16 juni 2021

Årets smörblommekrona


Inställd på att plocka blommor till en smörblommekrona passade jag på att ta med sax och några gummisnoddar när jag tog en cykeltur i söndags. 

Redan dagen efter hade den börjat torka så fint.

Det finns olika sätt att binda en krona men jag tänkte visa hur jag gör. Man behöver en lagom stomme, en klädnypa och ett snöre eller band att fästa ihop sista stjälkarna. Och så förstås något att hänga upp den i. Jag snodde ihop fyra-fem varv ståltråd till en stomme eftersom jag ville ha en mindre krona i år.

När jag kom hem med buketterna lät jag dem dra vatten i en hink ett par timmar innan jag började binda. Då minskar risken att stjälkarna bryts. Det går åt många fler blommor än man tror så plocka extra mycket. Tre-fyra stjälkar är lagom till en knut. Som hjälp behövs en klädnypa. Så binder man stjälkarna runt stommen så att de låser sig själva. De första spretar och har sig och jag tänker varje år att det här blir nog inte bra. Men ha tålamod för det blir bra i slutändan. Och charmen sitter i det operfekta!

Och när så sista knuten möter första så petar man in stjälkarna bakom den och fäster ihop med snöre eller band. Sen kan man putsa lite och klämma ihop buketterna så de inte spretar ut för mycket. 


Årets smörblommekrona är klar. Nu får den sitta här och vara fin tills hösten... eller rent av till advent?

Så ut och plocka, helst innan midsommar när blommorna ännu sitter kvar och stjälkarna är spänstiga. På samma sätt kan man göra en gräskrona. Här och här är kronor jag gjort tidigare år. Och med andra växter här,  här och här.

Det är jättekul! Lycka till.

8 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Den blev lika fin som alltid! Kul att du visar hur man gr😀ha en fin dag!

Mamma C sa...

Vackert som bara den.
Kram Carin

lisashus sa...

Så fin din krona blev och det är så härligt att smörblommorna håller färgen länge, även om de mörknar lite. Jag brukar binda på precis samma sätt, men jag låter ståltråden vara rak under tiden jag binder och drar ihop den när allt är klart, men det kanske är så du gör också.
Nu blev jag sugen också. Kanske blir det gräs för mej, för det är otroligt långt och rikligt i år där jag inte har klippt. Tack för att du inspirerar!
Så många fina du har gjort!
Kram
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Du kan det där du. Binda smörblommekransar som varar till advent. Jag orkar knappt plocka några. Kraaam Pia

Isas Trädgård sa...

Dina smörblomme- och gräskronor är så ljuvliga - blir så inspirerad att skapa en jag också - får se om tiden räcker ända dit !
Ha det så gott !
Kram/Isa

MirandaMaräng sa...

O så vacker den blev. . .du kan verkligen få till det! :-)
Ha fina dagar!
Kram

Rosor och ruiner sa...

Önskar jag var lika pysslig som du när det kommer till kransar o sånt, men tyvärr, icke! Den är ju så fin! Och fin till Levidestolen är den med! 😀
Kram Gunilla

Anna Erickson sa...

Jag gifte mig med min fru inte mindre än 5 år, hon fick en pojke åt mig efter några månader. Vi bodde lyckligt tillsammans som en familj, men hon hade aldrig gillat mitt jobbs natur,
hon klagar alltid på att jag inte tillbringar mycket tid med henne och hon vill att jag ska sluta jobbet.
Jag sa till henne att jag snart kommer att gå i pension, jag ber henne att klara mig just nu och hon instämde med mig.
Så en dag gav jag ett uppdrag att åka till Pakistan för 4 månaders jobb, jag berättade för henne om det hon accepterade på ett villkor att jag måste komma hem för att besöka 3 dagar efter tre veckor. Detta var vårt avtal innan jag åkte till mitt uppdrag, så efter två veckor ringde min son till mig på telefon och han ledsen pappa snälla skynda tillbaka hem, mamma ser en annan man, kommer hem varje kväll för att tillbringa tiden, jag tror mamma fuskar på dig. Jag var så orolig och jag rusade hem igen just den dagen för att hitta min fru
med en annan man som har en kärleksaffär med en annan man. Jag var så arg och ledsen i chock i två dagar vilket ledde mig till sjukdom. Hon kom till mig och sa att hon ville skilja sig från mig, jag trodde aldrig att min underbara fru skulle sluta med mig så plötsligt. Hon visste att det var min son som berättade om det. När hon tog min son till skolan nästa dag ringde hon till min son Bastard i hans vänner och alla hans vänner kallade honom Bastard från den dagen och min son grät alltid hem och sa till mig att han vill sluta skolan igen, och han sa att han inte vill träffa sin mamma längre
Jag måste tigga honom så att han kan fortsätta med sina studier. Jag hör av honom via e-post då och då, de senaste tre åren har jag nu inte riktat blicken mot honom på grund av mitt jobb. Jag älskade fortfarande min fru och jag vill att hon ska älska och ta hand om vår son, jag vill inte att min son ska skiljas från sin mor. så jag kontaktade Dr.Oduduwa Love spell Caster för att hjälpa mig med en magisk kärleksformulering för att få min fru att återvända till sina normala sinnen och att älska mig och vår son som en lycklig familj, idag lever vi alla tillsammans i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag rekommenderar den här stora mannen Oduduwa att lösa alla dina relationsproblem inom två dagar, din familj kommer att återförenas lycklig igen. kontakta Oduduwa för hjälp via sin e-post:
dr.oduduwaspellcaster@gmail.com