29 augusti 2018

Att inte kunna stå emot


I början av det här året så bestämde jag att detta år skulle bli ett år då köpstopp gällde. Alltså köpstopp på allt utom på det vanliga som fordras för överlevnad. Det gick bra under januari...


Sen har jag liksom förträngt mitt beslut, ett och annat har behövts, fast egentligen inte.

Förra veckan följde jag med till Hansjö Handel utanför Orsa för andra gången denna sommar och jag lovar... jag skulle inte köpa en enda grej!! Jag höll mig men redan första rundan, man går minst tre rundor och ser nya saker varje gång, så tittade en antilop på mig där hon hängde på väggen i ett av rummen... och jag svär på att hon viskade jag är din, varje gång jag gick förbi. Mina kompisar betalade sina fynd och vi skulle gå... nej, stopp, jag kan inte åka hem utan henne!

Jaha. Så gick det till. Men nu funderar jag skarpt på att köpstopp ska gälla hela nästa år. För i år är det ju redan försent, eller hur? Hur tänker ni?


Vasen, flaskan och skålen är däremot gamla vänner, utplockade ur skåpet, både färg och material tilltalar mig mycket. För att inte tala om dillkronorna som är så vackra. En rest efter helgens roliga kräftfest. 

Här kan du se sommarens första besök i Hansjö Handel.

Må gott!

26 augusti 2018

Balkongen den 25 augusti


Jaha. Här kommer en sista balkongdokumentation. Nu är det verkligen uselt för efter denna monstervärme har många av växterna dukat under. Men om det har jag berättat vid tidigare uppdateringar. Allt sjunger alltså på sista versen.


Utom olivträden, det här har följt mig länge, är nu inne på sitt 25:e år, och älskar sin semester på balkongen. Det på övre bilden är tre år. De står i fönstret inne i lägenheten hela vintern och tappar knappt några blad alls, har anpassat sig till nordiskt klimat helt enkelt. De var båda pyttesmå när jag köpte dem, alltså inga hårt uppdrivna stora uppstammade exemplar, de som man måste dutta med och ha svalt stående för att de ska klara vintern. Jag behöver inte bry mig ett dugg, vattnar som vanligt och låter dem glädja mig under vintern också. Nog om dem.


Nu kan jag skörda de fem! tomaterna, som det blivit på det exemplar jag köpte som Supersweet, alltså en körsbärstomat... vilket de inte är som synes. Så mycket som jag vattnat plantan så undrar jag om det varit mödan värt? Hoppas de är supergoda!


Vinbärstomaten har visat sig vara en trevlig bekantskap, jag har skördat några klasar redan, en gul och söt sort. Nu börjar bladen gulna och det är dags att plocka in alla klasarna.


Det som blommat bäst i år är pelargonerna, både stjärnpelargon och en vanlig zonalesort. Nästa år blir de fler kan jag säga. Min förhoppning om en ätbar balkong föll platt, redan när jag tidigt vattnade ihjäl mina kryddor! Nej, trots de goda rosenbönorna och den roliga djungelgurkan så har arbetet att försöka rädda dem från värmen inte varit mödan värd. Nej, tacka vet jag att kunna köpa de fina grönsaker som säljs på Bondens marknad på torget varje lördag. 


Det mest glädjande är att klematisen Summer Snow vill klä in balkongen för tredje året i rad. Jag var skeptisk att den skulle överleva vintrarna men den har gjort det. Första året klädde jag in krukan efter alla konstens regler, förra hösten glömde jag bort det. Och tänk... det gick lika bra ändå!


Fortfarande blommar den och fröställningarna är vackra de också.


När insynsskyddet försvann, som blomsterbönorna gav, satte jag helt sonika upp en gammal spetsgardin, fint blev det, den kommer jag att använda mig av nästa år också. Ljuset silas vackert igenom och solen dämpas. Fladdrar så fint i vinden.

Årets dokumentation är gjord. I år har jag inte kunnat vara här så mycket som under tidigare somrar på grund av extremvärmen. Balkongen ligger i rakt söderläge och det har varit omöjligt att ens ha balkongdörren öppen. Bara under tidig morgon och sen kväll har jag suttit här. Hoppas verkligen att nästa sommar blir mer svenskt lagom.

Ha det gott, nu njuter vi av sköna hösten!

20 augusti 2018

Kunde inte hålla mig längre!


 Nej, kunde inte hålla mig längre! Har börjat skriva på min fjärde roman. För det är väl höst nu?

Den här gången har bokens huvudkaraktär ställt krav. Två gånger har hon, för det är en hon den här gången också, trilskats och inte alls velat ha de namn som jag gett henne. Märkligt. Men nu äntligen verkar hon vara nöjd med det tredje... Kerstin. Jag gillar henne, hon göra det som många inte vågar göra på äldre dar, hon börjar ett nytt liv. Nu säger jag inget mer. Gott sällskap har jag också som synes.


Min fina Iris... lika fin både till det yttre som inre. Vi pratar och diskuterar och oftast har vi samma syn på saker och ting. Jag är så glad att våra vägar möttes!

En fin vecka önskar vi er.

17 augusti 2018

Boktips


Jag har läst många bra böcker i sommar, bl a Håkan Nessers De vänsterhäntas förening. Suck, jag bara älskar Nesser! Hans sätt att berätta, hans karaktärer, händelser, hans språk med alla knorrar... allt! Och i denna bok möts inspektör Gunnar Barbarotti och kommissarie Van Veteren för första gången. Alla som gillar Nesser blir inte besvikna!

