24 juli 2018

Besök på Zorngården och Hildasholm


Vi hade bestämt att i år skulle vi besöka Zorngården i Mora. Jag har varit hit förut men det var länge sen. Förmodar att det var fotoförbud på museet liksom under den guidade vandringen i Emma och Anders hem... men jag smygfotade några tavlor på museet... fy skäms, Eva-Mari!


Som Spetssöm, målad 1894 efter att Anders Zorn besökt Venedig. Så många underbara tavlor och museet är så väl värt ett besök men ha gott om tid och gör inte som vi. Vi bokade en alltför snar guidad tur på Zorngården så vi hann inte i lugn och ro se alla hans fantastiska målningar.


Och den här, som jag inte minns namnet på.

Den guidade turen i Emma och Anders konstnärshem var verkligen intressant och båda framstod i en helt annan dager än jag trott! Vi fick en superduktig guide som berättade med inlevelse. Det måste ses, gör ett besök där, helt bevarat efter Emmas död 1942. Efter en god lunch på Café Zorn, beläget i gamla stallet, for vi vidare mot Munthes Hildasholm i Leksand


Mycket vackert ligger huset och naturparken vid Siljans strand, strax norr om Leksands kyrka. Här bodde Axel Munthes fru Hilda och deras två barn medan Munthe själv till största delen levde på Capri. Och var bland annat livmedikus åt drottning Viktoria.


Vi vandrade i alla tio trädgårdsrummen och njöt av allt vackert. Visningen av hemmet sparade vi till en annan gång.


Tog inte så mycket bilder i det skarpa solljuset. Men en upplevelse var det och efter att ha fikat i Hildas café så åkte vi nöjda hem, fyllda med inspiration. Så glöm inte att besöka Hildasholm när ni är i Leksand. Men som alltid, ta god tid på er. Dessa två ställen skyndar man inte igenom.

Läs mer om Zorngården här och Hildasholm, här.

För övrigt så sätter jag korsdrag och fläkten på högsta och genomlider dessa dagar som vi sent ska glömma. Jag har sagt det tidigare, jag längtar till hösten.

Må så gott ni kan!

5 kommentarer:

lisashus sa...

Vilka spännande besök du har gjort! Alltid roligt att besöka platser där människor har verkat och bott och låta fantasin flöda lite.
Har ju både läst och sett ett antal utställningar om Zorn och har även hans "Bibel", som jag köpte en gång vid en stor utställning i Sthlm.
Fascinerande att få se platsen där de levde.

Spännande med Munthes boställe. Du har säkert sett dokumentären om honom och drottningen, som gått på SVT. Intressant och spännande!

Ja, värmen verkar bara bli allt värre. Stängt in mej i lägenheten och inväntar bara kvällarna, då jag kan åka till torpet och vattna, med det lilla vatten som jag får av grannen nu. Usch, vilken trist sommar egentligen, även om många njuter i fulla drag av alla bad.
Tänk, att få ett riktigt skyfall nu!!!
Ja, jag längtar också till hösten! Åh, så skönt det ska bli och hoppas att det regnar då - mycket!
Kramar
Lisa

MirandaMaräng sa...

Varit på Zorngården för väldigt länge sedan. . . ligger så fint i Mora. . . .men det behövs nog ett nytt besök
kommer knappt ihåg dessa underbara målningar!
Idag har vi "bara" +32. . . Knastertorrt/Snustorrt/Torrt som Fnöske. . .är de rätta orden just nu!!! :-/
Hösten var är du. . .kom gärna tidigt i år!!! :-)
Ha det så bra i värmen!
Kram

Eva-Lotta sa...

Så roligt att få se! Tack för att du smygfotade🤗

Isas Trädgård sa...

Så härliga utflyktsmål du besökt - har fortfarande ett bestående minne från Zorngården (Emma och Anders hem) som vi besökte någon gång på 70-talet. Har alltid längtat efter att besöka det igen - hoppas det blir av snart.

Hildasholm är fantastiskt. Vi gick på visning av hemmet där för många år sedan och blev djupt imponerade. En av sönerna brukade guida inkognito, men är nog borta nu sedan många år. Finns en hel uppsättning med dockteater (jättefina som ser mest ut som fina miniatyrdamer ) som pojkarna tillverkat och åkte runt i trakterna runt Leksand och spelade upp teaterstycken med.

Ha det så gott !
Kram/Isa

Rosor och ruiner sa...

Vilken härlig utflykt! Lite busig får man väl bara 😜
Då är vi två som längtar efter hösten!
Kram Gunilla