26 juli 2018

Balkongen den 26 juli


Dags för dokumentation av julis balkong. En balkong med växter som drar efter andan, precis som jag. Igår var det 33,8 i skuggan och behöver jag säga att jag vattnar flera gånger om dagen?

Här kommer många bilder... som sagt en dokumentation.


De enda som trivs duperbra i sol och hetta är pelargonerna. Jag lutar starkt åt en pelargonbalkong nästa år.


Även Musmelonen, gulligt namn på Djungelgurkan, trivs trots en alldeles för liten kruka, och slingrar sig...


... på kattnätet med sina säkert hundra frukter... på utsidan, förstås! Men jag tror jag kan pilla in de flesta. Jag smakade på en och jag tyckte den smakade sådär. Kanske pickla dem? Hur gör ni?


Gamla Olivträdet trivs också i värmen, liksom Silvernjurvindan som har skugga hela dagen. Den har fått ersätta den lusdrabbade Murgrönsviolen som ju åkte i soporna tidigare.


Tyvärr hann den smitta min fina stora chiliplanta, vars frön jag fått av vännen Margareta med fina bloggen Fållorna, som trots gedigen bekämpning inte ville bli av med ohyran och därför fick göra samma resa som violen. De andra växterna har förskonats, tack och lov. 


De som verkligen är utsatta för värmen är Rosenbönorna. De bor i den alltför lilla sockerlådan och behöver ha vatten hela tiden för att inte sloka.


Det finns bönor men de flesta hänger oåtkomliga på utsidan. Jag får tänka om rejält till nästa år. Det där med att odla ätbart på min balkong har inte varit lyckat. Men jag har provat. Tomater har jag fem! stycken på en planta. Fortfarande illgröna. Men Barbros buskigare Vinbärstomat verkar vara villigare, den har många klasar som precis börjat rodna. 


Och klematisen Summer snow är väldigt vacker... utifrån, alltså nerifrån gatan.


Syns inte alls på bilden hur fint den blommar och hur de tunga bönorna vajar i vinden.


Million bells, blomvillig som alltid. Däremot har de vita Lobeliorna torkat ut nästan helt. Precis som jag. Nu väntar jag, som nästa alla andra, på helgens spådda regnskurar. Måtte det regna rejält över hela Landet Lagom!

Ta hand om er i hettan.

7 kommentarer:

Lena sa...

Så mysigt du har på din balkong! Bra gjort att hålla liv i växterna denna heta sommar!!! Djungelgurkan passar nog bra att pickla, för den är inte speciellt god att äta direkt... Fin grönska ger den dock!!!
Önskar dig en skön fortsättning på sommaren!
Kram Lena

Loppisälskare sa...

Vilken underbar oas i all denna torka som råder i vårt land denna sommar!
RosMarie

Eva-Lotta sa...

Snacka om blomsterprakt 😍

pelargon sa...

Så varmt dag efter dag,vecka efter vecka......Det är påfrestande för både folk och djur och växter.För att inte tala om de som är drabbade av bränder.....och bönderna.Listan kan göras lång..
35 grader igår i skuggan och lika idag tror jag.Det hjälper ju inte att klaga men man har det i tankarna hela tiden.

Så fint på din balkong ändå.Det är tråkigt att ohyran trivs i värmen.Men det är ju alltid så att några växter dukar under.Men nåt annat växer så mycke bättre.

Varma hälsningar från en alldeles för varm Margareta

lisashus sa...

Din balkong ser ändå grön och prunkande ut, trots värmen. Inte lätt när det blir löss på så liten yta. Tråkigt. Jag kan tro att du går vattna mycket i denna värme och en del växter fixar ändå inte tillvaron i denna ökenvärme.
Det är verkligen inte lätt i denna värme att bara ha en balkong att vistas ute på. Här är också helt omöjligt där. Det blir kvällarna som gäller. Ja,tänk vilken sommar det blev! Nu håller vi tummarna för regnet i helgen.
Kramar
Lisa

Rosor och ruiner sa...

Ja,vi är inte rustade för detta extremväder, det skall liksom vara "lagom"...;)
Du har trots värmen så fint, grönt och lummigt på din balkong, vilken oas du har skapat!
Hoppas du får regn, här verkar inte vara något i sikte på 10-dygnsprognosen...

Kram Gunilla

Agneta Tellander sa...

Ja du. Värmen tar måste jag säga. Man vet inte vart man ska ta vägen. Nu har mina barn åkt hem. Har varit roligt men litet jobbigt i värmen denna vecka . Känns tomt men samtidigt skönt i ensamheten. Jag avskyr ju värme som du vet. Blir trött o h irriterad. Dessutom getingstucken 2 ggr, med enormt svullen arm och allmänt obehag som följd. Nu längtar vi efter regn och åter regn!!! Verkar som det är på väg. Ha det så gott du kan i värmen! Kram