11 april 2022

Val av tyg till fåtöljen


Nu är den omklädd, fåtöljen jag ropade in på auktion för ett tag sen. Kunde inte hejda mig, (som vanligt när nånting är roligt), och satte igång direkt när tyget jag beställt kom. Men vi tar det från början...

 
Så här såg den ut på bilden från Dalarnas Auktionsbyrå, inget fel på färgen direkt, nja, kanske inte hos mig, tyget var smutsigt men också trasigt på vissa ställen. Jag föll som en fura för modellen eftersom jag visste att den var ritad av Ole Wanscher, dansk möbelformgivare och tillverkad 1951. Ett fantastiskt hantverk. Jag lade ett bud... fick slåss lite, men fick den. Dynorna åkte ut på balkongen i sopsäckar och skålar med ättika några dar för att få bort den unkna källarlukten. Fungerar förvånansvärt bra. Under tiden började jag leta tyg.
 
 
Bestämde mig för ett enfärgat linnetyg. Snuddade vid tanken på stormönstrat, typ Josef Frank, men det passar inte hos mig. Snyggt... hemma hos andra. Jag beställde hem prover från tre ställen. Var noga med tillräckligt kraftig kvalité, det ska ju hålla ett tag. En aspekt till, det måste vara såpass slätt att det inte drar åt sig för mycket katthår. En del att tänka på alltså.


Till slut föll valet på det här från LinneHem. Ett melerat linnetyg i fiskbensmönster. Dessutom samma färg som min soffa!


Fåtöljen naken...


... och med ny klädsel. Gamla knappkudden som vilat i garderob ett tag fick hedersplatsen.
 
 
Inte svårt att klä om dynorna om man använder gamla tyget som mönster och är noga med passformen. Jag provar alltid med avigsidan ut, då är det lätt att justera. Tvättade tyget innan för att det inte skulle krympa och använde dragkedjorna som satt på de gamla dynorna för att kunna ta av och tvätta vid behov.


Men just nu ligger fårskinnet där. Och en bok, såklart. Om ni undrar var 60-talsfåtöljen jag nyss klädde om tagit vägen så ska den flytta ner till Göteborg. Passade inte min rygg så bra vilket jag tror den här kommer göra.

Här kommer ni till LinneHem.  

Så har jag fått veta, (tack, Fru Jensen från Bornholm), att en höna minsann ligger på ägg i 21 dar och inte 12 som min tavla visade. Hm, tyckte väl det lät väl kort... Så lita aldrig på en gammal påsktavla, hihi!

Nu går vi in i stilla veckan och jag hoppas all snö smälter bort till påsk. Vill Ha Vår Nu!

Ha det gott.

11 kommentarer:

Anki sa...

Jättefin. Bra jobbat. Snyggt tyg. Passar bra hos dig. Nu får du vila och njuta av påsken.
Kram Anki 🐥🍀🐣

Eva-Lotta sa...

Den blev ju jättefin! Hoppas nu att du sitter bra i den 🙂
Ha en riktigt skön vecka, så hoppas vi på lite mer vårväder!

Vit Hortensia sa...

Oj, det gick fort....och blev så snyggt! Fåtöljen ser väldigt skön ut att sitta i med sin höga rygg och mjuka dynor så jag hoppas den passar din rygg bra så du kan sitta och läsa där vid det ljusa fönstret. Jättemysigt ju! Jag har sträckläst böcker under de här snöiga dagarna, men nu hoppas jag verkligen att det är slut med snöande för jag längtar efter uteliv!
Soliga kramar till dig!
Birgitta

Tummelisa sa...

Så fin fåtöljen blev. Snyggt tyg. Vilket fint gediget arbete du gjort. Önskar att jag kunde..., har en Emmafåtölj som skulle behöva få nytt tyg.
Önskar dig en fortsatt trevlig vecka.

Kram Tummelisa

Mamma C sa...

Så snygg den blev med det nya tyget på. Vilket jobb, du är så himla duktig.
Kram Carin

Rosor och ruiner sa...

Men hur snyggt blev det inte!?! Vad det passade bra till teakfärgen! Blir avis, den är inte bara snygg, den ser skön ut också! Duktig du är!
Kram Gunilla

lisashus sa...

Även jag kan ju se att denna fåtölj är en riktig gedigen sak och den ser verkligen skön ut att sitta i.
Så jättesnyggt tyg du har valt och så väl det passar med både knappkudde och fårskinn! Ja, du är verkligen suverän på att fixa till saker! Så jättesnyggt det blev!
Önskar dej också en fin stilla vecka och att våren äntligen vill visa sej från sin bästa sida!
Kramar
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Bra jobbat även om jag blev aningens förvånad. Trodde den skulle spraka av lite färg. Hmm knasiga jag. men det blev jättefint. Kraam Pia

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Beau travail ! j'aime beaucoup le tissu que vous avez choisi, il va bien avec votre intérieur sobre et élégant.

Bonne semaine !

Hélène

MirandaMaräng sa...

Så snyggt det blev med linnetyget. . . ja det är mycket man ska tänka på när man har katt!!! :-)
Önska dig en Trevlig & Glad Påsk!
Och ja. . .vi ses i Blåkulla!!! :-) :-)
Kram

Isas Trädgård sa...

Du är verkligen en tusenkonstnär - fåtöljen blev supersnygg !
Och så skön för din rygg, det är så viktigt att man sitter skönt.
Ha en härlig påsk fina bloggvän !
Kram/Isa