3 mars 2018

Morfars tavlor


Morfar var en hängiven amatörmålare och släkten har många av hans tavlor på väggarna. Jag också och jag tycker mycket om dem. I sin ungdom tog han oftast sina motiv från vykort och de jag har är kopior av kända målningar.


Morfar kopierade glatt diverse oljemålningar, som kullan som jag anar Anders Zorn målat. Men han var noga med att sätta sitt namn och årtal på dem.


Den här sötingen vet jag inte vem som ursprungligen målat. Men morfar målade av den 1908.


Men favoriten hos mig är den här! Tycker så mycket om den men vet inget om ursprungsmålaren. Visst är hon vacker även om den är lite naivt målad. Undrar så över ögonbrynen...

Senare i livet målade han bara naturmotiv, han älskade att fara iväg och fotografera fäbodar som han sen målade av hemma i lugn och ro. Ibland när han skulle måla på plats följde mormor och jag med på utflykterna. Framförallt soliga sommarsöndagar och då hade vi matsäck med och jag minns att jag tyckte att han aldrig blev klar.


Min stora snälla morfar Viktor var den som startade Haglöfs ryggsäcksfabrik i Torsång en gång i tiden. Han arbetade hårt och mycket hela livet och de söndagar han var ledig tyckte han om att koppla av med sitt måleri. När jag känner lukten av oljefärger tänker jag alltid på morfar.

Ha det fint alla vänner!

10 kommentarer:

Radka sa...

You have a beautiful home, and the paintings are "icing on the cake" :-)
xx

Lena sa...

Så vackra målningar! Intressant historia! Har haft en Haglöfs ryggsäck en gång i tiden! Önskar dig en fortsatt skön helg!
Kram Lena

lisashus sa...

Så duktig han var, din morfar! Visst ser man ju tydligt att det är Zorns morakulla han målat av, men så bra gjort! Så härligt med så många fina minnen att omge sej med. Ja, de ögonbrynen kanske var på modet, vem vet.
Se att din lilla "fluffboll "har funnit sej till rätta på fårskinnet! Vilken trivsam miljö hon kom till.
Önskar dej en fortsatt skön helg! Kram
Lisa

Eva-Lotta sa...

Så duktig han var! Ja, ögonbrynen var speciella... Men tavlan är väldigt fin. Jag har några tavlor min pappa har målat, det är också roligt.
Nu har det varit sjukhusdags igen, dock pga grym huvudvärk i flera dagar, det resulterade i hjärnröntgen. Då var det svettigt ett tag innan beskedet kom att allt var ok. Smärtan består, men starkare tabletter skrevs ut och de tar det allra värsta tydligen.

Villa Ryttarängen sa...

Vilka fina målningar han gjort din morfar. Tänk att han grundade Haglöfs ryggsäckar. Sååå coolt. Roligt att du har dem kvar också. Jaså du åker Vasaloppet du, jag åker från soffan jag. Kraaaam Pia

Margareta sa...

Verkligen fina tavlor.Så roligt att du har dom kvar och ser dom varje dag.
Här har det varit inomhusväder.Antar att det varit så hos dig och lilla kissan också.Då är det bra att man har det hemtrevligt inne,med tavlor och böcker.
Jag har just läst ut boken om Nora. Den tog slut alldeles för fort. Du skriver så trevligt och lättläst.Men vilket arbete...
Morotsbrödet var väl värt att baka.Jättegott.

Ha det så bra!
Kram Margareta

Vardag och flärd sa...

Så duktig målare din morfar var ... även om han kopierade tavlor som någon annan gjort, men det är skickligt gjort. Och fina minnen för dig när du fick följa med ut på söndagsutflykt. Jag har haft en Haglöfs ryggsäck, det är ett välkänt märke.
Ha en fin ny vecka och jag hoppas kylan har lindrats något även hos dig!
Kramar Eva

Agneta Tellander sa...

Så härligt att ha fina minnen. Så roligt att kunna sitta och minnas händelser från förr med alla de som vi älskar. Det gör dem ju nästan levande igen🍃. Jag har också fina minnen av mormor och min ljusa och fina barndom med mina snälla och fina föräldrar. Det är jag så tacksam över . Idag skiner solen och jag ser tecken på vår i nyutspruckna syrenkvistar i köksfönstret . Nu längtar jag efter att snön försvinner! ! Kram🌿🌿

House and Garden by Bia sa...

Vilka fina målningar...och härliga minnen !!
När jag känner doften av liljekonvalj tänker jag alltid på farmor ;))...hon hade alltid liljekonvaljer i sovrummet i sin lilla stuga när jag var liten...tänk vad olika dofter kan väcka minnen till liv ;))!
Ha en fin vecka !
Kram

HWIT BLOGG sa...

Men oj vilka målningar! Så fina! Vilken konstnär... härliga minnen där på väggarna. Ha en fortsatt skön vecka :)
Kram Titti