30 november 2022

Fotografiska i Stockholm


Alla har sett hans bilder någon gång. Som bilden på Astrid Lindgren med hennes provocerande pose. Vi tog tåget till Stockholm och Fotografiska muséet en dag förra veckan, dotter Åsa och jag. Vi ville se den världsberömde fotografen Hans Geddas utställning Nära ögat.


Så roligt att se hans fantastiska porträttbilder på alla kända personer som figurerat i olika nyhetsmedier och press världen över. Jag fotade bara några av hans hundratals bilder.


 Nelson Mandela till exempel.


Och Tove Jansson.

Abba i naturlig storlek.

Evert Taube förstås.

Man kunde sitta och lyssna när Hans Gedda berättade via storbildsskärm om sina fotograferingar. Som oftast började i kaos men blev så bra i slutändan. Fascinerande och ofta dråpliga berättelser!

Så vilade vi benen och åt god mat i restaurangen. Här kan man snacka om fönsterbord! 

Och så ett annat fönster som Åsa försökte fota utsikten genom mot Strömmen... eller heter det Saltsjön här? I det vackra gamla tullhuset i rött tegel jag dumt nog inte fotade.

Hans Geddas utställning Nära ögat pågår till och med 22 januari 2023. 

Sen strosade vi genom Gamla stan och tittade på alla fina torg och husfasader innan vi sakta drog oss genom stan till tåget hem. En trevlig dag och som alltid... skönt att åka hem från trängseln och stressen på Drottninggatan. Det var både fredag, lönehelg och så dessutom Black Friday. Att det sen tog två dagar hemma innan mina ischiasben blev gångbara igen är en helt annan historia. Men väl värda upplevelsen.

Må gott!

7 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Härligt för själen att titta på fina bilder och byta miljö en stund. Tack för att du delar med dig. Kraaaam Pia

Anonym sa...

Vilken trevlig utflykt ni gjorde! Eval8

Mamma C sa...

Vilken underbar utflykt du varit på med dottern. Och vilka fantastiska porträtt han har tagit på många kändisar.
Borta bra men hemma bäst, så är det.
Kram Carin

Hélène sa...

Bonjour Eva-Mari,

Vous avez passé une belle journée, on dirait ! cela fait du bien de faire autre chose, de sortir de sa routine, même si c'est fatiguant !

Je ne connais pas ce photographe, je n'en ai jamais entendu parler.

Bonne semaine.

Kram Hélène

lisashus sa...

Så spännande att få se den utställningen. Vilka fantastiska bilder!
Ja, ibland saknar jag Stockholm och allt man kunde göra och se där - så nära till allt, men inte utnyttjade jag tillfällena. När jag var ledigt åkte jag mest till torpet, oavsett årstid. En härlig dag hade ni och det ser ut som om ni hade utsikt över Riddarfjärden, där har jag både seglat och gått på isen när det varit sträng vinter. Tråkigt att du fortfarande har besvär av din ischias! Fy, så trist för dej! När jag hade svår ischias gick jag regelbundet hos en naprapat där jag fick djupmassage med några plattor som hon la på - ganska smärtsamt med det hjälpte en hel del ändå.
Hoppas på bättring.
Kram
Lisa

Rosor och ruiner sa...

Men vilken härlig utflykt ni har gjort! Mysigt att umgås och vara kulturella tillsammans! Vilka underbara porträtt han har tagit!
Synd att du får så ont bara! ♥

Kram Gunilla

Vit Hortensia sa...

Så roligt med en heldag med din dotter där i storstadens vimmel och på den fina utställningen!
Känner som du, att jag gärna besöker Stockholm en dag eller två, men gärna åker hem igen till lugnet ute på landet :-)
Ha en fin torsdag och kram till dig!
Birgitta