Men...


... jag tipsar också om denna roman, Holländarn av Birgitte Bergin. Den är ganska nyutkommen och jag hade hört mycket gott om den men inte trodde jag den var så bra! Ett familjedrama som sträcker sig över tre tidsepoker. Hemligheter, skuld, passion, svek och kärlek... bra ingredienser anser jag. Dessutom är den baserad på en sann historia. Lyckliga ni som har den oläst!

Fredag igen, kan knappt tro det. Men så är det och en fin helg önskar jag er.

13 augusti 2018

Nu är alla musmelonerna skördade


Ja, det blev hur många djungelgurkor som helst. Eller musmeloner som jag ju tycker är ett mer passande namn. På bilden är det första skörden, uppskattade hela till 200... från en enda planta! Efter den starka blåsten häromdagen så orkade inte plantan mer, hon var på väg att ge upp och jag fick snabbt plocka av de resterande gurkorna, pilla fram dem genom kattnätet. Och hur svårt det var att ta bort rankorna ska vi inte tala om! Den är otroligt seg trots sin sprödhet.


Så här såg de ut när de mådde som bäst. Saknar dem, det blev väldigt tomt på balkongen.


Av en del gjorde jag en inläggning med chili och pepparrot enligt Marie Mandelmanns recept. Ska stå tre veckor innan man kan smaka. Men de ser inte så goda ut kan jag tycka. Råa var de inte goda alls. Resten då, vad gjorde jag med dem?


Trädde upp några på tråd och hängde dem i köksfönstret! Har ingen aning om hur de kommer att se ut när de torkar. Men jag kunde bara inte slänga alla.


Kul blickfång. De är ju så söta att se på! Tycker om att hänga saker i köksfönstret, just nu har jag några korgar på en stång som de fick dela plats med.


Jag njuter av den behagliga augustitemperaturen och tackar för regnet som äntligen kommit. Nu måste väl hela Sverige ha fått åtminstone några skurar?

Må gott och ha en fin vecka.

10 augusti 2018

Last...


Jag önskar jag kunde säga att jag bara har en last. Men då skulle jag ljuga. Så därför, detta är en av mina laster... Skolkritor! Dotter Anna gav mig en stor påse häromdagen. Nu är de slut.


Egentligen är jag ingen godisråtta. Men när det gäller skolkritor kan jag inte hejda mig. Ni har väl ingen last?

God helg önskar jag er... med eller utan laster.

7 augusti 2018

Godaste laxpastan!


Det här receptet är verkligen gott! Jag har tipsat om det förr men gör det igen nu med oliverna utbytta mot kapris... ännu godare!

Laxpasta med dill, kapris och citron räcker till 4 hungriga personer

Medan pasta, lagom för fyra, kokar så gör man såsen.

1 hackad gul lök och 2 hackade vitlöksklyftor stekes genomskinliga i lite olja.

Blanda i 3 dl kokbar cremefraiche, och saft av 1/2 citron.

Låt det puttra ihop någon minut, smaka av med salt.

Skär 4 upptinade laxfileér i tvåcentimeterskuber och låt dem puttra med ca 2 minuter, inte för länge. Vänd försiktigt så de inte går sönder. Om det känns för tjockt späd med lite pastavatten.

Tillsätt 1/2 dl hackad dill och kapris efter tycke och smak och vänd ner den nykokta pastan.

Vrid till sist några varv svartpeppar över härligheten.

Servera direkt och njut!

4 augusti 2018

Egen skörd är guld värd!


Nu har jag skördat rosenbönorna. Slutar aldrig förundras över bönornas skönhet.


När jag tråcklat ut dem genom kattnät och spaljé på balkongen blev det fler än jag trodde! Jag vet att det är gott att förvälla baljorna som de är, eller skurna i bitar, men då skulle jag tagit dem tidigare i så fall. Nu var de troligen för trådiga. Så jag spritade dem...


... och kokade dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter, sköljde i iskallt vatten så de kallnade och klädde sen av dem som man gör med skållad mandel. Då kommer de ut, vackert gröna. Ringlade över en mixad dressing som bestod av:

En halv hackad vitlöksklyfta 
0,5 dl persilja
1 msk olivolja
0,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk senap
Lite honung


Åt den kalla bönsalladen tillsammans med en strimlad stekt kycklingfilé... ruskigt gott var det. Min ätbara balkong har äntligen levererat!

Önskar er en fortsatt fin helg.

2 augusti 2018

Kol & Rosor


Nu finns mina böcker att köpa hos fina butiken Kol & Rosor här i stan. En butik och verkstad full av de mest underbara saker som vackra tyger, inredningsprylar och porslin, väskor, kläder, halsband... allt noga utvalt av Lise-Lott som äger butiken. Hon är en sann entreprenör, har uppdrag som inredare, hon formger och syr kläder i egen design under varumärket Kol&Rosors... och gör mycket annat!

Och nu finns mina böcker i butiken. Så roligt att få vara utvald! Har ni möjlighet så besök butiken som ligger på Slaggatan i Falun. Du kan läsa mer på Kol & Rosors facebooksida.

Ha en fin dag alla vänner!