12 oktober 2020

Det obevekliga slutet


Överallt i vaser och krukor har jag avklippta pelargonkvistar. Det obevekliga slutet för växterna på balkongen har kommit.


Så synd att gräva upp och plocka in de fantastiskt överdådigt blommande pelargonerna. De har sett lika fina ut hela tiden. Men i lördags tog balkongsäsongen 2020 slut. Jag klippte bort alla blommor och de längsta grenarna och färgmärkte krukorna innan jag stoppade dem i papperskassar för vidarebefordran till dotter Lisas matkällare. Där står de mörkt, svalt och helt utan vatten till februari nästa år. Märkligt att de klarar sig!


Vita verbenan har inte alls haft samma blomlust som förra årets exemplar. Den var dubbelt så stor och blommade fortfarande för fullt i oktober. Men svartögat... jag kan inte klaga på svartögat. Som blommat hela säsongen och varit ett bra insynsskydd.

Finaste sidan ut mot gatan och genom köksfönstret. De får vara kvar tills frosten kommer. Det värsta är att trassla ur allt från spaljé och kattnätsmaskor. De sitter ordentligt fast kan jag säga.

Vildvinet släpper bladen nu. Jag ser andra vildvin i omgivningen som är sprakande röda men varför blir inte mitt rött? Nån som vet?

Tack för den här tiden kära balkong. Tankar på nästa års växtlighet finns redan. Men nu vilar vi... snart är det vår igen.

Kampanjen med mina böcker som pågår hela oktober kan du läsa mer om här. Så roligt att så många passar på! Utmärkt present eller julklapp till den som gillar lättsam feel-goodläsning... med viss svärta.

Ha en fin höstvecka.

4 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Din balkong blir säkert lika fin nästa år. Jaså du ställer pelargoner så på vintern. Jag hade våra på altanen, de överlevde faktiskt. Ska jag klippa ner dem nu? Jag är novis på området. Bara andra året för mig.
Ha en bra måndag!

Vit Hortensia sa...

Visst är det lite sorgligt att ställa undan pelargonerna när de blommar som vackrast! Jag flyttade in mina pelargoner från växthuset till gäststugan igår. Där har de +5 grader och lite ljus så jag vattnar dem om de blir helt torra.
Börjar dras till mossa, tallris och kottar. Snart dags att vinterpynta. Det är ju ändå roligt att varje säsong har sitt :-)
Tänker på ditt vildvin. Nu är inte jag någon expert på trädgårdsväxter men det finns olika sorter av vildvin så kanske din planta inte är en av dem som får just den där sprakande röda färgen, eller så står den så skyddad där på balkongen att kylan inte riktigt har nått den än.
Måndag idag. Önskar dig en fin dag!
Kram Birgitta

lisashus sa...

Åh, din överdådiga balkong! Så vackert och vilken blomning! Ja, nu är det oåterkalleligen slut på det roliga! Fint att du ändå kan ta vara på blommorna! Tänk, att det alltid är så att allt blommar som mest och vackrast just när de måste tas in! Bra att ha dotterns källare att tillgå!
Ja, det blir nog en trasslig historia för att få loss Svartögat! Allt som slingrar är knepigt i slutändan när det ska bort! Har just klippt ner både slingrande humle och kaprifol på torpet.
Vet inte varför ditt vildvin inte rodnar. Kan det ha med temperaturen att göra - kanske varmare på en balkong? Ingen aning faktiskt!
Roligt att dina böcker säljer.
Kramar
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Hur kan pelargonerna överleva i en papperspåse utan vatten? Märkligt. Jag har vildvin och jag har rådhusvin. Ett av dem får röda fina blad men jag vet inte vad som är vad liksom. Tror att rådhusvinet är den med mest fin höstfärg. Vanligt vildvin är mer grönt och lite brunt. Kanske du har den sorten. Kraaam Pia