3 juni 2022

Japansk lönn... och jag har kommit mig för


Redan har jag brutit föresatsen att inte köpa fler växter till balkongen! Jag sprang nämligen på en Japansk lönn Atropurpureum häromdagen. Den som jag såg att Viktoria Skoglund talade varmt om på Nyhetsmorgon för ett tag sen och som jag tyckte var så vacker. Men då hade jag ingen tanke på att ha ett träd på balkongen. Men som sagt...

... nu står här en liten lönnplanta på tillväxt. Trivs både i sol och skugga. Ca 150 cm hög ska den bli så småningom. Om den klarar vintern på balkongen vill säga. Har läst skötselråden på Zeta Trädgårds hemsida.

Se så graciös och fin den kan bli. Bilden lånad från Zeta Trädgård. Men det tar nog några år? Är det nån som har erfarenhet?

Annars så har jag börjat sortera ut både prylar och kläder som ska lämnas till Röda korset. Så skönt när man kommit sig för!

Men det här är bara första skörden, mer lär det bli nu när jag kavlat upp ärmarna.

Ha det gott och Glad Pingst på er!

10 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Japansk lönn är så fint. Jag köpte en för många år sedan och den frös samma år. Men på balkong kanske den klarar sig. Glad Pingst till dig också. Hade glömt att det var pingst. Kraaam Pia

Anonym sa...

Jag hade en inne en gång. Den blev inte så fin. Måste ha dött eftersom jag inte har den kvar.
Trevlig helg! Eval8

Anonym sa...

Hej,
Köpte en lönn på Blomsterlandet förra våren/sommaren. Den var så fin i sin kruka. Till vintern puttade jag in den under altantaket och den tappade såklart alla blad och såg ganska sorglig ut. Varken vatten eller täcke fick den på sig. Nu i mars/april började blad visa sig och jag lät den komma fram i solen - fortfarande under altantaket...
Jag började vattna den försiktigt och nu är den riktigt ståtlig! (Och jag har inga särdeles gröna fingrar.) 🌞
Hälsn frAnki i Partille

Vit Hortensia sa...

Någon japansk lönn har jag inte haft, men det är ju bara att prova.....och visst är det väl gröna fina vildvinsblad som kikar fram i trälådan?
Det är verkligen svårt att hålla sig från att köpa växter, det finns ju så mycket fint! Roligt att få följa din balkongs skiftningar allt eftersom månaderna går.....och de där månaderna rullar på i faslig fart. Redan juni ju, och pingst. Ha det så jättebra! Kramar
Birgitta

Rosor och ruiner sa...

Tänk, jag stod och fingrade på en japansk lönn när jag valde träd. Ett rejält exemplar, eftersom de växer så sakta, och jag ju vill ha lite insynsskydd inom min livstid ;) Men inte bara priset var ju rejält, själva krukan var gigantisk, så jag fick inse min begränsning, hur skulle jag orka få in och ur den ur bilen, och plantera den... Nej, trädet jag köpte gick precis in i min lilla bil, och det blir nog bra! Men jag funderar på att göra som du, köpa en lite mindre variant och sätta i kruka på altanen, det är ju perfekt, och de är ju såå vackra! Jag har två grannar som har fina exemplar, visserligen inte i kruka, men jag tror de funkar bra i kruka, det har ju Victoria sagt. Har du hört hennes och Strömstedts trädgårdspodd, riktigt bra!
Njut av ditt fina träd! Och ett rensat hem!
Kram Gunilla

lisashus sa...

Den är såååå vacker, den japanska lönnen! Så spännande att få följa detta. Säkert kommer du att lyckas med denna, det känner jag på mej. Vackert med de röda sirliga bladen till allt annat grönt.
Duktiga du som kommit dej för med att rensa. Det borde ju även jag göra, både hemma och på torpet. Man har så lätt för att vänja sej vid allt som bara står och dräller. Det gäller att ta på sej lite "nya glasögon", i alla fall för mej.
Önskar dej en skön och hänryckt pingst!
Kram
Lisa

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Jag känner inte till den här typen av lönn, väldigt vacker också. Jag gillar verkligen färgen på dess blad. När det här trädet växer kommer det att skugga dig på din balkong, äntligen om några år!

Ha en trevlig pingsthelg (här i Parisregionen är det efterlängtade regnet här men det räcker inte)

Hélène

Jag hoppas att Google-översättningen inte är så dålig (jag kollade den fransk-svenska/svenska-franska versionen

Mamma C sa...

Det låter nästan som min gubbe. Vi ska inte ha några fler växter och ändå så planteras det något nytt lite då och då här.
Ha en fin helg.
Kram Carin

Margareta sa...

Så fint med japansk lönn. Har aldrig haft,men skulle gärna vilja ha.Den trivs säkert hos dig.
Jag har inte skrivit något här på länge,men jag tar del av alla dina fina inlägg.Du inspirerar och piggar upp. Rabarberpajerna är gjorda.Blev så trevligt i portionsformer. Jag fick diabetes i höstas,då får man lägga om sin kost litegrann. Bra då att göra några specialare till mig.
Och fåtöljen du fixade till för ett tag sen. Blev ju så bra.
Önskar dig en fin försommar,med så där lagom väder och lugn!
Kram Margareta

HWIT BLOGG sa...

Så fin! Bra tips...träd i kruka är kul och praktiskt!
Ja jag skulle också behöva rensa, skänka och får mer plats. Får ta det en regnig dag sen :)
Kram från Titti