2 juni 2021

Österlen i mitt hjärta


Ja, det var till Österlen döttrarnas överraskningsresa gick. Hela mitt vuxna liv har jag haft en önskan om att en gång få se Ale stenar... och allt annat vackert på Österlen. Men framför allt Ale stenar.


En mäktig plats. En så kallad skeppssättning, troligen från vikingatiden. Ingen vet riktigt. Bara det är hisnande. Inte heller om de 59 stenblocken är en kultplats, begravningsplats eller fungerade som solur/kalender. Kanske bara en viktig samlingsplats?

Att få gå runt och klappa på stenarna och känna deras styrka har jag längtat efter. Kände storheten... tagen och rörd. Men vi var inte ensamma för även om turistsäsongen knappt börjat så var här svårfotat med mycket folk som jag inte vill ha med på bild.


Ale stenar ligger i Kåseberga. En plats där de vackra husen på smala gator är som tagna ur en saga.


Rapsfälten, äppelodlingarna, syrener, gullregn... allt blommade. Vi nosade på Mandelmans gård som var stängd och hade en bokad tid hos Karl-Fredrik att passa. Och där var inte bara hans trädgård och växter utan flera lador/byggnader pinfulla med vill-ha-saker. Men här måste man ha en välfylld plånbok för att handla. Och jodå... han stod där himself i morgonrock och band Morsdagsbuketter och läste in hälsningar till varje.


En vecka skulle vi haft för att hinna utforska alla vackra ställen och platser. Vi besökte Simrishamn med Apotekarns trädgård, och oade och åade över alla vackra hus och gränder i Åhus. 


 Gjorde ett stopp vid Glimmingehus.


Promenerade längs stranden i Vitamölle och fick uppleva både skånskt regn och rejäla åskknallar. Bodde fint i Kivik, åt gott och fikade mycket. Hann med Kiviks musteri och inhandlade både Ranelidmust och rapsolja.

Och det bästa av allt var att jag fick uppleva min dröm tillsammans med mina fina döttrar.

Tack Österlen, jag kommer gärna hit igen.

9 kommentarer:

Mamma C sa...

Men vilken fin överaskninspresent det var.
Förstår att du knäppte en massa fina bilder på din tripp.
Kram Carin

lisashus sa...

Vilken underbar överraskning och vilken resa! Den verkade innehålla precis ALLT! En lycka att få sin önskan uppfylld med Ale stenar och visst är det en mäktig och märklig plats! Dessutom ljuvliga Österlen denna tid! Jag kan tro att du är full av intryck som behöver smältas! Vilka fantastiska döttrar du har!
Kram
Lisa

Eva-Lotta sa...

Jag badar på stränderna du gick på🥰undrar var ni bodde, det finns en del att välja på.
Vilken fantastisk present!

Isas Trädgård sa...

Vilken fantastisk resa dina döttrar ordnat - Österlen är helt fantastiskt och vilken gåva att få uppleva smultronställena nu under försommaren.
Vi har vår resa inplanerad i juli - tyvärr när det är turistinvasion men vi bor på ett väldigt lugnt ställe.
Ha det så gott !
Kram/Isa

Villa Ryttarängen sa...

Men åhh vad kul. Vad roligt att du fick komma till vackra Österlen. Vilka fina döttrar du har som ger dig en sådan upplevelse. Kraaaam Pia

HWIT BLOGG sa...

Vilken härlig överraskning och Österlen är ju helt magiskt...allt är nära himmel och hav där :) Förstår att du njöt av varje minut där!
Kram från Titti

Rosor och ruiner sa...

Men vilken härlig resa!! Jag förstår att du är glad över den, vilka gulliga tjejer du har som ordnat detta för och med dig!!
Jag har varit i Åhus -jättefint! Och även Glimmigehus, men det är en väldans massa år sen.
Skåne är vackert!
Kram Gunilla

Vit Hortensia sa...

Så många fina minnen du måste ha fått med dig från den resan och så mycket ni hann med! Ale stenar är verkligen en väldigt speciell plats! Den där otroliga vidden, utsikten och den mäktiga energin. Jag har bara varit där en gång, men känslan glömmer jag aldrig!
Kramar Birgitta

MirandaMaräng sa...

Vilken härlig resa du blev bjuden på. . .och vad mysigt att umgås med döttrarna!
Österlen har jag aldrig besökt men står på min "bucket list"!
Ha en fortsatt trevlig vecka!
Kram