16 juni 2021

Årets smörblommekrona


Inställd på att plocka blommor till en smörblommekrona passade jag på att ta med sax och några gummisnoddar när jag tog en cykeltur i söndags. 

Redan dagen efter hade den börjat torka så fint.

Det finns olika sätt att binda en krona men jag tänkte visa hur jag gör. Man behöver en lagom stomme, en klädnypa och ett snöre eller band att fästa ihop sista stjälkarna. Och så förstås något att hänga upp den i. Jag snodde ihop fyra-fem varv ståltråd till en stomme eftersom jag ville ha en mindre krona i år.

När jag kom hem med buketterna lät jag dem dra vatten i en hink ett par timmar innan jag började binda. Då minskar risken att stjälkarna bryts. Det går åt många fler blommor än man tror så plocka extra mycket. Tre-fyra stjälkar är lagom till en knut. Som hjälp behövs en klädnypa. Så binder man stjälkarna runt stommen så att de låser sig själva. De första spretar och har sig och jag tänker varje år att det här blir nog inte bra. Men ha tålamod för det blir bra i slutändan. Och charmen sitter i det operfekta!

Och när så sista knuten möter första så petar man in stjälkarna bakom den och fäster ihop med snöre eller band. Sen kan man putsa lite och klämma ihop buketterna så de inte spretar ut för mycket. 


Årets smörblommekrona är klar. Nu får den sitta här och vara fin tills hösten... eller rent av till advent?

Så ut och plocka, helst innan midsommar när blommorna ännu sitter kvar och stjälkarna är spänstiga. På samma sätt kan man göra en gräskrona. Här och här är kronor jag gjort tidigare år. Och med andra växter här,  här och här.

Det är jättekul! Lycka till.

7 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Den blev lika fin som alltid! Kul att du visar hur man gr😀ha en fin dag!

Mamma C sa...

Vackert som bara den.
Kram Carin

lisashus sa...

Så fin din krona blev och det är så härligt att smörblommorna håller färgen länge, även om de mörknar lite. Jag brukar binda på precis samma sätt, men jag låter ståltråden vara rak under tiden jag binder och drar ihop den när allt är klart, men det kanske är så du gör också.
Nu blev jag sugen också. Kanske blir det gräs för mej, för det är otroligt långt och rikligt i år där jag inte har klippt. Tack för att du inspirerar!
Så många fina du har gjort!
Kram
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Du kan det där du. Binda smörblommekransar som varar till advent. Jag orkar knappt plocka några. Kraaam Pia

Isas Trädgård sa...

Dina smörblomme- och gräskronor är så ljuvliga - blir så inspirerad att skapa en jag också - får se om tiden räcker ända dit !
Ha det så gott !
Kram/Isa

MirandaMaräng sa...

O så vacker den blev. . .du kan verkligen få till det! :-)
Ha fina dagar!
Kram

Rosor och ruiner sa...

Önskar jag var lika pysslig som du när det kommer till kransar o sånt, men tyvärr, icke! Den är ju så fin! Och fin till Levidestolen är den med! 😀
Kram Gunilla