15 juli 2022

War välkommen kära du...


... till Carl Larsson och hans fru. Ja så står det skrivet ovanför entrédörren till hemmet på Lilla Hyttnäs i Sundborn.

Här kommer några bilder från vårt besök i går. Den här tiden alldeles för mycket folk för att man ska kunna fota utan att någon är i vägen. Men några bilder lyckades jag ta och de får tala...


Bilderna gör inte upplevelsen rättvisa alls. Där är en atmosfär, en känsla och ett lugn, som måste upplevas på plats. Jag har varit där fler gånger än jag kan minnas och varje gång åker jag uppfylld därifrån. Vissa platser är mer besjälade än andra. Nu deltog vi inte i någon guidad tur denna gång utan strosade länge i trädgården och beundrade Karins återskapade rabatter, såg ut över Sundbornsån och klappade på de stora pilarna varav en hänger ut över vattnet.

Sen promenerade vi till den intilliggande Galleri Kvarnen och tittade på utställningen "Låt handen synas" där Karins många broderier, vävnader och kläder visas. En del av dem är original från början av 1900-talet. Namnet på utställning härrör från en berättelse om när en av kvinnorna i Sundborn som höll på att väva mattorna till familjen Larssons hem råkade väva fel. Karin svarade, ”-fortsätt du…handen ska synas”. En kommentar som visar hennes inställning till hantverket och skapandet.


Bäst är att besöka gården när det inte är semestertider då köerna ringlar långa inför de bokade guidade visningarna av hemmet. Kanske jag hinner dit en gång till i höst? Vill du veta mer om Carl Larsson-gården, klicka här.

Må så gott i sommaren!


9 kommentarer:

Eval8 sa...

Tack för att vi fick följa med! Roligt att se och läsa. Visst har du varit där förr?

Vit Hortensia sa...

Skulle gärna återvända till Carl Larsson gården! Det är nu över 30 år sedan vi var där, men minns besöket med glädje.
Ha en fin helg! Kram
Birgitta

Mamma C sa...

Det är mycket fina bilder som du tagit. Men kan tänka mig att man själv ska vara på platsen för att känna av allt i atmosfären som blir.
Ha en fin helg.
Kram Carin

Isas Trädgård sa...

Underbara Carl Larssongården - älskar den !
Så härligt med dina fina bilder som ger en längtan dit igen. Har också besökt gården flera ggr och längtar ständigt tillbaka. Särskilt kommer jag ihåg ett borstset som hängde i kapprummet där tillresande gäster kunde borsta av sig både det synliga dammet efter resan och putsa upp det andliga. Bergööska huset i Hallsberg (Karins barndomshem) är också värt ett besök där Lena Linderholm ställer ut i sommar.
Ha det så gott !
Kram/Isa

lisashus sa...

Så härligt och inspirerande att besöka Carl Larssongården. Har varit där flera gånger och blir lika skönt tagen varje gång. Karin var verkligen en skapande själ och det är ju hennes verk man får se. Såg en annan utställning i Sthlm för några år sedan med enbart hennes textilier. Jag kan tänka mej att hennes skapande var nydanande när det begav sej. Säkert en frisk fläkt!
Härliga bilder!
Kram
Lisa

HWIT BLOGG sa...

Ja dit vill jag! Någongång! Förstår att det är en besjälad plats full av inspiration...
Tack för att du visade bilder från besöket!!!
Kram från Titti

Ätliga trädgården sa...

Så härligt ställe! Hade tur när vi var där för det var inte jättemycket folk. Fint att det vårdas. Jag skulle gärna vilja besöka igen när jag är i krokarna.
Ha det fortsatt gott i sommar!
/Anette
F.d. Rost och rädisor

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Je connais bien l'oeuvre de Carl Larsson et j'adore son style et son univers. J'ai une grande admiration pour ce qu'il a peint et dessiné. Je n'ai jamais visité sa maison. Peut-être un jour ? qui sait ?

J'espère que vous n'avez pas trop chaud. Ici, c'est insupportable !

Belle semaine !

Hélène

Marie Karlsson sa...

Så många fina bilder du bjuder på