14 november 2017

Tankar en tisdagsmorgon


Jag har tänkt mer och mer på allt onödigt vi omger oss med. Förmodligen kommer det med åldern. Nu har jag aldrig varit någon överflödsmänniska direkt. Men det här med att jag aldrig riktigt är nöjd. Även om jag har en matta som jag tycker om och som passar där den ligger... så vill jag ha en ny. Jag tänker på julen som närmar sig. På alla onödiga julklappar som köps. De flesta barn i vårt land får precis det de önskar sig. Och det vet vi alla vad det är. Inga billiga grejor minsann. Nu vill jag inte på något sätt ta önskeklapparna ifrån dem. Men. De får oftast det de önskar sig... och tjugo saker till. Helt onödiga. Vi borde ha lärt oss vid det här laget, eller hur? Som det här med plastpåsarna i affärerna. Det blev direkt en skärpning. Heja oss! Vi kan fortfarande ändra beteende. Och varje litet steg vi tar ger vår jord ett nytt andetag. Jag menar inte att vi ska sluta köpa nya mattor. Jag menar att vi ska tänka efter en extra gång. För visst har vi grejor så vi klarar oss? Eller hur?

Jag har planer för 2018. Det ska bli spännande. Nej då, inga som helst omvälvande. Nej, något litet, bara för mig. Som borde göra mig till en nöjdare människa. Men mer om det när nya året börjar. Kanske jag kan sporra någon mer?

Minus sju just nu men det börjar ljusna och jag tror det blir en vacker dag. Heja!

Önskar er alla en fin dag.


7 kommentarer:

lisashus sa...

Ja, dessa tankar kommer då och då - just detta att aldrig vara riktigt nöjd! Bra att tänka såna tankar ibland.
Helt riktigt när det närmar sej jul och alla onödiga (för det mesta) julklappar som ska köpas, bara för att!!! Jag ger hellre en present när som helst och när det finns ett behov.
Kloka tankar i november.
Så spännande med lite nya planer!
Kramar
Lisa

Eva-Lotta sa...

Vi tänker dra ner på julklappar. Önskas ingen rejäl grej, så blir det pengar istället för en massa onödiga småsaker!
Det där med plastkassar är på gott och ont, vi använder dem som soppåsar och vad är skillnaden att köpa påsar särskilt för det, eller att bära hem mat i, sen slänga sopor i?

Isas Trädgård sa...

Ibland när man går in i en affär så tänker jag - vem skall köpa allt det här för utbudet är så enormt och tar av jordens resurser. Vi behöver längta och spara till saker istället som man gjorde när man var liten och vara rädd om dom. Kommer ihåg när jag äntligen fick ett par nya skridskor när jag var liten. Nya och inte begagnade - vilken lycka !
Låter spännande med dina planer, ska bli kul att läsa mer om dom när det nya året närmar sig !!
Ha det så gott !
Kram/Isa

Vardag och flärd sa...

Stämningsfull bild! Att reflektera över slöseriet borde alla göra, tror nog de har lite med åldern att göra. När man är ung vill man ha så mycket - ja, nästan allt - men nu rensar jag bort allt onödigt. Det var längesen jag köpte plastkassar i butiken till mina varor, har ett antal kassar i bilen som jag använder. Soppåsar på rulle köper jag, mycket billigare. Mina barnbarn har så mycket saker så det är ett överflöd, när de är hos mig får de leka med sakerna deras föräldrar hade när de var små och det går alldeles utmärkt. Men - jag hör faktiskt många unga som är medvetna och handlar mycket på second hand och förnyar så det är inte bara vi "gamla" som tänker till.
Nu blir jag så nyfiken på dina planer, hoppas du berättar.
Ha en fin vecka med lagom temperatur och gott väder!
Kramar Eva

Lena sa...

Spännande tankar! Visst har vi alldeles för mycket av det mesta. För att inte tala om alla leksaker som fyller barnrummen, men knappt aldrig leks med...
Hemsydda tygkassar till affären har jag haft i många år, men värre är det när man handlar kläder och annat. Där har jag inte fått in rutinen än...
Ha det gott!
Kram Lena

Villa Ryttarängen sa...

Jag tänker också så mycket på konsumtionen, överkonsumtionen. Klart att jag gärna vill ha nytt ibland men så tänker jag en extra sväng. När jag frågar barnen på jobbet vad de fått i present eller julklapp så vet de inte. Hmmmmm????? Ska verkligen bli roligt att se vad du hittar på 2018. Kraaaam Pia

Agneta Tellander sa...

Håller med. Tingen betungar mer och mer. Säkert åldern. Enkelheten segrar. Svårt att rensa dock. Men lyckan ligger numer snarare i naturen och möten som berikar än lyx och ytlighet. Kan bli glad av solens blänk på sjön och en fågels drill eller en vacker blomma. Kram