2 januari 2017

Årets första föresats... tunna tekakorGod fortsättning! En av mina föresatser i år är att baka mitt matbröd själv. Nu äter jag mest knäckebröd så särskilt ofta blir det inte... men ibland blir jag sugen på mjukt bröd. Jag startade året med tunna tekakor. De är lätta att baka och egentligen alldeles för goda.

Här kommer receptet.

Tunna tekakor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 dl sirap
1,5 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl

Värm smör och mjölk fingervarmt, smula ner jästen och lös upp den i vätskan. Rör ner sirap och salt, blanda i grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop med degkrokar eller i maskin. Jäs 30 minuter under bakduk.
Knåda eventuellt in mer mjöl, degen är ganska lös. Dela i 20 delar, forma rundlar och kavla ut riktigt tunt och lägg på bakpappersklädd plåt. Nagga, jäs ytterligare 30 minuter och grädda ca 10 minuter i 225 grader.
Godast nybakade men går utmärkt att frysa. Om det nu blir några kvar att frysa in förstås!

Inga nyårslöften har jag gett, men som sagt några föresatser... det låter genast mer genomförbart. Har ni några föresatser?

15 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

jag vågade nästan inte kika in när jag såg rubriken. Håller på med fasta och tänkte att jag nog skulle bli hungrig. Ja det blev jag ju såklart. Tur att man inte känner hur gott det doftar. Kraaaam Pia

Rosor och ruiner sa...

Jo, de såg alldeles för goda ut! VIlken bra idé att baka allt bröd själv, då kanske man äter lite mindre bröd...(eller inte kanske, det är ju så mycket godare med hembakt, men man dvs jag ställer inte till med brödbak så ofta..)
Föresatser...nja, jag skall försöka bli av med dem kilona jag la på mig i december, sen fortsätter jag nog på min linje jag har hållit sen förra våren, dvs frukost först vid kl 10.00, sen inte äta något efter kvällsmaten, åtminstone 5 dagar i veckan. Har märkt att det är ett bra sätt för mig att hålla vikten, det blir som en liten "fasta" över natten, och kroppen hinner ta lite av "fettreserverna" eller vad man skall säga :) För mig har det funkat, men i december gick det åt skogen.... Men nu tar vi nya tag!

Kram Gunilla

Vardag och flärd sa...

Hembakt ska det vara annars kan det kvitta! Om man inte köper på ett speciellt bageri förstås. Förr bakade jag allt bröd och jag saknar det så mycket, det är inte alls jobbigt men det tar en del tid. Så nu äts det bara knäckebröd här. Och hembakt fröknäcke som tar ett par minuter att göra iordning.
Några löften ger jag inte men föresatserna är att jag måste känna större tacksamhet för stort och smått.
Ha en fin vecka, vännen!
Kramar Eva

Eleonora sa...

Oj va läckra dom ser ut! Jag bakade mycket när barnen var små och det fanns många som vill äta. Numera blir det väldigt sällan - dumt egentligen eftersom de går lätta att frysa in deem. Får kanske börja igen - tack för bra recept i alla fall.

Allt gott till dig min fina Eva-Mari. Längtar tills vi ska kunna träffas igen men det dröjer nog en tid. Jag vill helst inte resa norröver under vintertiden.

Stor kram från
Eleonora

Ezter sa...

De ser goda ut! Ibland får jag ett ryck och bakar, men det är långt mellan varven. Nja, föresats och föresats, jag ska försöka vara rädd om mig själv..

Meta sa...

Jag försöker att baka det mesta utom matbröd. Tycker det inte blir så bra. Men med nya recept och lite god vilja så kanske det blir nåt.
Ha det gott på nya året
Kram Meta

HWIT BLOGG sa...

Mums! Äter mest knäckebröd också (med STARK ost) men nybakade tekakor är ju en ren och sann njutning för gommen, tack för tipset!
Kram från Titti

House and Garden by Bia sa...

Åhhhh så gott!...jag gillar mjukt matbröd !
Sen vill jag också önska dej en god fortsättning på nya året !!
Kram bia

Erikslundsliv sa...

Åh, så gott det ser ut! Jag älskar matbröd, kanske lite för mycket... Har svårt att bara äta en macka när det är så gott. Jag ska prova ditt recept, tack för det!
Bra med föresatser istället för löften. Det är lättare att hålla tror jag!
Ha det ott!
Kram, Ann

Merja sa...

Så gott! Man kanske skulle ta å baka lite matbröd. Tänk att man kan bli trött på köpebrödet fast att det finns mängder av varianter.
Ha det gott!

Merja sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lena sa...

Mmmm, det såg gott ut! Goda föresatser är alltid bra! Jag funderar fortfarande på mina...
God fortsättning!
Kram Lena

MårsArt sa...

Jag har nästan aldrig mjukt bröd hemma, är som du, knäckebröd som gäller, men dina tekakor måste jag baka.
Kram
Agneta

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Ja men det var smart ,å begynne å bake alt brød man skal spise. Disse tekakene ser supergode ut og de skal jeg bake om noen uker . Først må jeg ta meg sammen og gå ned noen kilo i vekt. Klem

Blommiga Rutan sa...

Mummms... Ser väldigt goda ut. Ska baka dom nästa gång, jag har tre sorters bröd som jag alltid bakar, samma,samma. Vet inte varför, går liksom fortast, behöver inget recept, bara "slänger" ihop degen. Jätteroligt med något annat. Som sagt, ska provas.

Kram