10 januari 2022

Måndagstankar


Idag är det första riktiga vardagen efter jul- och nyårshelgerna. Därför passade det bra med en rejäl fläskpannkaka med lingonsylt tyckte jag. Och på nåt sätt blir den ännu godare i portionsform. Gammal beprövad husmanskost ska man inte förringa... den var såå god. Fast visst har vi glömt bort vissa, förr självklara, rätter? Detta år ska bli året då jag ska bli bättre på att väcka upp gamla trotjänare som... isterband med dillstuvad potatis, kålpudding, kalops, kokt torsk med äggsås, laxpudding... Och varför steker jag aldrig sill med lök numera?

Lite närmare våren i köket nu även om inte tulpanerna håller särskilt länge såhär i början av året. Och apropå hållbart så har jag fått pengarna tillbaka på måndagsexemplaret av den storståtliga, (och dyra) azalean som tappade enorma mängder blad. Nu väntar jag ett tag med att handla några växter alls tills de blir mer stabila. Det är ju inte ens mitten av januari. För både människor och växter.

Tulpanerna hann knappt ner i risgrynsburken förrän bladen gulnade. Men man får vara glad över att åtminstone de lila vill slå ut och inte bara torka ihop.

Jaha, det var några tankar som egentligen inte handlar om något alls. Men i nästa inlägg ska ni få se hur den alpstickade västen blev. Den är klar att sys ihop nämligen.

Glad måndag alla!

6 kommentarer:

Eva-Lotta sa...


Är du redan klar med västen!? Heja dig.
Så bra att du fick pengarna tillbaka för blomman. Jag har inte köpt tulpaner än, men ska testa en bukett i veckan. Så får vi se om de är lika dåliga som förra året, eller om det är bättre kvalitet i år.
Glad måndag☺️

lisashus sa...

Den fläskpannkakan ser otroligt god ut. Husmanskost ska man verkligen inte förringa. Så spännande att laga den igen. För mej innehåller vintern mest grytor av olika slag. Så smidiga att frysa in och bara ta fram.
Härligt med tulpaner igen och tyvärr håller de inte så länge, men dina ser ännu pigga ut och man får verkligen vara glad att de vill slå ut.
Skönt att du fick tillbaka pengarna på Azalean. Vårblommorna brukar ju flockas i butikerna framöver.
Redan klar med västen! Fantastiskt! Så spännande att få se.
Glad måndag till dej också!
Kram
Lisa

Vit Hortensia sa...

Så tråkigt med den vackra Azalean! Ibland har jag undrat hur de kan vara så fina när man köper dem för att sen kapsejsa innan man knappt hunnit ställa dem på bordet. Jag har varit med om båda delarna.....att de kan stå fina tills nya små ljusgröna blad börjar slå ut, eller så torkar de bara ihop och man får sopa blad från bordet varenda dag.
Väldigt länge sedan jag åt någon av de husmanskost rätter som du räknar upp, men din fläskpannkaka ser onekligen väldigt god ut!
Spännande att få se din stickade väst!
Allt gott till dig. Kramar
Birgitta

Hélène sa...

Bonjour,

Hej,

Pannkakan ser helt utsökt ut och som du säger är det bra att återvända till traditionell mat, enkla och tröstande rätter. Naturligtvis tar matlagning tid, men nöjet att smaka en bra maträtt är värt det.

Jag använde en online översättare (Reverso) för att översätta från franska till ditt språk. Jag hoppas att det betyder något !

Ha en Goddag.

Helene (France)

Mamma C sa...

Ugnspannkakan såg gudomligt god ut.
Kålpudding blev jag väldigt sugen på och isterband, men det vet jag inte om man kan få tag på här. Jo förresten Skandinaviska butiken kanske har det.
Tråkigt när det är så kort hållbarhet på snittblommorna.
Ha en fortsatt fin måndag.
Kram Carin

Villa Ryttarängen sa...

Hederlig husmanskost är inte att förkasta. Isterband är något jag saknar nu när jag inte äter kött. Kålpudding går bra med Quorn färs. Laxpudding är en favorit. Steksill med lök har jag bara ätit en gång men det var så gott. Tack för energin du skickade. Den värmde rejält och lite piggare blev jag allt för julen åkte ut fortare än snabbt och sedan röjde jag lite på kontoret och i biblioteket. Kraaaam Pia