20 maj 2017

De kallas Ekorrar


Här är resultatet från lite bläddrande i min gamla receptpärm, ett recept på gobitar jag gjorde för alldeles för länge sen. Hade glömt bort dem... ekorrarna! De kallas så för att en av mina svärsöner döpte dem till det när han vid ett tillfälle tyckte att de såg ut som svansen på en ekorre... ? Och genast var det det namnet som fastnade. De är mäktigt goda och jag stoppar mina allra längst in i frysen för de ska räcka till några kaffekalas framöver. Kalas som jag hoppas ska kunna ske på balkongen. För nu har väl försommaren kommit?

Här är receptet som ger en hel långpanna full med ekorrar!

Ekorrar
Grundbotten
4 stora ägg eller 5 små
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smält smör

Topping
75 g smält smör
2 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos (200 g)

Vispa ägg och socker, blanda i övriga ingredienser och bred ut på bakplåtspapper i stor långpanna. Grädda ca 15 min i 200 grader.
Under tiden blandas toppingen som breds försiktigt ut över kakan. Grädda ytterligare 10 min eller tills toppingen fått fin färg.
Låt svalna något och skär i lagom stora rutor.

Nu när jag skrivit det här så får jag för mig att det här var ett hemligt recept en gång i tiden. Man hade ju sånt för sig förr. Lycka till!

Apropå ekorrar...


Här är ett annat resultat som har med dem att göra. Plockade dessa under en gran på Korså bruk. Visst är de roliga? Men varför ratar ekorrarna fröna i topparna?

Njut nu av vädret mina vänner!

6 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Smarrig kaka. Ja igår bar det bra varmt. Nu är det 8 grader igen. Enligt maken så finne det inga frön i toppen mössen lämnar också den delen, varför göra sig besvär för tomt innehåll, Fniss! Ha en härlig lördag, själv ska jag på 60 års fest. Kraaam Pia

lisashus sa...

Åh vilka smaskiga ekorrar! Tusen tack för receptet! Något för sommarens kafferep!
Ja, det måste ju betyda något att ekorrarna inte äter topparna på kottarna, men fint och kul blev det ändå hos dej! Du är verkligen en fena på att nosa upp ovanliga och dekorativa saker i naturen!
Gör nu som jag -njut av försommarhelgen!
Kram
Lisa

Eva-Lotta sa...

De ser verkligen farligt goda ut! Tror jag försöker glömma var jag såg receptet ;)

Vardag och flärd sa...

Jag älskar gamla kakrecept och tänker ofta på alla godsaker jag bakade tidigare. Har nog kvar alla recept så när tiden kommer ska jag baka igen.
Vilken kul grej du har gjort med kottarna, du kan du!
Ha en fortsatt fin helg!
Kramar Eva

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Mmmmmm de ser super gode ut ,tror jeg må pprøve den oppskriften din ja. God helg ! Klem

Rosor och ruiner sa...

mm, de där brukar jag också baka men hos mig heter de nog kokoskladdkaka eller nåt sånt, farligt goda är de i alla fall, göm dem långt in! ;)

Kram Gunilla