2 december 2015

Lilla pyret på plats... och det där med Jante


Den pyttelilla keramiktomten som jag köpte för egna pengar som 11-åring, den har återigen tagit plats bland mossan. Troligen den enda tomten som får komma fram till jul. Men det här lilla pyret är viktigare än alla andra tomtar tillsammans. I år visste jag var han fanns också, ibland har jag fått vända upp och ner på allt i mitt letande eftersom jag varje gång lägger honom på en sån bra plats!

Sen var det där med Jante. Du ska inte tro att du är nåt! Så är de flesta av oss lärda och uppväxta med... Förhäv dig inte!

Jag bestämmer mig att strunta i Jante hädanefter.

Min person är inte särskilt synlig, mitt ego är inte stort och min självbild kunde vara starkare. Mitt självförtroende vacklar emellanåt... men har faktiskt blivit bättre med åren. Alltså tränger jag mig förbi Jante och bryr mig inte om att han drar mig i armen. För rädd, det är jag inte!

Så...
Det är en del av er som vet att jag skriver både det ena och det andra. De som läst min relationsroman Café Trädgårdslyckan har tyckt mycket om den. Så många mejl och brev jag fått genom åren som bekräftar det! Enkelt, okomplicerat, lättläst... så skriver jag. Åh, nu knackar Jante mig på axeln igen men jag sträcker på ryggen och ruskar av mig honom! Ibland skickar jag in en novell eller kortroman till en tidning. Några har jag haft förmånen att få publicerade. Så roligt att se det skrivna i tryck! Men att berätta det för andra än de närmaste, det har Jante sett till att jag inte ska göra. När jag nu är i farten kan jag berätta att jag under två år skrivit på en ny relationsroman, Livet efter Mats. Nu är den klar och inskickad till flera förlag. Om den blir antagen är osannolikt. Det är otroligt svårt att få något utgivet i dessa dagar. Så roligt det vore...

Men...
Om ni köper nr 50-51 av veckotidningen Hemmets, så har jag en kortroman, eller långnovell om ni vill, med där. Den heter Den blå dörren, en feelgood-berättelse om en kvinna som fått nog. I vår publiceras nästa, Mötesplats 60+, med vilken jag vann pris i Hemmets romantävling nu i höstas. Jag ser i ögonvrån hur Jante med slokande axlar går sin väg, hurra!

Ska vi bilda en antiJante-klubb? Tillsammans kan vi sporra varandra. Vi duger och vi kan... eller hur? Är du med på resan?

Hej då Jante!

Det här inlägget blev mycket mer utlämnande än jag menade. Men är nu Jante borta så...

En fin dag och trevlig läsning önskar jag er!

24 kommentarer:

Huset bakom lindarna sa...

Så härligt att få läsa om dej, dina innersta tankar och om ditt förhållande till Jante. Så sant att vi är väldigt många som känner som du. Försöker göra sig blek och obemärkt för att inte komma i rampljuset. Men så fantastiskt att du helt enkelt har skuffat undan honom. Visst blir man mer erfaren med åren men den där försyntheten finns ändå kvar där. Själv har jag alltid önskat att jag var som min storasyster, som jag i alla fall under uppväxten upplevde som en som hade skinn på näsan.
Nu ska jag köpa tidningen med din kortroman, ska till stan idag för att veckohandla. Och jag önskar dej ett stort lycka till med din inskickade roman!
Kram/Finas mammis som också brukar få leta efter undanstoppade saker

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Ja du , vi må bare drite i han derre Jante altså ! Jeg er med på reisen ! Ingen skal få dra oss ned , vi er bra nok som vi er !!! Skulle gjerne lest det stykket i ukebladet , er det denne uken det står ? Kan i såfall kjøpe det i Sverige til helgen . Jeg håper at du får gitt ut den nye boken din !!! Den vesle nissen din er kjempesøt !!! Fin dag til deg ! Klem

Ezter sa...

Så roligt med den nya romanen! Hoppas verkligen den blir antagen!
De veckotidningarna får jag av mamma och jag läser alltid alla noveller/romaner däri. Spännande!

lisashus sa...

Här sitter jag och ler för mej själv och nästan skrattar och det gläder mej sååå mycket att du går emot Jante! Det gör du helt rätt i, och en utomstående förstår oftast inte hur det känns - detta, när Jante knackar på.
Det gläder mej så mycket att du har fortsatt att skriva, och jag läste även Café Trädgårdslyckan, och tyckte mycket om den. Jag tycker om feelgood-romaner - våld och mord har man nog av i verkligheten!
Så spännande det låter och så roligt för dej att ha blivit publicerad. Nu kan vi bara hoppas innerligt att din bok blir antagen!
Åh, så roligt detta är!!!
Jo, visst känner jag igen mej i detta med Jante, men jag jobbar också på det, och jag tycker, med åldern, att det går lite lättare.

