12 maj 2019

Inspiration, beslut, handling


Jag har alltid tyckt så mycket om den ärvda mjölbyrån som kommer från morfars barndomshem. Den är så vackert sliten. Och därför sneglade jag på den när jag till slut bestämt mig för att måla det här...


Minns ni blocketfyndet jag gjorde för ett halvår sen? Tyckte det lilla nätta skrivbordet var så fint omålat. Det är gammalt och vackert tappat, ingen spik eller skruv finns. Men, nja... efter lite velande hit och dit så bestämde jag mig för att måla det vitt. Men inte statiskt vitt utan jag skulle försöka få till en patina som påminde om mjölbyråns... helst skulle det se ut som ett slitet 1700-talsskrivbord.


Det blev många lager färg. Använde mig av vattenbaserad vit färg som jag experimenterade fram till olika nyanser genom att blanda i färgpigmentet grön umbra i omgångar. Tunnade med vatten också och jobbade fram lager på lager med pensel, tygtrasa och svamp. Så roligt!


Försökte tänka vad det naturliga slitaget borde vara. Aktade mig för att slipa med sandpapper utan gned med knölig tygtrasa och använde svampens grova sida försiktigt innan färglagret torkat helt.


Jag ville få fram den rätta känslan av ett gammalt slitet skrivbord. Inte för mycket, inte för lite... det gäller att sluta i tid.


Jag blev nöjd med resultatet. Beslaget till lådan kommer inte att passa nu. Jag ska försöka få tag på en tidstypisk träknopp som jag målar in på samma sätt.


Letade fram en spegellampett som legat till sig på vinden och som jag tycker passar nu.


Och stolen som jag lade ner så mycket arbete på att skrapa bort den vita färgen från... ja, den har blivit vit igen. Men den valde jag att måla helvit. För mycket eller för lite skämmer allt. Det är blandningen som gör det hela själfullt.


Hoppas nu maj bestämmer sig för att bli den månad man förknippar den med. Jag vill plantera ut de vita Verbenor jag köpte på trädgårdsmässan i Tällberg igår. En fin mässa som växer varje år och för mig och döttrarna blivit en tradition att besöka.

Jag vill tacka för alla fina kommentarer jag får från er. De värmer och glädjer!

En fin söndag och en bra vecka önskar jag er.

9 kommentarer:

lisashus sa...

Mjölbyrån är helt underbar och bordet i samma stil blev ju också läckert. Vilket spännande företag och att experimentera så med färgen är verkligen roligt - om man vågar vill säja, och det gör du ju! Vilket fint resultat och så passande med stolen!
Din grönskande tapet är också såååå vacker!

Ja, hoppas nu att maj blir det den borde vara! Gårdagen var i alla fall ljuvlig på torpet och gräset är klippt för första gången i år.
Annars drar jag mej för att plantera ut saker, de har talat om nattfrost igen! Inte kul detta med vädret!
Önskar dej och Iris en skön söndag och grattis till det fina resultatet med bordet!
Kram
Lisa

Mamma C sa...

Så fint det blev och du verkar vara en fena på att trixa och experimentera med färgen.
Ha en fin söndag nu.
Kram Carin

MirandaMaräng sa...

Först och främst ett ***STORT GRATTIS*** i efterskott till den söta lilla prinsessan med dom skarpt blåa ögonen!
Hoppas hon fick en fin dag! :-)
Vad duktig du är att förvandla möbler och vilket jobb sedan. . .
blev jätte snyggt!
Önskar dig en fin söndag!
Kram

Margareta sa...

Det är så trevligt att läsa om och se dina projekt.Du inspirerar. Sen,att man kan ändra sig ganska fort,det är igenkännande.Bordet var ju fint innan,men det blev ju ännu finare ,efter ditt personliga ingrepp....och stolen!
Grattis i efterskott till din lilla Iris. En skönhet!!
Ditt tacksamhetsinlägg var också så trevligt att läsa. Man hör så många som inte är nöjda. Detta inlägg påverkar mig positivt.

Nu hoppas vi på lagom ljumma vårdagar(även nätterna) så våra växter kan flytta ut och må bra.
Ha det så gott!
Kram Margareta

Vit Hortensia sa...

Men så fint skrivbordet blev!!! Det är verkligen en konst att få en yta att se så fint slitet ut som på den gamla mjölbyrån, men du har lyckats jättebra!
När jag ser den vackra tapeten och den gröna krukan där på skrivbordet kan jag inte låta bli att tänka att det skulle vara jättefint att också ge stolen en mjukt grön färg. Bara en tanke om det skulle vara så att du en dag tröttnar på att ha den vit tänkte jag :-)
Ha en fin dag!
Kram Birgitta

Hanna sa...

Vilken otroligt fin tapet.

Annica sa...

Men jösses vad du målar och fixar och donar! Jag antar att du har fått orken tillbaka igen efter operationen och konvalescenttiden. HÄRLIGT! Riktigt fint blev det, förstår att du är nöjd.

Kram
Annica

Eva-Lotta sa...

Det blev ju verkligen superfint! Du är otroligt duktig, tycker jag!

HWIT BLOGG sa...

Det blev ju verkligen fint! Vilket jobb du gjorde med bordet! Bra tips...
Önskar dig en glad och fin vecka :)
Kram från Titti