7 januari 2024

Om förundranseffekten

Måste bara dela med mig av detta underbara inlägg av Underbara Clara, Clara Lidström. Ni följer väl hennes blogg? Hon beskriver sitt liv med man och tre söner i Västerbottens inland så man blir tårögd av både bilder och text. Jag blir lycklig över hennes sätt att berätta. I veckan skrev hon dessa rader och jag tycker de är mästerliga!

Skedmata själen med näring 

"När jag smörjer in handeksemen med min speciella salva och tänker på hur bra det lindrar och läker min onda hud.

När jag kommer i säng tidigt på kvällen och förnöjt konstaterar att det här med mycket sömn verkligen är snällt mot min hjärna.

När jag äter en stor sallad med massa fröer, oljor och grönsaker och får tugga som en kanin – då riktigt känner jag hur bra det är för min mage och för tarmarna. Alla vitaminer jag får i mig, alla nyttiga spårämnen och fibrer.

När jag pustar ut efter ett svettigt träningspass och trots tröttheten i kroppen vet att jag precis gett min kropp världens injektion med energi.

Samma djupa och belönande känsla av att ge mig själv det jag behöver – den upplever jag när jag vistas i vacker natur. Jag spärrar upp ögonen och lägger märket till hur grenarna viker sig under snömassorna, hur den rosa himlen övergår i apelsinfärg vid horisonten och hur den trötta vintersolen kastar glitter på träden. Jag känner den kalla, goda doften av snö och hör knarret under mina fötter.

Jag ser mig omkring med uppmärksamhet och släpper skönhetsintrycken ända in på kroppen. Och jag riktigt känner hur nyttigt det är för min själ!

Förundranseffekten är något det pratas mycket om. Förmågan att njuta smaken av ett syrligt blåbär, beröras en vacker stjärnhimmel eller rysa av ett känslosamt pianostycke. Att verkligen kunna se sin omgivning och förundras över det som finns där. Förundranseffekten är inte bara härlig utan rentav nyttig för oss människor, ett tillstånd vi mår bra av att vara i. Och min erfarenhet är att ju mer man vistas där, desto lättare återvänder man dit.

Jag gråter sällan av sorg, men ofta av rörelse. Det är väldigt fånigt förstås och min familj retar mig för att jag alltid ska förundras så mycket. Att jag stannar och blundar mot vårsolen, pekar ut tussilagon i vägrenen eller exalterat väcker dem för att berätta att det börjat snöa. Att jag får en tår i ögat av ett veckobrev från förskolan, eller en särskild ackordföljd i kyrkan. Men också av fruktansvärt banala saker som att se någon böja sig ner och plocka upp någon annans skräp från marken.

Jag förundras över det mest oansenliga – men starkast kommer ändå förundran i vacker natur. Och när jag insuper skönhetsupplevelserna känner jag att det är som att skedmata min själ med näring. Ett behov nästan lika grundläggande som mat, sömn och motion."

Tack för att du delar med dig, Underbara Clara.

Kram till er alla!

9 kommentarer:

Anki sa...

Visst kan man njuta av dessa ord och läsa dem flera gånger med värme i hjärta/mage. Kram Anki

Anonym sa...

Jag har aldrig läst hennes blogg/Eval8

Rosor och ruiner sa...

Visst läser jag UnderbaraClara, med stor behållning. Älskar både hennes ord och hennes bilder!
Lättrörd är jag med, känner mig ibland också lite fånig över att jag kan bli rörd över när någon gör något fint för någon annan. Senast stod jag i kö i vid ett trafikljus, när jag ser en dam med rollator gå rätt ut med raska steg över övergångsstället, när det var rött för henne. Tror hon kan ha varit dement. Det såg livsfarligt ut för trafiken i motsatt riktning hade precis börjat köra. Men en bil som körde i den riktningen, körde över lite snett till filen bredvid och bromsade in, så de bakom inte skulle köra på och över henne. Vet inte om du fattar min beskrivning, men blev så rörd så jag satt och bölade lite i min bil på vägen hem sen.

Kram Gunilla

Fra det lille røde huset.. sa...

Godt nytt år!
Jeg er en av de som koser meg med bloggen din, - syns du skriver godt.
Nå gjorde du meg oppmerksom på enda en blogg jeg har lyst til å bli kjent med.
Tusen takk!
Tror jeg har lagt igjen en kommentar for lenge siden her hos deg, om en bladkaktus som kom til å blomstre snart.... ellers er jeg ikke så flink å kommentere.

Klem fra meg :)

Mamma C sa...

Tittar in nu och då på Claras blogg och hon skriver mycket bra som gör en både tårögd och varm i hjärtat.
Kram Carin

MirandaMaräng sa...

Ingen blogg jag känt till eller läst. . .kanske blir det en titt då och då!
Ha det så bra i vinterkylan! (Här -15 gr idag)!
Kram

Villa Ryttarängen sa...

Ja du hon kan skriva målande tycker jag. Följer henne men hon är så stor. Man får liksom inte kontakt som man får med oss vanliga bloggare om du förstår. Hennes inredning är ju verkligen speciell och mysig. Kraaam Pia

Agneta Tellander sa...

Håller helt med. Följt hennne i alla år.
Upptäckte henne för många år sedan då hon hade ett radioprogram. Husmorstips tror jag det hette.
Klok tjej!👌

lisashus sa...

Hon skriver verkligen fint och verkar ju vara en inkännande och fin person.
Vilken härlig, livsbejakande text, ja som en ren vitamininjektion! Jag känner igen mej i mycket här när hon beskriver hur hon gläds av de små vardagliga tingen - det är ju detta som är själva livet.
Tack för att du delade!
Kram
Lisa