Din lilla tomte - så rar och så värdefull! Ja, det är sånt som ska fram på julen.
All lycka till dej och jag håller alla tummar. Tidningen måste jag absolut köpa!
Kramar och tack för att du delar med dej!
Lisa

Rosor och ruiner sa...

Men åh så spännande! Klart du skall skicka iväg den där Jante, han gör ju inget vettigt! Nej, sträck på dig, du kan! Jag har ju förmånen att få äga ett exemplar av Café Trädgårdslyckan, en bok som jag tyckte mycket om! Och jag ser fram emot att få läsa nästa också, hoppas hoppas att något förlag ger ut den!

Kram
Gunilla

Kulturtanten och Lilla gummann sa...

Men grattis till Dig! Vad, roligt med Dina böcker och noveller. Måste försöka få tag på boken å det snaraste./Lilla gummann

Vardag och flärd sa...

Bra att Jante har lämnat dig! Skulle bli glad om min också ville försvinna.
Jag har ju din bok och är så glad för den så jag ska givetvis läsa novellen i Hemmets. Och hoppas givetvis att du ska få nästa bok utgiven också.
Jag är med i din anti Jante-klubb!
Ha det fint och Lycka till, vännen!
Kramar Eva

Meta sa...

Ja men precis som jag har väntat såå roligt önskar dig lycka till i massor och håller alla tummar jag kan.Det kanske blir en fin julklapp till dig då.
Den där Jante han är en Fjant tycker jag han får inte komma in till oss det har vi bestämt nu. så de så.
Ha en härlig fortsättning på vecka
Kram Meta

Isas Trädgård sa...

Åhhh så roligt Eva-Mari att du fått noveller publicerade - stort GRATTIS !

Den där Jante gör ingen lycklig - honom förpassar vi till en mörk vrå någonstans där han kan sitta och skämmas. Det finns en anti-Jante dikt som är såå bra som säger att DU ska tro att du är något, DU ska tro att du kan något osv. Och DU kan verkligen något Eva-Mari - jag älskade Café Trädgårdslyckan och hoppas av hela mitt hjärta att din nästa bok antas av något förlag.

Ser fram mot att få läsa Den blå dörren - kan inte få nog av feelgood berättelser !
Ha det så gott och stort lycka till med alla dina projekt !
Kram/Isa

Villa Ryttarängen sa...

Heja dig och alla oss andra som bråkar med jante. jag hoppas så att du får din nya bok tryckt, kommer att läsa den också och man måste sträcka på sig och visa vad man kan. Jättebra inlägg som berör och får en att tänka till lite extra. Kraaaam Pia

Lena sa...

Ja, den där Jante kan slänga sig i väggen. Grattis!!! Den tidningen måste jag köpa och läsa! Så söt keramiktomte!
Ha det så gott!
Kram Lena

Merja sa...

GRATTIS!! Så kul Eva-Mari!! Fick tidningen i brevlådan idag:)) Nu ska här läsas...
Kram

MårsArt sa...

Haha, den där Jante brukar ofta sitta på min axel också...Ibland glömmer jag bort honom, men han har en tendens att komma tillbaka.
Men så roligt att du får dina verk publicerade. Nu håller vi tummarna att det går vägen med den senaste också! Lilla kära tomten...jag har också en kär liten tomte som jag har fått av min storasyster för många år sedan. Så kul att du uppskattar The Florin Street Band! De är bland de underbaraste jag vet att lyssna och se på! Min juldrog...
Kram
Agneta

House and Garden by Bia sa...

Äh! strunta i Jante...men så var det nog förr...
Vad kul att få skriva i en tidning ;))
Ha en toppendag !
Kramis bia

Min solsida sa...

Jättegärna!
Vad kul att du låter oss få ta del, jag kommer garanterat att läsa din feelgood-novell. Det är alltid rätt tid för läsning att må lite extra bra av. Å´ vad spännande med romanen du sänt till förlag.
Har tittat inom här ibland och många gånger tänkt att jag vill skriva några ord. Det här är verkligen ett gyllene tillfälle att önska dig all lycka till med romanen och fortsatt skrivande. Jag hoppas att du även framöver kommer finna tid för fina inlägg här på hemsidan.
En go´ känsla för övrigt att finna det "lilla pyret" - alla har vi väl något som betyder lite mer för oss.
Önskar dig en fortsatt fin vecka och skön andra advent.
/Mia

Erikslundsliv sa...

