4 januari 2022

En aha-upplevelse... alpstickning!

Jag har riktiga latdagar just nu. Förresten har jag lata dagar ofta eftersom jag kan välja helt själv hur jag vill disponera min tid. Men med glashala gator och promenadvägar så är det inte så lockande att ge sig ut på nån längre promenad, trots Icebugkängor. Så det blir lugna dagar inne. Just nu varvar jag stickning med pussel. Fick ett så roligt i julklapp.


Ett pussel med bild på mig och döttrarna en sommar när vi hade fotbad i dotter Åsas trädgård. Har ockuperat köksbordet så äter gör jag i vardagsrummet numera. Fast snart har jag knåpat mig igenom gräset, det svåraste.


Men åter till stickningen och en riktig aha-upplevelse. Har ni stickat alpstickning nån gång? Aldrig jag, har inte ens hört namnet! Men hjälp så roligt... och enkelt. Stickar en väst i ren ull efter ett försök att virka en som ju ser stickad ut men som jag upptäckte var alldeles för krånglig...


... fast den ser enkel ut, eller hur? Den skulle virkas i ett enda stycke på ledden med början framtill och jag insåg snart att den virkningen var alldeles för tidskrävande och krånglig för mig. Därför tog jag fram stickorna i stället och hittade en stickmetod som ju påminner mycket om beskrivningens mönster.


Hittade beskrivningen på alpstickning i den suveräna stickbok jag köpte på bibblans utrensning för flera år sen. Ifall ni vill prova så varsågod. Det gick snabbt och enkelt att sticka bakstycket, nu är jag på gång med ena framstycket. Har inget mönster men mäter på min älsklingsväst som påminner mycket i storlek med den på det ratade mönsterbladet.


Jaa, jag säger bara... alpstickning!

Jag läser ju också förstås. Men det gör jag ju alltid.

Vad sysslar ni med?

5 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Alpstickning har jag aldrig hört, men det ser fint ut.
Vilket roligt pussel du fick. Vi gav mamma ett på hennes koloni. Tyvärr taget på våren, innan allt blommade, så det är väldigt svårt. Men bra tidsfördriv.

Mamma C sa...

Nej jag har aldrig hört talas om alpstickning.
Men din väst ser ut att bli fin.
Pussel är kul att lägga. Gjorde det med barnbarnen när vi var i Sverige. Men de pusslen var bara på 100 - 150 bitar 🙄.
Kram Carin

lisashus sa...

Har aldrig hört talas om alpstickning jag heller, men det blir ju väldigt fint. Vet att jag hade kollegor på min skola som ägnade sej åt någon avancerad stickning, eller var det kanske virkning, men jag har aldrig nappat på detta. Inte sedan jag gjorde mina avancerade lusekoftor i början av 80-talet, som jag ju visat här. Nej, stickning får vara för min del just nu alla fall.
Vilken jättefint pussel och från ett foto dessutom - extra fint då, men knepigt med gräsmattan kan jag tro. Vilken härlig samvaro med fotbad, att bli påmind om.
Jag gör inte så mycket jag heller, men det blir många skogspromenader här och jag har rensning av kylskåp och arbetsrum på agendan. Få se när jag tar itu med det. Det gäller ju att komma igenom Oxveckorna.
Kramar
Lisa

Villa Ryttarängen sa...

Oj! vad fint. Nej jag stickar ju helst inte, är inte alls bra på sånt. Alpstickning har jag inte hört förr. Jag gör typ ingenting alls. Så tråkigt. Hittar ingen ro till något tyvärr. Kraaaam Pia

Rosor och ruiner sa...

Vad roligt med ett sånt personligt pussel! Jag pusslar också, men ett mer traditionellt ;)

Ha en trevlig helg nu!
Kram Gunilla