag er!

På begäran, här kommer ett tillägg med receptet på pannkaksrullen.

Pannkaksrulle med skaldjursfyllning  6 pers  

Pannkaksrulle
125 g  smör
2,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
4 ägg

Smält smöret i kastrull. Tillsätt vetemjöl och mjölk, värm upp blandningen under omrörning tills smeten släpper från kastrullens kanter. Ta av från plattan och vispa ner ett ägg i taget med elvisp. Fördela smeten i en bakplåtsklädd långpanna, 30x40 cm. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Lossa pannkakan men låt den ligga kvar och svalna på papperet.

Fyllning
3 msk smör
4 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
2-3 msk hackad dill
200 g skalade räkor
100 g skalade kräftstjärtar
1 dl små gröna ärter

Topping
1,5 dl riven lagrad ost

Garnering
Räkor och kräftstjärtar
Dillkvippor
Limeklyftor

Smält smöret i kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölk och koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt småputtra i ca 5 min. Ta undan några räkor och kräftstjärtar till garneringen. Tillsätt skaldjuren, dillen och ärtorna. Smaka av med salt och peppar och bred ut stuvningen på pannkakan och rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet.

Lägg rullen på bakplåtspapper i långpanna med skarven neråt. Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min tills rullen fått fin färg.

Garnera med räkor, kräftstjärtar, dillvippor och några limeklyftor. Servera med en grönsallad.

Kan ätas både varm och kall.
 

9 kommentarer:

lisashus sa...

Nu blir jag otroligt nyfiken på vad du hittade!!!

Du verkar ha haft en riktigt kunglig helg hos väninnan och vilken mat och vilken dryck! Så härligt att man ibland får bli lite bortskämd av någon och bli behandlad som en prinsessa! Det är du säkert värd, och du värdesätter det säkert precis som jag, som är "enastående" och inte direkt bortskämd med uppassning och annat fint!

Det ser verkligen gott ut, det ni åt! Oj, det riktigt vattnas i munnen och säkert hade ni en del att avhandla också! Härligt med gamla vänner som känner varandra utan och innan, som din gamla nalle då!
Hennes balkong påminner ju nästan om din, med alla frodiga växter! Ja, ni har säkert mycket gemensamt!

Ha en fin start på veckan nu!
Kramar
Lisa

Eva-Lotta sa...

Så härligt! Och den där pannkaksrullen...Kan du få receptet så du kan dela med dig?

Lena sa...

Vilken härlig helg!!! Underbart att träffa en gammal vän och bli ompysslad med mycket gott! Den pannkaksrullen ser helt underbar ut!!
Kram Lena

Betty sa...

Vilken mathelg sådana vänner ska man vårda, ser så gott ut. Tack för receptet./

Vardag och flärd sa...

Förstår att du haft en underbar helg med din vän! Hi hi, gjorde ni inget annat än åt och drack och pratade?
Lax är min favoritfisk och man kan göra så mycket gott med den. Pannkaksrullen går inte av för hackor, så mycket godsaker i den!
Nu får du ha en trivsam vecka hemma!
Kramar Eva

Meta sa...

Vad härligt att få en sån helg. det är guld värt med såna vänner.Dom måste man vara rädd om. Vilken balkong att njuta av som att vara ute på landet. Mumsig rulle det får jag nog göra nån gång, blir nog hemma här är så svårt att laga mat
Ha nu en fin vecka
Kram Meta

Eva-Lotta sa...

Tack :) Mums, måste jag göra en dag!

Merja sa...

Så gott det låter. Tack för receptet!
Kram

Erikslundsliv sa...

Så härligt med en väninna sedan 50 år tillbaka! Min äldsta vän har jag känt i 32 år nu och på torsdag åker vi till Berlin tillsammans. Underbart med en sådan vänskap!
Den goda maten ni åt ser mumsig ut och så mysigt med gott att dricka på balkongen som är så fin med alla växter. Den helgen minns du nog länge!
Ha en fin kväll!
Kram, Ann