Så alldeles underbart att du skrivit en bok till! Bra jobbat!
Jag tyckte mycket om din första så nu håller jag tummarna för att du får boken antagen!
Så söt liten tomte du har, förstår att den är viktigast av alla tomtar i världen när
du haft den så länge!
Trevlig helg!
Kram, Ann

Jord under naglarna sa...

Ja, jag är med! Jag kan behöva lite pepp. :)

Vad roligt att du skrivit klart en till. Jag hoppas att det är något förlag som vill ge ut den! Lycka till!

MirandaMaräng sa...

Blev verkligen intresserad av det du skriver och om din debutroman "Café Trädgårdslyckan"!
Skulle gärna vilja läsa den men tyvärr verkar det som om boken är helt slutsåld även på förlaget!!
Trevlig Helg!
/Miranda

Eleonora sa...

Käraste du! Så bra du sammanfattar det som så många kanske går och trycker på.

Jag gillade din första bok så bra och blir glad att höra, att du fortsätter skriva och försöka få den utgiven. Att du skrev vidare visste jag ju och nu håller jag tummarna för att den boken också blir utgiven. Hur hinner du?

Söt liten tomtepojke du gömt på bästa platsen och så skönt att du nu kunde gå direkt och hämta fram den.

I morgon är Andra Advent och jag sänder mina kära hälsningar till dig och hoppas att du ska få en fin dag.

Kram från
Eleonora

Snäckskalsdalen. sa...

Jantelagen har satt stopp för mycket kreativitet för många, tror jag. Honom sparkar vi ut. Man ska vara stolt över det man kan och det man gör, men man ska kanske inte förhäva sig, men det är ju något annat. Och så finns det hundratals olika sätt att säga en och samma sak på.....och jag blir stolt över att "känna" dig, en kreativ person som gör en massa saker. Och på något vis tror jag att du kanske hintat lite, lite att det är något på gång, eller har jag läst fööör mycket mellan raderna?!
Så jätteroligt, i alla fall, och jag hoppas att förlagen tar sitt förnuft till fånga, för lite mer än krimmisar vill vi nog läsa!
Men du, "Hemmets", det liksom flimrar förbi Hemmets veckotidning och Hemmets journal, hur hittar jag? Jag vill absolut läsa och jag lägger också in en beställning på den ännu icke utgivna boken och jag bifogar ett, obs! ett frimärke, förra gången var det 6 kr, men nu vet jag att det är 7 kr! Kommer du ihåg? Jag minns det ofta, ofta, och jag skrattar var gång!
Och, du, jag hade sparat dina bilder på din sista omklädnad av fåtölj, så jag hade det med när jag klädde om mina två gamla fåtöljer!
Kramar på dig och jättelycka till!

Snäckskalsdalen. sa...

Glömde! Ja, det är jordgubbar på dom där små sakerna jag gjorde att äta. Om du följer länken till Annikas blogg Änglarna finns så står receptet där. Det är en otrolig kombination. T o m hunden Leia tyckte om dom! Det var liksom mersmak i dom!

Blommiga Rutan sa...

Hej!

Så roligt och så spännande med din nya roman! Läste om Café Trädgårdslyckan för några veckor sedan, tycker så mycket om den, en riktig, må bra bok.
Håller nu tummarna att något förlag antar den nya,, vilket dom naturligtvis kommer att göra om den är bara hälften så välskriven som Trädgårslyckan.
Ja, fy för Jante, på min axel sitter han alldeles för ofta. Jobbar på det, men inte alltid så lätt.

Kramar Anncathrine

Blommiga Rutan sa...

Glömde säga; din lilla keramiktomte är så rar, förstår precis vad du menar, viktigare än nya, stiliga tomatar.

Kram

Anonym sa...

Det var ett tag sedan jag kikade in här nu men jag gillar verkligen din fina blogg. Du ser ut att ha det så vackert och "harmoniskt"!
Vad spännande att höra att du skriver böcker, det visste jag inte. Jag kanske får titta om jag kan hitta din bok då för jag gillar också "feel good". Och hoppas någon nappar på din nya bok också!
Jag ska absolut titta efter din novell i Hemmets!
Jag är också en som inte gärna vill syns så mycket men det är ju roligt att du berättade lite mer om dig och om ditt skrivande. Ska bli så kul att läsa!
Hoppas du får en fin tredje advent och vilka fina saker du gjort!
Nettan