7 juni 2022

Maskrosmarmelad


Hoppas ni haft en fin pingst och nationaldag. Jag har varit på både Dansa! i Falun, en dansuppvisning där barnbarnet Ella dansar hiphop, och så överraskningsfest för äldsta barnbarnet Sofie som fyllde 30 år, just på nationaldagen.Vilken strålande helg det blev!

En dag gjorde jag maskrosmarmelad efter ett enkelt recept jag hittat på nätet. Cyklade en bit utanför stan och plockade blommorna på en äng, utan avgaser... och hundkiss.

70 stycken skulle repas... 


... så endast de gula blombladen sparades. Här kommer receptet om ni vill prova.

Maskrosmarmelad

Ger 7 dl färdig marmelad

70 st maskrosor, ca

5 dl vatten
5 dl syltsocker
2 msk citronsaft

Plocka loss de gula blombladen och packa dem lätt till en mängd om 5 dl. Försök undvika de gröna delarna som kan göra marmeladen besk. Blanda kronbladen, vatten, syltsocker och citronsaft i en kastrull och låt koka upp. Småkoka i drygt 10 minuter och skumma av. Häll upp marmeladen i rengjorda glasburkar. Låt svalna och förvara sedan burkarna i kylskåpet. 

På Pingstafton smakade jag den. God och lite annorlunda. Kul att kunna ta tillvara på maskrosor som vi har så gott om överallt.


Smakprov till döttrarna i småburkar.

Cambozola... min svaghet när det kommer till dessertostar. Och nygjord maskrosmarmelad med ett gott glas rött. Njutbart!

Ha det gott bland maskrosorna...

8 kommentarer:

Anonym sa...

De flesta maskrosor är vita och flygiga här nu. Det låter spännande. Har aldrig smakat maskrosmarmelad! Ha en fin dag! Eval8

lisashus sa...

Vilken strålande idé att ta vara på ogräset. Gott om dem finns även här. Vet att man också gjorde vin av maskrosor på 70-talet. Det verkade vara en trend då att göra vin på allt möjligt!
Jag kan tänka mej att det smakade med god ost och ett glas vin till.
Tusen tack för tipset!
Du verkar dessutom haft en härlig pingsthelg med de dina!
Ha en fin fortsättning på juniveckan!
Kram
Lisa

Vit Hortensia sa...

Så häftigt med maskrosmarmelad! Receptet ska jag spara, förhoppningsvis blir det av att jag provar något år :-) Skulle vilja prova att göra kirskålspesto också.....använda sånt som är ätbart i naturen.
Idag är det regntungt hos oss efter helgens underbara sommarväder. Ha det så bra Eva-Mari!
Kram
Birgitta

Barwitzki sa...

Takk for tipset... ser veldig bra ut :-))) Tror jeg skal prøve det.
Hilsen deg :-) Viola

Mamma C sa...

Hade jag haft tillgång till maskrosor hade jag provat med en gång.
Kram Carin

Rosor och ruiner sa...

Men va roligt att kunna använda något så ovälkommet till något gott! Och till kex och vi lät det ju smarrigt!

Kram Gunilla

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Du kan göra sylt med många produkter: frukt, grönsaker och växter. Jag har aldrig smakat maskrossylt. En gång gjorde jag grön tomatsylt (våra tomater ville inte bli röda och det var sensommar).

Jag tycker dock att det är konstigt att lägga sylt på ost och jag kan säga att här i Frankrike äter vi inte sån ost! men varje land har sina egna recept och kulinariska seder, så varför inte?

Ha en bra vecka så ses vi snart

Hélène

Agneta Tellander sa...

Låter gott och annorlunda. Kul idé!
Har tillbringat pingst och nationaldag vid Göta kanal med husbil.
Fantastiska promenader och cykelturer efter kanalen i det bästa av väder. Äntligen🌞🌻 litet finväder. Så besviken på maj med kyla och gråttväder. Det går alldeles för fort. Har iaf plockat en jättebukett liljekonvaljer i skogen idag. Njuter av doften🌿. Ha det gott.